ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με τη συνεργασία της Μοσάντ η σύλληψη του Αζέρου δολοφόνου το 2021

Επιβεβαίωση διά στόματος αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα χρόνο μετά επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο πως η σύλληψη ενός 39χρονου Αζέρου στην καταγωγή ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών Κύπρου και Ισραήλ. Την επιβεβαίωση έκανε ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέντι Μπαρνέα ο οποίος απαριθμώντας τις επιτυχίες της υπηρεσίας του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Κύπρο. Η αναφορά του επικεφαλής της Μοσάντ έγινε σε συνέδριο με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εκεί ο ισραηλινός αξιωματούχος παρουσίασε στοιχεία από αποστολές που πραγματοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο αρχηγός της Μοσάντ αναφέρθηκε στο περιστατικό σύλληψης του Αζέρου τον Οκτώβριο του 2021 λέγοντας πως τότε αποφεύχθηκε η δολοφονία ισραηλινών επιχειρηματιών στην Κύπρο.

Η απόπειρα

Το περιστατικό αφορούσε εκτέλεση πληρωμένου συμβολαίου δολοφονίας τουλάχιστον ενός ισραηλινού επιχειρηματία στη Λευκωσία. Το συγκεκριμένο πρόσωπο μέχρι και το 2021 είχε ως βάση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων την Κύπρο έχοντας συμμετοχή σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα της πρωτεύουσας. Διέμενε μόνιμα στην Κύπρο και σε πολυτελή έπαυλη που είχε αγοράσει από γνωστό κύπριο επιχειρηματία έπαυλη η οποία είχε μετατραπεί σε φρούριο υπό το φόβο να γίνει στόχος. Μετά την αποτροπή εκτέλεσης του συμβολαίου θανάτου του με τη σύλληψη του Αζέρου ο Ισραηλινός επιχειρηματίας φαίνεται να ρευστοποίησε τα περιουσιακά του στοιχεία στην Κύπρο και επέστρεψε στο Ισραήλ.

Η Αστυνομία

Την ύπαρξη συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών στη υπόθεση του Αζέρου είχαν αποκαλύψει ισραηλινά μέσα πέρυσι τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα γινόταν λόγος για  συντονισμένη προσπάθεια των Υπηρεσιών Πληροφοριών αρμόδιων για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Μοσάντ) και της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφορίων (ΚΥΠ). Η Αστυνομία τότε είχε τηρήσει αποστάσεις από τα όσα υποστήριζαν ισραηλινά μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση