ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέοι Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας Μ. Παυλίδης και Β. Τζιωρτζής

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για το 2023

ΚΥΠΕ

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για το 2023 όρισε σήμερα και επίσημα τους νέους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας Μιχάλη Παυλίδη και Βλαδίμηρο Τζιωρτζή, ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση, τη διαφώτιση και την ενημέρωση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ,  «παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις εξακολουθεί να είναι ψηλότερο από τον επιδιωκόμενο στόχο και σίγουρα μακριά από το «όραμα μηδέν» που αποτελεί τη μακροπρόθεσμη επιδίωξή μας».

Μιλώντας στην τελετή, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης εξήγησε ότι η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια, με συγκεκριμένη κεντρική θεματολογία κάθε φορά και με στόχο την ευαισθητοποίηση και την  κατανόηση των κινδύνων στις οδικές μετακινήσεις, μέσα από την ανάληψη δράσεων για τη μείωση των θανάτων στους δρόμους.

Όπως επεσήμανε, πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε οδικές συγκρούσεις κάθε χρόνο - περισσότεροι από δύο κάθε λεπτό – ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτές αποτελούν την κύρια παγκόσμια αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών και νεαρών ηλικίας 5-29 ετών.

Η εβδομάδα που διανύουμε, είπε, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για το 2023, με θεματολογία τις βιώσιμες μεταφορές και ιδιαίτερα την ανάγκη στροφής από το αυτοκίνητο στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημόσιων μεταφορών – η οδική ασφάλεια είναι τόσο προϋπόθεση, όσο και αποτέλεσμα αυτής της επιδιωκόμενης αλλαγής, πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή η αλλαγή τρόπου μεταφοράς συμπεριλαμβάνεται και στις εισηγήσεις του Παγκόσμιου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030, που στόχο έχει τη μείωση των θανάτων και τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις κατά τουλάχιστον 50% κατά την εν λόγω περίοδο και που ταυτίζεται με τον γενικό στόχο του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών.

Εξήρε το έργο που έχουν επιτελέσει οι προηγούμενοι Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και τους ευχαρίστησε για την για την προσφορά τους και τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Ο Υπουργός Μεταφορών υποδέχθηκε τους νέους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας Μιχάλη Παυλίδη και Βλαδίμηρο Τζιωρτζή και τους ευχαρίστησε που αποδέχτηκαν την πρόσκληση-πρόκληση να είναι Πρεσβευτές στον δύσκολο αυτό αγώνα για μείωση των οδικών συγκρούσεων για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο ο Μιχάλης, όσο και ο Βλαδίμηρος, θα υποστηρίξουν το ρόλο αυτό με τον ίδιο ενθουσιασμό και πάθος που δείχνουν και για τις άλλες τους δραστηριότητες.

Από πλευράς της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου είπε ότι κοινός μας στόχος είναι να πετύχουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο για την Κύπρο, να δημιουργήσουμε μια γενιά πιο ευσυνείδητων οδηγών και να πετύχουμε τις μηδενικές απώλειες στους δρόμους μας.

Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες για καλλιέργεια οδικής συνείδησης, από όσο το δυνατό πιο μικρή ηλικία, ευαισθητοποίηση των νέων και υφιστάμενων οδηγών, οι οποίοι πρέπει να εμπεδώσουν την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να έχει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στο δρόμο.

Ανέφερε ότι οι Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας, είναι ένας πολυσήμαντος θεσμός, ο οποίος εφαρμόστηκε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια με επιτυχία, ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τον κόσμο. «Και λέω πετυχημένος θεσμός γιατί τα μηνύματα που λαμβάνουμε σε σχέση με τη δράση των Πρεσβευτών είναι πολύ θετικά και το ενδιαφέρον πολύ μεγάλο», πρόσθεσε.

«Οι Πρεσβευτές μας, όπως είναι ο Αλέξης Δημητρίου ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας, κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν και να μεταφέρουν  μηνύματα οδικής ασφάλειας κυρίως στους νέους μας, τους μαθητές, τους στρατιώτες και γενικά τους χρήστες του οδικού δικτύου. Μεταξύ άλλων, συνέχισε, πραγματοποίησαν δράσεις, ενημερωτικές εκστρατείες, διαλέξεις και εργαστήρια σε σχολεία και στρατόπεδα», ανέφερε.

Σήμερα, είπε, αναλαμβάνουν τη σκυτάλη του θεσμού δύο νέοι άνθρωποι ο Μιχάλης Παυλίδης και ο Βλαδίμηρος Τζιωρτzής - δύο νέοι δυναμικοί, αισιόδοξοι, με πλούσια ενεργή κοινωνική δράση που εργάζονται σκληρά και μεθοδικά ώστε να πετύχουν τα όνειρα και τους στόχους τους.

Προσφωνώντας τους νέους Πρεσβευτές, η κ. Προκοπίου τους ευχαρίστησε που αποδέχτηκαν να αναλάβουν τον σημαντικό αυτό ρόλο, να αφιερώσουν από τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο, να μεταφέρουν τις εμπειρίες, τα βιώματα και γνώσεις τους και να συνεισφέρουν στην αλλαγή της οδικής κουλτούρας των συμπολιτών μας και κατ’ επέκταση στη μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

«Η πολιτεία σας επέλεξε ως Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας αφού μέσα από την στάση ζωής σας, το ήθος/σθένος και την πορεία σας, δείξατε ότι μπορείτε να  λειτουργήσετε ως θετικά πρότυπα για τους συμπολίτες μας και να μεταφέρετε, με αισιοδοξία μηνύματα οδικής ασφάλειας», ανέφερε.

Τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Αστυνομία θα είναι δίπλα τους στηρίζοντας την προσπάθειά τους για εκπλήρωση του πολύ σημαντικού έργου που σήμερα αναλαμβάνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση