ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οδοιπορικό της «Κ» στην καμένη γη - Οργή για τα πτητικά και τους παράνομους σκυβαλλότοπους

Στα βουνά της Χούλους και της Λεμώνας, όπου άρχισαν από τις 06.30 να επιχειρούν τα πτητικά μέσα, διαφαίνονται οι ενεργές εστίες φωτιάς

Του Παύλου Νεοφύτου

Ενώπιον της αγανάκτησης κατοίκων για την καθυστέρηση της παρουσίας πτητικών μέσων στην περιοχή την Τρίτη το μεσημέρι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή Πολεμίου - Ψαθίου, αλλά και για την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να ελέγξουν τις παράνομες χωματερές, όπως αυτή από την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά στο Πολέμι, συντηρώντας την ατιμωρησία, βρεθήκαμε σε οδοιπορικό τα χαράματα της Τετάρτης στην καμένη γη στο Πολέμι, το Ψάθι και τον Άγιο Δημητριανό. Στα απέναντι βουνά της Χούλους και της Λεμώνας, όπου άρχισαν από τις 06.30 να επιχειρούν τα πτητικά μέσα, διαφαίνονται οι ενεργές εστίες φωτιάς.

Στο Πολέμι και το Ψάθι αντικρίσαμε μία οικία να φλέγεται, καμένα χωράφια με δέντρα και αμπέλια. Ειδικά στο Ψάθι ειναι εμφανή τα σημάδια από τη φωτιά που πέρασε από την κοινότητα καίγοντας οικίες.

Δεν καθάρισαν τους δρόμους – όλοι ήξεραν για την παράνομη χωματερή

Τα δημόσια έργα και τα κοινοτικά συμβούλια δεν καθάρισαν τους δρόμους της περιοχής, δήλωσε στην «Κ» οργισμένος κάτοικος, τον οποίο συναντήσαμε κοντά στο περιβόλι του, μεταξύ των κοινοτήτων Πολεμίου και Ψαθίου, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας πάλευε σε αυτό και έσωσε την αποθήκη του.

Επίσης εξέφρασε παράπονο για το γεγονός ότι το μοναδικό πτητικό μέσο που επιχειρούσε το απόγευμα της Τρίτης, εφοδιαζόταν με νερό από το Φράγμα του Μαυροκόλυμπου στην περιοχή Κισσόνεργας – Πέγειας και όχι στο κοντινό φράγμα της Κανναβιούς.

«Πριν από 15 μέρες η φωτιά ξεκίνησε πάλι από παράνομο σκυβαλότοπο της περιοχής, όπως που ξεκίνησε και χθες. Τι έκανε το Κοινοτικό Συμβούλιο; Πιο πάνω έχει άλλη παράνομη χωματερή, για την οποία όλοι ήξεραν ποιοι πετάνε σκουπίδια και δεν κατήγγειλαν κανέναν», διαμαρτυρήθηκε.

«Καθυστέρηση άφιξης πτητικών»

«Πρώτη φορά συμβαίνει τόσο μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την καθυστέρηση άφιξης των πτητικών μέσων πυρόσβεσης. Οι παράνομοι σκυβαλλότοποι είναι μεγάλο πρόβλημα, υπήρξε ένας στην κοινότητα, τον δεύτερο χρόνο τον καθαρίσαμε, ξαναγέμισε, μετά, τον πέμπτο χρόνο τον ξανακαθάρισαμε και κλείσαμε τον δρόμο για να μην υπάρχει πρόβλημα. Μόνο έτσι καταλαβαίνουν», είπε στην «Κ» ο Δημήτρης Διονυσίου, κοινοτάρχης του Αγίου Δημητριανού.

Δημήτρης Διονυσίου, κοινοτάρχης Αγίου Δημητριανού

Με δάκρυα στα μάτια μπροστά από την καταστροφή - «Έλλειψη συντονισμού»

Με δάκρυα στα μάτια μία γυναίκα με καταγωγή από το Ψάθι μάς έδειξε το πατρικό της σπίτι, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά και δίπλα τη μόνιμη κατοικία του αδερφού της, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Δίπλα, ο γείτονας τους, Χριστόφορος Τίλλεϋ, είπε στην «Κ» ότι δεν ήρθε καμία βοήθεια, ώστε να αποτρέπονταν οι καταστροφές, ενώ διαπίστωσε έλλειψη συντονισμού από πλευράς ανδρών της Πυροσβεστικής. «Ήταν όπου πάει και όπου φτάσει ο καθένας», είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά και πάλι δε θα σβηνόταν εύκολα η φωτιά, ο άνεμος ήταν δυνατός».

«Ήμουν στη δουλειά μου. Με κάλεσαν στο τηλέφωνο και μου είπαν ότι έρχεται μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό. Νόμιζα ότι δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα, αλλά όταν έφτασα διαπίστωσα ότι ήταν τραγικά τα πράγματα. Το σπίτι του γείτονά μου καταστράφηκε ολοσχερώς, στο δικό μου κάηκε η πέργκολα και το εσωτερικό υπέστη ζημιές. Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες. Ήταν δύσκολη η κατάσταση», ανάφερε ο κ. Τίλλεϋ.

Ο Χριστόφορος Τίλλεϋ από το Ψάθι

Στη Λεμόνα κάτοικοι καταγγέλλουν την καθυστέρηση της άφιξης της Πυροσβεστικής. Θεωρούν ότι το χωριό σώθηκε από εκσκαφείς κατοίκων. Το χωριό κάηκε περιμετρικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση