ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νομικές αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου

Το Άρθρο 14 του Συντάγματος αναφέρει ότι σε κανέναν όλοι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εισέλθουν στη χώρα

Newsroom K

Αντιδράσεις φαίνεται ότι προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την είσοδο στη Δημοκρατία σε κανέναν αν δεν έχει πιστοποιητικό υγείας από τη χώρα προέλευσης. Το μέτρο της απαγόρευσης αναμένεται να ισχύσει από το απόγευμα της Δευτέρας, στις 6:00 μ.μ.

Σχετικά με το εν λόγω ζήτημα ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης θέτει ζήτημα συνταγματικότητας με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση εισόδου στη Δημοκρατία αντίκειται στο Άρθρο 14 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αναφέρει ρητά ότι σε κανέναν πολίτη δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα. Συγκεκριμένα το Άρθρο 14 αναφέρει: «Ουδενός πολίτου απαγορεύεται η είσοδος εις την Δημοκρατίαν ουδ’ επιτρέπεται η εξορία υφ’ οιασδήποτε περιστάσεις.».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες της «Κ» η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή εξετάζει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αναμένεται να ενεργήσει καταλλήλως. Οι πρόνοιες του Διατάγματος της κυβέρνησης για τον περιορισμό των αφίξεων πολιτών της Δημοκρατίας έχουν στόχο, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στη συνέντευξη Τύπου της διϋπουργικής επιτροπής την Κυριακή τα μέτρα που ελήφθησαν για τους φοιτητές είναι αποτρεπτικά, καθώς στόχος είναι να μην έρθουν οι Κύπριοι φοιτητές και να παραμείνουν στις χώρες διαμονής τους και όχι τη μαζική κάθοδό τους.

Μια τέτοια ενέργεια, όπως θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι, θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και θα πίεζε το σύστημα υγείας της χώρας, καθώς και τις υποδομές της. Δεδομένων των αντιδράσεων αναμένεται από την κυβέρνηση να ενημερώσει τους πολίτες της Δημοκρατίας που βρίσκονται στο εξωτερικό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και να μελετήσει περαιτέρω μέτρα στήριξης όσων θα παραμείνουν εκτός χώρας, σε περίπτωση που παραταθούν τα μέτρα και μετά από τον Απρίλιο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Έκτακτη ανάγκη
Όσον αφορά το ζήτημα της έκτακτης ανάγκης αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει, αφού αυτή δεν έχει κηρυχθεί, όπως προβλέπεται βάσει Συντάγματος, Άρθρο 183. Στο Άρθρο του Συντάγματος αναφέρεται συγκεκριμένα ότι για να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να συγκληθεί Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ακόμα και αν αυτή δεν βρίσκεται σε σύνοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση