ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι καθυστερήσεις των έργων στη Μακαρίου στο επίκεντρο της Βουλής

Η ανάγκη ρύθμισης του θέματος, καθώς και η ανάγκη στήριξης των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και καταστημάτων ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων ανάπλασης της Λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία καθώς και το αυξημένο κόστος των συγκεκριμένων έργων εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Στο επίκεντρο τα μπόνους των κατασκευαστικών εταιρειών σε περίπτωση ολοκλήρωσης των έργων νωρίτερα και η ανάγκη ρύθμισης του θέματος, καθώς και η ανάγκη στήριξης των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, είπε πως πέραν από τη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη των έργων στη Μακαρίου λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού και της μεγάλης οικονομικής επίπτωσης στους καταστηματάρχες, προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ουσίας. Αυτό, όπως είπε, αφορά την ανάγκη να ρυθμιστεί η παραχώρηση μπόνους σε περίπτωση γρηγορότερης ολοκλήρωσης των έργων και αυτό να αντιπαραβάλλεται με σοβαρότερα και αποτρεπτικότερα πέναλτι σε περίπτωση παραβίασης του χρόνου ολοκλήρωσης. Αυτό, όπως σημείωσε η κ. Δημητρίου, θα πρέπει να αφορά όλα τα έργα και για όλες τις επαρχίες.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε πως σαν Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσουμε τη στήριξη με ένα κατ΄ ελάχιστο ποσό συνεισφοράς στα καταστήματα που επηρεάζονται από την υλοποίηση τέτοιων αναπτυξιακών έργων που εξυπηρετούν ή θα εξυπηρετήσουν όλους, με κατ΄ αναλογία του μεγέθους της κάθε μονάδας και της κάθε επιχείρηση και με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί καταστήματα, επιχειρήσεις και οικογένειες, ή και ολόκληρες πόλεις να κρατούνται όμηροι καθυστερήσεων και χρονοβόρων διαδικασιών», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε σε σχέση με τα έργα στη Λεωφόρο Μακαρίου, ότι ο κακός προγραμματισμός έχει συμβάλει στο να στραγγαλιστούν στην κυριολεξία οι επιχειρήσεις. «Αδειάζουν καταστήματα, οι καταστηματάρχες δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν με τις καθυστερήσεις, με τον τρόπο που έχει διαλυθεί η ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας», είπε.

Πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να παραχωρείς συμβόλαια και να κλείνεις συμφωνίες και αφού ολοκληρωθούν οι προσφορές, να αποφασίζεις εκ των υστέρων να μοιράσεις 1 εκατομμύριο ευρώ στους εργολάβους.

«Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιες πρακτικές ενισχύουν ζητήματα διαφθοράς. Όταν βγαίνουμε σε προσφορές όλες οι προϋποθέσεις καταγράφονται και όλες οι εταιρείες έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες πιθανότητες διεκδίκησης μιας προσφοράς», είπε και διερωτήθηκε πώς γίνεται να κατακυρώνεται μια προσφορά σε μια εταιρεία και στη συνέχεια να τους ενημερώνεις πως αν παραδώσει το έργο 3 μήνες νωρίτερα θα της δοθεί μπόνους 1 εκατομμύριο.

«Οι υπόλοιπες εταιρείες γιατί έπρεπε να αποκλειστούν και να μην έχουν και αυτή την προοπτική ενώπιον τους όταν υπέβαλλαν την προσφορά», διερωτήθηκε επίσης και δήλωσε πως και αυτή είναι μια παράμετρος της κακής διαχείρισης που έτυχαν τα ζητήματα ανάπλασης της Λεωφόρου Μακαρίου από τον Δήμο Λευκωσίας.

Πρόταση για 2 συνεδρίες της Επιτροπής Ελέγχου την εβδομάδα

Όσον αφορά στην πρόταση για αύξηση σε 2 συνεδρίες της Επιτροπής Ελέγχου την εβδομάδα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση λόγω του ότι η Επιτροπή έχει νομοθετικό έργο αυτή τη στιγμή να ολοκληρώσει ενώ υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν και με τη Νομική Υπηρεσία. «Εμείς είμαστε καθόλα σύμφωνοι για να συνέρχεται η Επιτροπή Ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση