ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά τα Χριστούγεννα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

Εφικτή η εκλογή του πριν τις γιορτές δηλώνει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τους υποψηφίους Ιεράρχες και τα επιτελεία τους να ανεβάζουν στροφές, όσο περνάει ο καιρός γίνεται αντιληπτό πως πολύ δύσκολα η Εκκλησία της Κύπρου θα εορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου με νέο Αρχιεπίσκοπο. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αναιρέσει προηγούμενη απόφασή της, με την οποία δινόταν δικαίωμα ψήφου και σε αλλοδαπούς Χριστιανούς Ορθόδοξους που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, δεν απλοποιεί τις διαδικασίες στο βαθμό που θα ήταν επιθυμητό προκειμένου η πλήρωση του Θρόνου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ένας εκ των επτά υποψηφίων, με δηλώσεις του στην «Κ» υποστήριξε πως κατά πάσα πιθανότητα η Ιερά Σύνοδος να κληθεί να μεταθέσει την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου για μετά τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος προσδιόρισε την ενθρόνιση στο μεσοδιάστημα μέχρι της Πρωτοχρονιά. Ο Ιεράρχης επικαλέστηκε αυτό το οποίο είναι πασιφανές. Πως η μια εβδομάδα από την ημερομηνία εκλογών μέχρι τα Χριστούγεννα δεν είναι αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η περίοδος ενστάσεων προκειμένου να καταρτιστεί το τριπρόσωπο, να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος να εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο και στη συνέχεια να γίνει η ενθρόνιση.

Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος υποστήριξε στην «Κ» πως είναι εφικτός ο στόχος η Ιερά Σύνοδος να έχει ολοκληρώσει το έργο της, επιλέγοντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο πριν τα Χριστούγεννα. Η ενθρόνισή του ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να γίνει μετά και έως την Πρωτοχρονιά. Όπως είπε ακόμα και ήταν εφικτό, χρονικά, η ενθρόνιση να γινόταν πριν από τα Χριστούγεννα, την περίοδο εκείνη θα υπήρχε δυσκολία με ηγέτες άλλων εκκλησιών να έλθουν στη Κύπρο για το χαρμόσυνο γεγονός, ένεκα της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού.

Τα ψηφοδέλτια

Σε οργανωτικό επίπεδο το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας που έχει την ευθύνη προετοιμασίας των εκλογών προχώρησε στη δημιουργία του ψηφοδελτίου με το οποίο κλήρος και λαός θα εκφρασθούν στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τους αλλοδαπούς Ορθοδόξους αφενός μειώνει το βαθμό δυσκολίας προετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και αφετέρου κλειδώνει την 18η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία εκλογής του τριπρόσωπου. Από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου επηρεάζεται ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων Ορθοδόξων που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Ακόμα και αν η Ιερά Σύνοδος ακολουθούσε την αρχική απόφασή της, που έδινε δικαίωμα ψήφου και σε μη κύπριους Ορθοδόξους, ο αριθμός των αλλοδαπών που θα πετύχαιναν εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους θα ήταν μικρός ένεκα των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί και της στενότητας του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση