ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μονή Αββακούμ: Προς καθαίρεση οι δύο μοναχοί

Θέμα ημερών να παραδοθεί το τελικό πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας στο Συνοδικό Δικαστήριο

ΚΥΠΕ

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις, εάν και εφόσον τα δεδομένα είναι τέτοια και εξασφαλιστεί οποιαδήποτε μαρτυρία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Αντρέου, με αφορμή τη σύλληψη και την 8ημερη κράτηση -με δικαστική απόφαση- του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Αντρέου, με τη νέα εξέλιξη «ξεκινά ένας νέος κύκλος ερευνών», ενώ οι εξετάσεις από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΥΔΟΕ) συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Όπως είπε το ανακριτικό έργο «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», για να σημειώσει ότι η Αστυνομία έχει λάβει μέχρι στιγμής 80 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμα 63, ενώ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες.

Ερωτηθείς αν έπονται και άλλες συλλήψεις, ο κ. Αντρέου είπε πως «τίποτα δεν αποκλείεται».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για άλλη σύλληψη. Τίποτα, όμως, δεν αποκλείεται. Οι εξετάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και καθημερινά λαμβάνονται καταθέσεις. Αν και εκεί που εξασφαλιστεί οποιαδήποτε μαρτυρία και τα δεδομένα είναι τέτοια, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα μέλη της της Αστυνομίας να μεταβούν στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να ενημερώσουν τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για τις εξελίξεις στην υπόθεση, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που γίνονται σε σχέση με τα θέματα που διερευνά η Αστυνομία.

Θέμα Ημερών το τελικό πόρισμα Ανακριτικής Επιτροπής Εκκλησίας

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε εκκλησιαστικό επίπεδο, πηγή προσκείμενη στην Εκκλησία ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι βρίσκονται προς το τέλος, σημειώνοντας ότι είναι θέμα ημερών να παραδοθεί το τελικό πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας στο Συνοδικό Δικαστήριο.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής συντάσσουν το πόρισμά τους και θα προβούν στην ετοιμασία της τελικής έκθεσής τους, στην οποία θα περιλαμβάνεται αναφορά στα γεγονότα, κωδικοποίηση ενδεχόμενων παραπτωμάτων, ενώ μέσω του πορίσματος θα υποδεικνύεται κατά πόσο οι δύο μοναχοί είναι ένοχοι ή αθώοι.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ η καθαίρεση των δυο εν αργία Αρχιμανδριτών της Ιεράς Μονής Οσίου Αβακούμ «πρέπει να θεωρείται βέβαιη», αν μέσω του πορίσματος η Ανακριτική Επιτροπή υποδεικνύει προς το Συνοδικό Δικαστήριο την ενοχή τους.

Σύμφωνα με όσα προνοούνται στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, το πόρισμα θα οδηγηθεί ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σε περίπτωση που υποδεικνύεται μέσω του πορίσματος ενοχή, θα περιλαμβάνεται και η ποινή που προτείνει η Ανακριτική Επιτροπή, που στην περίπτωση αυτή είναι η ποινή της καθαίρεσης.

Περαιτέρω, σε σχέση με τη διαδικασία η ίδια πηγή αναφέρει πως το Συνοδικό Δικαστήριο θα ορίσει Εκκλησιαστικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα απαγγείλει τις κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν ενώπιον του οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι θα εξεταστούν από το Συνοδικό Δικαστήριο και αφού ακουστούν όλες οι πλευρές θα εκδοθεί η απόφαση.

Στο μεταξύ, σημειώνει πως η διαδικασία στο Συνοδικό Δικαστήριο θα διαρκέσει «το πολύ δύο μέρες», ενώ οι εν αργία μοναχοί από την πλευράς τους και ανάλογα με την απόφαση, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν έφεση, με το ρόλο του Εφετείου να αναλαμβάνει -εάν και εφόσον χρειαστεί- η Ιερά Σύνοδος.

Εξάλλου, σημειώνει ότι Εισαγγελέας θα οριστεί ένας ιερωμένος, ο οποίος δεν θα έχει αναμειχθεί στην προηγούμενη διαδικασία και ο οποίος θα έχει τις απαιτούμενες γνώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση