ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ρόλος των προσωπικών δεδομένων μετά και το βίντεο της ρατσιστικής επίθεσης

Από το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στο συγκεκριμένο ζήτημα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διήμερο το περιστατικό με την ανάρτηση βίντεο ρατσιστικής συμπεριφοράς εναντίον γυναίκας, που έλαβε χώρα σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα. Το εν λόγω γεγονός κινητοποίησε άμεσα τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες μέσω του ΤΑΕ Λάρνακας ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Για το εν λόγω περιστατικό παρενέβη τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως όσο και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται πλέον, αφορά το κεφάλαιο των προσωπικών δεδομένων, και το κατά πόσο αυτά καταπατούνται από τη στιγμή που η δημοσίευση του βίντεο πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων προσώπων. Από το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου πως το επίμαχο βίντεο βρίσκεται ήδη στην κατοχή των ανακριτών.

«Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να υπάρχει τόσο θέμα δυσφήμισης και ρατσιστικής επίθεσης, το οποίο είναι και ποινικό αδίκημα, αλλά και παρέχεται και το δικαίωμα αγωγής» ανέφερε με δηλώσεις του στην «Κ» ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Μιχάλης Παρασκευάς, συνεχίζοντας με το ότι «φαίνεται να υπάρχει θέμα άρσης της υποχρέωσης της συγκατάθεσης, καθότι δεν φαίνεται να υπήρχε άλλος τρόπος για τη συγκεκριμένη γυναίκα να προστατεύσει το έννομο συμφέρον και το δικαίωμα της».

Ο κ. Παρασκευάς σημείωσε εντούτοις πως υπάρχει ένας ξεκάθαρος Κανόνας λέγοντας οτι « η ουσία είναι ότι ο Κανόνας που θέλει τη συγκατάθεση πρέπει να τηρείται, παρόλα αυτά όταν παραβιάζονται προσωπικά σου δικαιώματα δικαιούσαι να ενεργήσεις χωρίς συγκατάθεση, αλλά αυτό πρέπει να σταθμιστεί ανά περίπτωση από τις Αρμόδιες Αρχές».

Παρόμοια παραδείγματα

Παρόμοιο γεγονός στην Κύπρο έλαβε χώρα το 2015, με τον κ. Παρασκευά να παραθέτει το εύρημα του τότε Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το οποίο περιλήφθηκε στην έκθεση του έτους. Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι «η ανάρτηση βίντεο που γίνεται στα πλαίσια της πρακτικής «name it and shame it», με σκοπό να δοθεί στη δημοσιότητα μια πράξη που αντιβαίνει το Νόμο ή τα χρηστά ήθη, κατά κανόνα υπερέχει των δικαιωμάτων, συμφερόντων και θεμελιωδών ελευθεριών του υποκειμένου των δεδομένων και επιτρέπεται χωρίς τη συγκατάθεση του».

Ο κ. Παρασκευάς ανέφερε πως υπάρχουν και άλλα παρόμοια περιστατικά στα οποία καταδικάστηκαν άτομα που εμφανίζονται σε βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό με τους αστυνομικούς και τους δυο πολίτες το 2005 στην οδό Αρμενίας στη Λεμεσό. «Σε πρώτο βαθμό οι αστυνομικοί είχαν αθωωθεί για το ξυλοδαρμό των δυο ατόμων» αναφέρει ο κ. Παρασκευάς, για να συνεχίσει με το ότι η ύπαρξη ενός βίντεο που καταδείκνυε τα γεγονότα οδήγησε στην αθώωση των πολιτών και την καταδίκη των αστυνομικών. «Στη συνέχεια μάλιστα οι δυο πολίτες προέβησαν και σε αγωγή την οποία και κέρδισαν» σημείωσε.

Η παρουσία ανηλίκου

Η παρουσία εξάλλου ανήλικου ατόμου στην σκηνή, επέφερε την αντίδραση τόσο της Επιτρόπου Διοικήσεως όσο και της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,οι οποίες αμφότερες μέσω ανακοινώσεων τοποθετήθηκαν για το συγκεκριμένο γεγονός.

Η Επίτροπος Διοικήσεως κα Στυλιανού-Λοττίδη σε ανακοίνωση της επισημαίνει πως « η παρουσία του ανηλίκου έχει την σημασία της. Έχει γίνει µάρτυρας εχθρικής συμπεριφοράς, αλλά και λεκτικής προσβολής της αξιοπρέπειας και της υπόληψης τρίτου προσώπου µε έρεισμα την διαφορετική εθνική του καταγωγή», προσθέτοντας ότι « μέσα από αυτό το περιστατικό ένα παιδί, εισέπραξε την έλλειψη σεβασμού στο συνάνθρωπο λόγω των χαρακτηριστικών που τον διακρίνουν».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και της ιδιωτικής του ζωής, επομένως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται στη δημοσιότητα το εν λόγω περιστατικό. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος καλεί όλους τους Αρμοδίους να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για προστασία της ιδιωτικής ζωής του παιδιού, έστω και εκ των υστέρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση