ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μύλος για εκμίσθωση πτητικών μέσων - Κόστος που ζαλίζει

Τι αναφέρουν πληροφορίες της «Κ»

Όπως και κάθε καλοκαιρινή περίοδο -δυστυχώς- μάστιγα αποτελεί το διαχρονικό πλέον πρόβλημα των πυρκαγιών στη χώρα μας, θέτοντας έτσι σε πρώτο πλάνο την προσπάθεια πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης τους. Το βάρος αναπόφευκτα εστιάζεται στα πτητικά μέσα αφού αποτελούν βαρόμετρο στην άμεση καταστολή και τις επιχειρήσεις κατάσβεσης τους.

Με τον υδράργυρο ν’ανεβαίνει και ευρισκόμενοι προ των πυλών του καλοκαιριού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε το βράδυ της Δευτέρας (9 Μαίου) ευρείας σύσκεψης με επίκεντρο την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών. Στη σύσκεψη έγινε αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν, ενώ τέθηκε επί τάπητος ο βαθμός ετοιμότητας των Υπηρεσιών και οι ανάγκες που υπάρχουν.

Το κόστος εκμίσθωσης για τα 2 ισπανικά αεροσκάφη (τύπου AIR TRACTOR) ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως είναι η επάρκεια πτητικών μέσων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, το πλαίσιο συντονισμού των αρμόδιων Υπηρεσιών, η επαρκής στελέχωση των αρμόδιων Υπηρεσιών, η επάρκεια των έργων πυροπροστασίας και αντιπυρικών ζωνών, η αναβάθμιση των αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών, η αξιοποίηση των Τοπικών Αρχών, η κατάρτιση του μητρώου για σκοπούς επίταξης εξειδικευμένων οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η διαχείριση των εθελοντών.

Όσον αφορά τα πτητικά μέσα, το Υπουργείο Γεωργίας προέβη στις απαραίτητες διαδικασίες, έτσι ώστε εντός Μαΐου να υπάρχει επάρκεια πτητικών μέσων.

Πού βρισκόμαστε; - Το εμπάργκο, η Ιορδανία και το… ακραίο σενάριο

Είναι κοινώς παραδεκτό πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και το εμπάργκο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιπτώσεις και στον τομέα της εξεύρεσης πτητικών μέσων. Στο παρόν στάδιο η Κύπρος διαθέτει δύο ιδιόκτητα αεροσκάφη που υπάγονται στο Τμήμα Δασών, καθώς και δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα της Αστυνομίας και το έτερο του στρατού. Κάτι που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει στη διάθεση της 4 πτητικά μέσα.

Όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Λειτουργός Δημοσιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, Αντώνης Κωνσταντίνου «καθοδόν» -αφού αναμένονται μέχρι την 15η Μαίου- βρίσκονται άλλα δύο αεροσκάφη από την Ισπανία, τα οποία θα χρησιμοποιήσει η Κύπρος υπό τη μορφή εκμίσθωσης. Μετά από δύο «άγονους» διαγωνισμούς προσφορών αναμένονται εξελίξεις αφού στόχος είναι να εξοπλιστεί η χώρα μας με τουλάχιστον ακόμα 2 αεροσκάφη (μέχρι την 1η Ιουνίου) ενώ με την επικύρωση των αποφάσεων της ευρείας σύσκεψης του Προεδρικού θ’αρχίσουν οι διαδικασίες για άλλα δύο με σκοπό να φτάσουμε τα 10.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Λειτουργού Δημοσιότητας σχετικά με τις δυσκολίες στην εξεύρεση (είτε αγοράς είτε εκμίσθωσης) που αντιμετωπίζουν όλες οι νότιες χώρες λόγω της αύξησης των πυρκαγιών λέγοντας πως στο ακραίο και ιδιαίτερα απομακρυσμένο σενάριο που δεν θα καταστεί σαφές να εξοπλιστεί η Κύπρος από τις υπάρχουσες αγορές, θα γίνει προσπάθεια μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατ’εξαίρεση άρση του εμπάργκο και συνομιλίες με τη Ρωσία για ελικόπτερα τύπου Kamov.

Βάρος στον συντονισμό και κόστος που ζαλίζει

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στο συντονισμό των επιχειρήσεων που αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και την κατάσβεση πυρκαγιών. Πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν πως έχει προχωρήσει η σύσταση και ξεκινά η λειτουργία κεντρικού συντονιστικού φορέα για συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών για το θέμα των πυρκαγιών. Επίσης προχωρεί η ικανοποίηση αναγκών για στελέχωση υπηρεσιών όπως το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ομάδα πυροσβεστών ταχείας επέμβασης.

Άλλα θέματα που προωθούνται είναι το πρόγραμμα περιπολιών για να καλύπτονται οι περιοχές που πρέπει, η χρήση τεχνολογικων μέσων για να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα οι πυρκαγιές και η έγκαιρη υλοποίηση των έργων πυροπροστασίας. Εξάλλου έχει εγκατασταθεί σύστημα ασύρματης επικοινωνίας, έχει γίνει αναβάθμιση αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών και έχει δημιουργηθεί μητρώο επίταξης οχημάτων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Τμήματος Δασών κύριο Γιώργο Κωνσταντίνου σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις που αφορούν δύο προσφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκμίσθωση δύο αεροσκαφών αλλά και δύο ελικοπτέρων.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως αναμένεται το πράσινο φως για να αγοραστεί ένα μέσω του ταμείου ανάκαμψης, ενώ το έτερο αναμένεται να καλυφθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό (και είναι πολύ πιθανόν να μην ολοκληρωθεί την τρέχουσα ημερολογιακή χρονιά).

Αρκετά υψηλό είναι μάλιστα και το κόστος εκμίσθωσης αφού το συμβόλαιο -διετίας- για την χρησιμοποίηση των 2 ισπανικών αεροσκαφών (τύπου AIR TRACTOR) ανέρχεται κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα ελικόπτερα προσεγγίζει τα 1.7 εκατομμύρια.

Παρά ταύτα και παρ’ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν η συμπερίληψη κονδυλίου στον προϋπολογισμό που αφορούσε την αγορά δύο αεροσκαφών για ενίσχυση του Τμήματος Δασών -κάτι που θα παρείχε φυσικά και σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες πυρόσβεσης- επιλέγηκε για άλλη μία χρονιά η οδός της εκμίσθωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση