ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικητής ο Λεμεσού αβαντάζ Πάφου για τον Θρόνο

Η «αρχιεπισκοπική» ψήφος της Ιεράς Συνόδου θα εκλέξει τον επόμενο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κάλπη κλήρου και λαϊκών μίλησε τώρα το λόγο έχει η Ιερά Σύνοδος. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη μιας και επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις αναφορικά με τους τρείς εκλεκτούς του λαού. Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου θα τεθούν ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου θα εξαρτηθεί από την χρονική διάρκεια των ενστάσεων που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. Εάν δεν υπάρξει μεγάλος αριθμός ενστάσεων επί του αποτελέσματος ενδεχομένως η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιηθεί μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί μετά την εορτή των Χριστουγέννων και πριν την πρώτη του έτους.

Εάν δεν υπάρξει μεγάλος αριθμός ενστάσεων επί του αποτελέσματος ενδεχομένως η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιηθεί μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

Εβδομάδα παρασκηνίου

Από την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις από τους υποψηφίους Ιεράρχες. Ωστόσο από την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι παρασκηνιακές διεργασίες από τους τρείς του τριπρόσωπου προκειμένου να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία ή στη χειρότερη περίπτωση τη σχετική πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου. Λαμβάνοντας υπόψη τις ισορροπίες που υπάρχουν και οι τρείς υποψήφιοι ο καθένας για διαφορετικό λόγο θα προσπαθήσουν να κλειδώσουν την υποστήριξη των υπολοίπων Συνοδικών. Εντονότερη αναμένεται να είναι η προσπάθεια των Μητροπολιτών Λεμεσού, Ταμασού και Ορεινής. Στην πλευρά του Μητροπολίτη Πάφου οι συσχετισμοί του δίνουν ένα προβάδισμα με την προϋπόθεση ότι η αρχιεπισκοπική ομάδα παραμείνει συμπαγείς.

Οι συσχετισμοί

Μια εικόνα με σχετική ασφάλεια για το σκηνικό που δημιούργησε η αρχιεπισκοπική κάλπη δείχνουν οι ισορροπίες εντός της Ιεράς Συνόδου έτσι όπως αυτές έχουν δημιουργηθεί από την εποχή που Αρχιεπίσκοπο ήταν ο Χρυσόστομος Β’. Το αβαντάζ που έχει ο Μητροπολίτης Πάφου υποστηρίζεται από τις εννέα ψήφους της αρχιεπισκοπικής πλευράς:

Μητροπολίτης Τριμυθούντος-Λευκάρων Βαρνάβας
Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος
Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος
Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος
Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος
Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Οι έξι Ιεράρχες θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στον Μητροπολίτη Γεώργιο και πολύ δύσκολα θα επιλέξουν κάποιον άλλον υποψήφιο. Την αρχιεπισκοπική ομάδα συμπληρώνουν ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος οι οποίοι ωστόσο δεν βρίσκονται στον στενό περίγυρο ο Πάφου Γεώργιου

Η εκλογή

Εάν και εφόσον η αρχιεπισκοπική ομάδα των Συνοδικών δεν διαφοροποιηθεί σε μια τέτοια περίπτωση η εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου μπορεί να ολοκληρωθεί από την πρώτη ψηφοφορία που απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία την οποία θεωρητικά εξασφαλίζει. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει τις εννέα ψήφου ο Μητροπολίτης Πάφου θα είναι ένας από τους δυο που θα περάσουν στην δεύτερη φάση της διαδικασίας και η μάχη θα επικεντρωθεί μεταξύ των Μητροπολιτών Λεμεσού και Ταμασού για την δεύτερη θέση της δεύτερης φάσης της ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού εντός της Ιεράς Συνόδου έχει εξασφαλισμένες τέσσερις ψήφους μαζί με την δική του:

-Επίσκοπος Aμαθούντος Νικόλαος.
-Επίσκοπος Λήδρας Eπιφάνιος
-Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος

Ο Μητροπολίτης Ταμσού και Ορεινής έχει εξασφαλισμένες 2 ψήφους μαζί με την δική του ενώ μπορεί να εξασφαλίσει άλλη μια αυτή του Μητροπολίτη Κυρηνείας ο οποίος προέρχεται από τη μοναστική κοινότητα του Κύκκου. Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των συσχετισμών προσπάθεια των Μητροπολιτών Λεμεσού, Ταμασού και Ορεινής είναι να αποτρέψουν εκλογή Πάφου από την πρώτη ψηφοφορία κάτι που προϋποθέτει εξασφάλιση ψήφων από άλλους υποψήφιους Ιεράρχες που δεν εισήλθαν στο τριπρόσωπο.

Το τελικό αποτέλεσμα

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων ολοκληρώθηκε στις 10 η ώρα το βράδυ Κυριακή. Οι έξι υποψήφιοι έλαβαν:

-Μητροπολίτης Πάφου 18,39%
-Μητροπολίτης Κυρηνείας 3.24%
-Μητροπολίτης Λεμεσού 35,68
-Μητροπολίτης Μόρφου 9,80%
-Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 14,79%
-Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής 18,10%

Το τελικό αποτέλεσμα της αρχιεπισκοπικής κάλπης έδωσε και ένα επιπλέον στοιχείο που αφορά την πρόσφατη δημοσκόπηση της «Κ». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της «Κ» παρά την ιδιαιτερότητα της διαδικασία το αποτέλεσμα είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση