ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου στο Netflix - Ο βίος του παρουσιαστή που φυλακίστηκε άδικα

Το Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Κύπρου και η λειτουργία όπως και οι πρακτικές μέθοδοι που ακολουθούνται στις Κεντρικές Φυλακές θεωρήθηκαν πρότυπο

Του Ανδρέα Κόκκινου

Το Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Κύπρου και η λειτουργία όπως και οι πρακτικές μέθοδοι που ακολουθούνται στις Κεντρικές Φυλακές θεωρήθηκαν πρότυπο προσελκύοντας μάλιστα το ενδιαφέρον της παγκόσμιας τηλεοπτικής πλατφόρμας του Netflix.

Ο παρουσιαστής της σειράς και δημοσιογράφος Raphael Rowe, όπως αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας «Π» επέλεξε τις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου (μαζί με τις αντίστοιχες της Νορβηγίας) για να αφιερώσει τα επόμενα επεισόδια της σειράς «Inside the world’s toughest prisons» εκθειάζοντας με αυτό τον τρόπο το ανθρωποκεντρικό σύστημα που ακολουθείται.

Για κάθε επεισόδιο ο Βρετανός δημοσιογράφος-παρουσιαστής περνά μία ολόκληρη εβδομάδα μέσα στις φυλακές

Η ιστορία όμως του Raphael Rowe ξεκινά 33 χρόνια πριν στο μακρινό 1988, όταν ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για φόνο που δεν διέπραξε. Στην μάχη για απόδειξη της αθωότητάς του ο παρουσιαστής σπούδασε -κατά την παραμονή του στις φυλακές- δημοσιογραφία και κατάφερε την αθώωση του 12 χρόνια αργότερα (2000). Ο ίδιος μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε την ερευνητική δημοσιογραφία συμμετέχοντας σε διάφορες αποστολές και έρευνες ενώ τα τελευταία χρόνια επιδόθηκε στην παρουσίαση σειράς επεισοδίων στην πλατφόρμα Netflix που αφορούν τις φυλακές και τα σωφρονιστικά ιδρύματα σε διάφορες χώρες.

Επόμενος σταθμός του λοιπόν η Κύπρος με τον ίδιο να περνά την περασμένη Δευτέρα το κατώφλι των φυλακών. Μάλιστα αυτό δεν έγινε με την ιδιότητα του ως δημοσιογράφος, ούτε σαν επισκέπτης αφού η μεταφορά του πραγματοποιήθηκε με κλούβα και με τη συνοδεία δεσμοφυλάκων που του είχαν περάσει χειροπέδες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Πολίτης», στο κελί έχει ως συγκρατούμενο κατάδικο, ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης για υπόθεση ναρκωτικών και αδικήματα οικονομικής φύσεως και επελέγη καθώς μιλάει πολύ καλά αγγλικά.

Αξίζει ν’αναφερθεί πως κατά την παραμονή του στους χώρους των Κεντρικών Φυλακών ο Βρετανός Raphael Rowe ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα των κρατουμένων ενώ παράλληλα προβαίνει σε συνεντεύξεις. Στόχος και σκοπός αυτής της σειράς επεισοδίων είναι να αναδειχθεί η ζωή μέσα στις φυλακές και ποιος καλύτερος τρόπος θα υπήρχε για να συμβεί αυτό αρμονικά από την ενσωμάτωση του ίδιου με τους υπόλοιπους κρατούμενους;

Την ίδια ώρα θέλει να αναδείξει το διαφορετικό μοντέλο σωφρονισμού που ακολουθείται στις Κεντρικές Φυλακές, με γνώμονα τον άνθρωπο, κάτι που θεωρεί πως μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο υποτροπής και αυξάνει τις πιθανότητες για ομαλή ένταξη στην κοινωνία. Φυσικά έναυσμα για αυτή την πρωτοβουλία αποτέλεσε η άδικη καταδίκη του για φόνο θέλοντας να υπερτονίσει τον ανθρώπινο πόνο και το αντίκτυπο που μπορεί να φέρουν τα λάθη της ποινικής δικαιοσύνης.

Για κάθε επεισόδιο ο Βρετανός δημοσιογράφος-παρουσιαστής περνά μία ολόκληρη εβδομάδα μέσα στις φυλακές σε συνθήκες πραγματικού κρατούμενου, ενώ κατά την άφιξη του στην χώρα μας πρόλαβε να επισκεφθεί την Αγία Νάπα ενώ παρακολούθησε και την ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Πάφος FC στο στάδιο ΓΣΠ. Το επεισόδιο που γυρίζεται στις Κ. Φυλακές της Κύπρου αναμένεται να ανέβει στην πλατφόρμα του Netflix μέσα στο 2022.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση