ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη πυρκαγιά στην Τριμίκλινη - «Ξέσπασε από βεγγαλικά» (βίντεο/εικόνες)

Τη φωτιά ανέλαβε επιχειρησιακά το Τμήμα Δασών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μεγάλων διαστάσεων είναι η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Τριμίκλινης, το απόγευμα της Δευτέρας (24/06). Τη σοβαρότητα της κατάστασης αποδεικνύουν φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύουν πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έντεκα πτητικά μέσα πραγματοποιήσαν τις τελικές ρίψεις πριν τη δύση του ήλιου. Ο Κοινοτάρχης της περιοχής κ. Ανδρέας Ορφανού, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η φωτιά ξέσπασε από βεγγαλικά, κάτι το οποίο ερευνάται ήδη από τις αρχές. Υπενθυμίζεται πως την ίδια στιγμή μαίνεται φωτιά σε διαχειρίσιμη κατάσταση στην περιοχή της Ανώγυρας.

Από πλευράς επίγειων δυνάμεων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί με τρία πυροσβεστικά οχήματα ενώ επιχειρησιακά ανέλαβε την κατάσβεση της φωτιάς το Τμήμα Δασών, που επιχειρεί με «αρκετές δυνάμεις».

Κοινοτάρχης Τριμίκλινης – «Φαίνεται να ξεκίνησε από βεγγαλικά η πυρκαγιά»

Ο Κοινοτάρχης της Τριμίκλινης, κ. Ανδρέας Ορφανός μιλώντας στο «ΣΙΓΜΑ» ανέφερε πως «φαίνεται να ξεκίνησε από βεγγαλικά» που χρησιμοποιούσαν νεαρά πρόσωπα. Όπως είπε, η Αστυνομία διερευνά το θέμα γιατί η καταστροφή είναι τεράστια. Λόγω των ανέμων, αλλά και τα χόρτα άγριας βλάστησης δίπλα από τα σπίτια, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα προς τα βουνά. Ο κ. Ορφανού τόνισε πως οι ενεργές εστίες βρίσκονται στο νότιο και βορειοανατολικό μέρος, μέχρι και τη Λάνεια.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δασών

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Δευτέρα 24/06/2024 και ώρα 16:55, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Επιχειρούν, επίσης έντεκα πτητικά μέσα πυρόσβεσης τα οποία πραγματοποιούν τις τελικές ρίψεις πριν από τη δύση του ήλιου.

Στην περιοχή κατευθύνονται επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Αόρατος σχεδιασμός πρόληψης με αποκορύφωμα τις δύο τελευταίες πυρκαγιές

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην προσπάθεια καταπολέμησης των πυρκαγιών ανέδειξε την προηγούμενη Πέμπτη (20/06) η συζήτηση που διεξάχθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε και στις δύο τελευταίες πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού. Μία σειρά γεγονότων, από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Φαρμακά με αποκορύφωμα τις φωτιές σε Ανώγυρα και Τριμίκλινη επιβεβαιώνουν την αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό. Υπενθυμίζεται, πως στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι απουσιάζει ένας συνολικός σχεδιασμός για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ρεπορτάζ της «Κ», μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένους τομείς που δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή, ο μη καθαρισμός αγροτικών δρόμων, η μη επίλυση του προβλήματος των παράνομων σκυβαλότοπων, οι ζημιές στο δίκτυο της ΑΗΚ και η διαχρονική κρατική αδράνεια απέναντι στις μεγάλες εκτάσεις ακαλλιέργητης γης, δυσκολεύον το έργο κατάσβεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση