

Της Δωρίτας Γιαννακού
Ορόσημο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί η ίδρυση του παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο. Τη λειτουργία και τις προοπτικές του πανεπιστημίου παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γεράσιμος Σιάσιος.
Το παράρτημα του ΕΚΠΑ θα αναπτυχθεί σε Λευκωσία και Λάρνακα αξιοποιώντας τόσο ιστορικά και πλήρως ανακαινισμένα κτήρια στην πρωτεύουσα όσο και σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα. Στην αρχική φάση λειτουργίας του περιλαμβάνονται 4 σχολές και 8 τμήματα. Πρόκειται για τις σχολές επιστημών υγείας με τα τμήματα ιατρικής και νοσηλευτικής, τη σχολή οικονομικών και πολιτικών επιστημών με το τμήμα οικονομικών επιστημών, το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών με το τμήμα διαχείρισης λιμένων και ναυτιλίας.
Ακόμα θα λειτουργήσει φιλοσοφική σχολή με τμήμα ψυχολογίας και αγγλόφωνο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών με γνωστικό αντικείμενο «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece» και σχολή επιστημών αγωγής με το παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης.
Τα προγράμματα σπουδών είναι πιστοποιημένα με άριστα από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα και πλέον ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και πιστοποίηση τους και από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ).
Ήδη έχουν αναρτηθεί εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τα τέσσερα πρώτα προγράμματα που αναμένεται να αρχίσουν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο φέτος ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2026 θα είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου.
Τα δίδακτρα για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν κυμαίνονται από 6 μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.