ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οδήγησαν άνδρα σε ψυχιατρείο χωρίς να ενημερώσουν τους οικείους του

Υποδείξεις για περιπτώσεις υποχρεωτικής νοσηλείας δίνει μέσω έκθεσής της η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη

Newsroom K

Ένα πρωτόγνωρο, για τα κυπριακά δεδομένα, παράπονο υποβλήθηκε στην Επίτροπο Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη η οποία προχώρησε σε διερεύνηση συγκεκριμένου περιστατικού. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτρόπου, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) οδήγησαν μετά από υποχρεωτικό διάταγμα άνδρα στο ψυχιατρείο χωρίς ωστόσο να ενημερώσουν τα παιδιά του.

Όπως αναγράφεται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο εν λόγω άνδρας αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας από 2003. Από όταν γνωστοποιήθηκε η διάγνωσή του μέχρι και την υποβολή του παραπόνου, σύμφωνα με τους παραπονούμενους, δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε σχέση με την ψυχική υγεία του άνδρα.

Η Επίτροπος Διοικήσεως χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έγιναν προσπάθειες από τις ΥΚΕ για εντοπισμό και ενημέρωση των παιδιών του εν λόγω άνδρα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι παραπονούμενοι, τον Νοέμβριου του 2018 μετά από αίτημα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ο άνδρας μεταφέρθηκε για υποχρεωτική εξέταση και ακολούθως για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, για την όλη διαδικασία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και συνεννόηση με κανένα από τα μέλη της οικογένειας του άνδρα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους παραπονούμενους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του ως ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η διερεύνηση και οι θέσεις των ΥΚΕ

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του παραπόνου από το Γραφείο της Επιτρόπου, ζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν οι θέσεις των ΥΚΕ οι οποίες παρατίθενται:

• Στις 12 Νοεμβρίου 2018, λήφθηκε, από τις Υ.Κ.Ε. αναφορά από γείτονά του, ο οποίος τυγχάνει να είναι και Ανώτερος Νοσηλευτικός Λειτουργός, ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

• Στη βάση της εν λόγω πληροφόρησης, Λειτουργός των Υ.Κ.Ε. επισκέφθηκε, με συνοδεία αστυνομικού, την οικία του και διαπίστωσε ότι, τόσο αυτός όσο και η οικία του, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση ενώ η επικοινωνία μαζί του ήταν σχεδόν αδύνατη.

• Ειδικότερα, ο άνδρας ήταν νηστικός, βρώμικος, ατημέλητος, με σχισμένα ρούχα και τα πόδια του ήταν «ανησυχητικά κόκκινα και φουσκωμένα».

• Όταν ο εν λόγω Λειτουργός επιχείρησε να αξιολογήσει την κατάστασή του, αυτός αντέδρασε και προέβη σε άσεμνη χειρονομία.

• Οι χώροι υγιεινής του σπιτιού υπολειτουργούσαν, υπήρχαν χώματα και ακαθαρσίες παντού και το στρώμα όπου κοιμόταν ήταν βρώμικο χωρίς σκέπασμα.

• Ενόψει των ανωτέρω οι Υ.Κ.Ε. προχώρησαν στις διαδικασίες έκδοσης διατάγματος υποχρεωτικής εξέτασης και νοσηλείας του.

• Ο λόγος για τον οποίον τα παιδιά του δεν ενημερώθηκαν για την εν λόγω διαδικασία, ήταν το επείγον της κατάστασης και η ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του ιδίου.

• Σημειώνεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε το σχετικό διάταγμα, ενημερώθηκε για τους λόγους της μη άμεσης ενημέρωσης των παιδιών του, ενώ αναφέρεται ότι τα παιδιά του έλαβαν ενημέρωση για τα ανωτέρω, μόλις αυτός εισήχθη στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

• Ο άνδρας, μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του, επέστρεψε στο υποστατικό όπου διαμένει, ενώ έγιναν προσπάθειες από τις Υ.Κ.Ε. για παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ή/και εισδοχής του σε Στέγη Ηλικιωμένων, χωρίς αποτέλεσμα, αφού περιγράφεται ως ιδιαίτερα αρνητικός στα πιο πάνω.

• Οι Υ.Κ.Ε. σημειώνουν ότι η συνεργασία τους με την οικογένειά του αλλά και με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και άλλους φορείς συνεχίζεται, στο πλαίσιο της Προληπτικής Εργασίας και Στήριξης Οικογενειών με Ενήλικα Άτομα, με σκοπό τη στήριξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του ιδίου.

«Είναι απαράδεκτο ότι δεν έγιναν προσπάθειες εντοπισμού και ενημέρωσης των παιδιών του εν λόγω άνδρα από τις ΥΚΕ» αναφέρει μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της έκθεσής της η Επίτροπος Διοικήσεως.

Παράλληλα σημειώνει «δεν παραγνωρίζω τον χαρακτήρα του επείγοντος για την παρέμβαση και την αντιμετώπιση της κατάστασης του πατέρα των παραπονούμενων, την οποία οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έκριναν ότι έχρηζε άμεσης νοσηλείας. Το γεγονός όμως αυτό, δεν δικαιολογεί την απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας επικοινωνίας, αν όχι διαβούλευσης, με τους οικείους του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X