ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο όριο ηλικίας για πώληση αλκοόλ

Αύξηση των ποινών σε όσους πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ψηφίστηκαν σε νόμους οι τρεις προτάσεις νόμου που αυξάνουν το όριο ηλικίας από το 17ο στο 18ο έτος της ηλικίας για πώληση και κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις ποινές προς όσους πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους.

Οι τρεις προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, εκ των οποίων οι δύο κατατέθηκαν μαζί με τον Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα.

Με τους τρεις νόμους που ψηφίστηκαν γίνεται διαφοροποίηση της χρηματικής ποινής στην οποία θα υπόκειται πρόσωπο, σε περίπτωση καταδίκης για αδικήματα που αφορούν την πώληση, τη διάθεση και τη χορήγηση οινοπνευματωδών ποτών σε ανηλίκους, έτσι που αυτή να μη δύναται να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000).

Νομοθετείται η δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας Κύπρου του αριθμού ανά έτος των περιπτώσεων παράβασης των διατάξεων της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας, καθώς και των υποστατικών που δε συμμορφώνονται με τις εν λόγω διατάξεις.

Οι δύο πρώτες προτάσεις νόμου που τροποποιούν τον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών νόμο ψηφίστηκαν σε νόμους με 35 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον και η τρίτη πρόταση νόμου που τροποποιεί τον νόμο για τα εξώδικα ώστε να είναι δυνατή η αύξηση των προστίμων ψηφίστηκε με 53 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον.

Πριν την ψηφοφορία διεξήχθη μακρά συζήτηση και ο κ. Θεοπέμπτου ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών για τη σημαντική βελτίωση που επέφεραν στο αρχικό κείμενο του νόμου και επικαλέστηκε συστάσεις του ΠΟΥ και αρμόδια τμήματα της ΕΕ για την χρήση αλκοόλ από ανήλικους. Σημείωσε επίσης τη σύμφωνη γνώμη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε στο δημόσιο διάλογο η θέση ότι «δεν εμπιστευόμαστε την κρίση των εφήβων», αλλά συνέχισε το ψηλό ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους δείχνει την οδό της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε. Αναφέρθηκε επίσης στην ενημέρωση από το Υφυπουργείο Τουρισμού για νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την πώληση αλκοόλ στις τουριστικές περιοχές.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε ότι σε αυτά τα θέματα θα ήταν ορθό η πολιτεία να εστιάσει στη δημιουργία κουλτούρας και κριτικής σκέψης. Δεν συζητούμε και δεν ενθαρρύνουμε την κριτική σκέψη, πρόσθεσε συμπληρώνοντας ας είναι και έτσι με νομοθεσία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και να υπάρχει εφαρμογή της νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι υπήρξε παραδοχή για αδυναμία διενέργειας ελέγχων. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την αύξηση ορίου ηλικίας όταν ένας 17χρονος μπορεί να κρατά όπλο και θα κληθεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του να μην είναι σε θέση να κρίνει πότε θα καταναλώσει αλκοόλ, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά παρατήρησε ότι τα πράγματα δεν προχωρούν ικανοποιητικά στην αλλαγή κουλτούρας και αναφέρθηκε στο βρεφικό αλκοολισμό, που πηγάζει από την κουλτούρα να πιει η λεχώνα ένα κρασί για να κατεβάσει γάλα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η κοινωνία μας ακούει. Πρόσθεσε ότι έχει γιο και δεν θέλει ούτε εκείνος ούτε οι φίλοι του να πίνουν και να οδηγούν. Η Βουλή έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα να λέει τι είναι ορθό και τι λάθος παρατήρησε προσθέτοντας ότι η χαλάρωση για το κάπνισμα στους χώρους εστίασης αύξησε το κάπνισμα και ειδικά μεταξύ των ανηλίκων. Είπε ακόμα πως η Κύπρος αν δεν είναι η πρώτη είναι σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει έλεγχος και εφαρμογή της νομοθεσίας. Δεν τηρείται η νομοθεσία για πώληση καπνικών προϊόντων σε ανήλικους, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως η νομοθεσία δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα είναι ένα χαλίκι. Είναι εύκολο να παρασυρθούν οι νέοι σε υπερκατανάλωση, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως θα ήταν πιο σωστό να είναι μόνο για πώληση αλκοόλ το αδίκημα και όχι για κατανάλωση.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου είπε ότι ο νόμος όπως ψηφίζεται μιλά για την πώληση απευθείας σε ανήλικο. Ένας γονέας μπορεί να αγοράσει αλκοόλ και να το δώσει στο παιδί του πρόσθεσε αναφέροντας ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ σε καταλύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση