ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καδής: Μέχρι και 50% οι αποζημιώσεις των αγροτών

Την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας

Newsroom K

Για τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα θα δοθούν το συντομότερο αποζημιώσεις της τάξης περίπου του 50% είπε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι το σύνολο της αποζημίωσης θα εκτιμηθεί όταν υπάρξει η καταγραφή των τιμών στις οποίες τα διάφορα προϊόντα θα πωλούνταν στις αγορές.

 Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε ότι σήμερα «με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ενημέρωσα το Σώμα για τις πρώτες εκτιμήσεις μας σε σχέση με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες μας τις τελευταίες μέρες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων»

 Η Κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός, βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία τους αγρότες που έχουν πληγεί από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα για αυτό και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΓΑ να προβούν σε άμεση καταγραφή των ζημιών. Κάλεσε επίσης τους αγρότες να προμηθευτούν και να συμπληρώσουν άμεσα τα δελτία καταγραφής των ζημιών για να τα υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν. Οι αρμόδιοι λειτουργοί τόσο του Υπουργείου όσο και του ΟΓΑ έχουν λάβει οδηγίες να εργαστούν συστηματικά για να καταγράψουν τις ζημιές και άμεσα, με την τεκμηρίωση και τη διαπίστωση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στις αιτήσεις των αγροτών μας, να δοθεί «τουλάχιστον το 50% της αποζημίωσης». Το σύνολο της αποζημίωσης θα εκτιμηθεί όταν έχουμε και την καταγραφή των τιμών στις οποίες τα διάφορα προϊόντα θα πωλούνταν στις αγορές. «Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί σύντομα μια ουσιαστική ανακούφιση στους αγρότες μας και ευελπιστούμε ότι αυτό θα τους διευκολύνει στην παραπέρα τους πορεία», σημείωσε ο κ. Καδής

Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας και η στήριξη της ΕΕ προς τους Κύπριους γεωργούς, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ενημέρωση και για τις πρόσφατες ζημιές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει την περιοχή και την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι οι ζημιές και οι συνέπειες τους κάνουν ακόμα πιο επιτακτική τη μεταρρύθμιση του τομέα της γεωργικής ασφάλισης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Φαίνεται ότι βρίσκουμε κοινές συνισταμένες για τη μεταρρύθμιση, θα παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη και ευελπιστώ ότι με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτικών κομμάτων θα προχωρήσει αυτή η σημαντικότατη μεταρρύθμιση μέσα από την οποία σκοπεύουμε να καλύπτουμε όλους τους τύπους των καλλιεργειών και για όλους τους κινδύνους, οι οποίοι εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Καδής.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα ο ΟΓΑ καλύπτει μόνο μερικούς τύπους και για μερικούς κινδύνους. Έτσι η στήριξη των γεωργών μας γίνεται και μέσα από άλλα εργαλεία πέραν από τη γεωργική ασφάλιση. Εμείς θέλουμε αυτό να το εξορθολογίσουμε και για αυτό θα έχουμε σύντομα αποφάσεις και για το θέμα αυτό».

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο

 Ερωτηθείς πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες οι καλλιέργειες των οποίων έχουν πληγεί πρόσφατα, ο κ. Καδής είπε ότι «θα φροντίσουμε ώστε οι αποζημιώσεις, αν είναι δυνατόν να δοθούν μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις, αν συμπληρωθούν έγκαιρα οι αιτήσεις και αν εργαστούν οι Υπηρεσίες μας εντατικά που υπολογίζουμε ότι θα εργαστούν, θα δοθούν ακόμη και τον Σεπτέμβριο».

 Σε ερώτηση ο κ. Καδής είπε ότι «έχω φτάσει σήμερα από τη Σόφια όπου πραγματοποιήθηκε το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με κεντρικό θέμα την ανάγκη ανανέωσης αγροτικού τομέα με ανθρώπους της νέας γενιάς. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και μέσα στη νέα κοινή αγροτική πολιτική θα περιλαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα για κίνητρα προς τη νέα γενιά ώστε να εφαρμόσουν καινοτομίες και να υιοθετήσουν πρακτικές που θα είναι ανταγωνιστικοί. Τέτοια μέτρα ήδη περιλαμβάνει και το κυπριακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε μέτρα αυτά».

Ερωτηθείς είπε ότι «σε σχέση με την καταγραφή του ποιος είναι ή δεν είναι αγρότης, έχει δημιουργηθεί το μητρώο αγροτών και διαπιστώθηκε ότι σε κάποια σημεία πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις για να περιλαμβάνονται αγρότες που δυσκολεύτηκαν να ενταχθούν στο μητρώο διότι δεν πληρούσαν κάποια κριτήρια, όχι διότι δεν ήταν αγρότες αλλά διότι παρουσίαζε κάποια προβληματικά πεδία το μητρώο. Το διορθώνουμε και ευελπιστώ ότι με την ολοκλήρωση του μητρώου θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι αγρότης και τι δικαιούται». Σε ερώτηση ο κ. Καδής είπε ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα αφορούν τις καλλιέργειες, ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές φτάνουν το 100%».

 Τέλος, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εξετάστηκαν γενικότερα οι ανάγκες για αποζημιώσεις κατά τη φετινή χρονιά, περιλαμβανομένων και των ζημιών από την παρατεταμένη ανομβρία, προσθέτοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε στη στήριξη των αγροτών μας μέσα από την καταβολή αποζημιώσεων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X