ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με νέα καθήκοντα και ευθύνες εν καιρώ πανδημίας εργάζονται οι ναυαγοσώστες

O ναυαγοσώστες σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο επανδρώνουν τους ναυαγοσωστικούς πύργους από τις 09:30 μέχρι τις 17:00, με εξαίρεση την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έτοιμοι να παράσχουν κάθε βοήθεια με ασφαλή μέτρα προστασίας για τους ίδιους και το κοινό είναι οι ναυαγοσώστες, που έπιασαν δουλειά από το περασμένο Σάββατο, ενόψει της σημερινής έναρξης της α’ φάσης των μέτρων χαλάρωσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών Παραλιών, Ανδρέας Ησυχίου, ανέφερε ότι από τις 2 Μαΐου και με παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών, οι ναυαγοσώστες σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο επανδρώνουν τους ναυαγοσωστικούς πύργους από τις 09:30 μέχρι τις 17:00, με εξαίρεση την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Καθώς ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά από σήμερα στις παραλίες, ανέφερε, «ο ρόλος μας αναδιαμορφώνεται, θα είναι και συμβουλευτικός σε συνεργασία με την Αστυνομία και κάποιους άλλους φορείς που θα περιπολούν στις παραλίες, ώστε να αποφεύγονται συνωστισμοί». Πλέον κολυμπούμε και φεύγουμε, δεν μένουμε στην παραλία, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ησυχίου, προσθέτοντας ότι το κοινό θα πρέπει να κολυμπά κοντά σε ναυαγοσωστικά σημεία και στις ώρες που υπάρχουν σε αυτά ναυαγοσώστες, ακολουθώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, είπε πως το κοινό θα πρέπει να είναι προσεκτικό όταν κολυμπά αφού όπως υπέδειξε, λόγω της καραντίνας, αρκετός κόσμος είναι αγύμναστος και η θερμοκρασία του νερού είναι ακόμη χαμηλή, με αυξημένο τον κίνδυνο, κολυμβητές να υποστούν κράμπες. Λόγω της πανδημίας, συνέχισε, όλοι οι ναυαγοσώστες έχουν λάβει οδηγίες οι οποίες απαγορεύουν την τεχνίτη αναπνοή σε περιστατικά πνιγμού και επιτρέπουν μόνο τις θωρακικές συμπιέσεις και πάντα με τη χρήση γαντιών και μάσκας. Επίσης αναμένεται να απολυμανθούν από ειδικά συνεργεία όλοι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ.Ησυχίου προγραμματίζεται να γίνει ένα διαδικτυακό σεμινάριο για ναυαγοσώστες, όπου θα δοθούν οδηγίες για τα νέα δεδομένα από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας , το οποίο πλέον, όπως υπέδειξε, θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Ο ίδιος αναμένει επίσης όπως δοθούν οδηγίες για εξετάσεις κορωνοϊού για όλους τους ναυαγοσώστες. Ερωτηθείς σχετικά δεν απέκλεισε όπως το υφιστάμενο ωράριο αλλάξει σύντομα και ανάλογα με τις εξελίξεις και όπως προσληφθούν επιπρόσθετοι ναυαγοσώστες για να ξεκινήσει το σύστημα βάρδιας.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ναυαγοσωστών, εργάζονται 38 ναυαγοσώστες στην Επαρχία Λεμεσού, περίπου 30 στην Επαρχία Πάφου και άλλοι 30 στην Επαρχία Λάρνακας. Η σημερινή μέρα βρήκε αρκετούς κατοίκους της Λεμεσού να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα και το περπάτημα στο παραλιακό μέτωπο, μεταξύ αυτών και μέλη του Ομίλου Χειμερινών Κολυμβητών Λεμεσού “Ακτή Ολυμπίων”.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος του ομίλου Έρμα Στυλιανίδη οι χειμερινοί κολυμβητές ένιωσαν πως ξαναγεννήθηκαν αφού στερήθηκαν για τόσες μέρες την καθημερινή συνήθεια τους και το «φάρμακο τους», καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και έχουν ανάγκη την άσκηση στο νερό. Η κ.Στυλιανίδη κάλεσε όλους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες αυτοπροστασίας, αφού η ίδια παρατήρησε πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρείτο η απόσταση ασφαλείας.

«Μπορεί να είναι στην ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός να είμαστε εκδηλωτικοί και κοινωνικοί με φίλους και γνωστούς, αλλά πρέπει να προστατευτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι αν κρατάμε αποστάσεις είναι δύσκολο να προσβληθούμε από τον ιό», συμπλήρωσε. Υπέδειξε ακόμη πως θα πρέπει το κοινό να προσέχει όταν περπατά στον παραλιακό πεζόδρομο και να κρατά απόσταση ασφαλείας, ιδιαίτερα από όσους τρέχουν και ασκούνται «αφού η ανάσα τους είναι γρηγορότερη, κάτι που αυξάνει και τους κινδύνους διασποράς του ιού». Κάλεσε επίσης όλους ν’ αποφεύγουν τη χρήση δημόσιων ντους και αποδυτηρίων και να κάνουν υπομονή μέχρι να ξεκινήσουν επίσημα να λειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση