ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κλήσεις προς την Αστυνομία... προωθούνται

Πληθαίνουν τα περιστατικά καταγγελιών από πολίτες που δεν βρίσκουν την κατάλληλη ανταπόκριση

Του Έκτορα Γεωργίου

Οι δημόσιες καταγγελίες για βιντεοσκοπήσεις γυναικών σε δημόσιους χώρους έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα περιορισμένα αντανακλαστικά της Αστυνομίας. Από πλευράς της Δύναμης προτάσσεται η αιτιολογία της υποστελέχωσης, ωστόσο, τα διάφορα περιστατικά αναδεικνύουν μια σειρά από παθογένειες που χρήζουν βελτίωσης.

Μπορεί η Κύπρος να έχει τη έχει τη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα την περίοδο 2020-2022 ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 341 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Κύπρο 550, αριθμός αυξημένος κατά πολύ. Ωστόσο, κατά καιρούς, διάφορα γεγονότα φέρνουν στην επιφάνεια αδυναμίες στη διαχείριση περιστατικών από πλευράς των αστυνομικών αρχών, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις αρχές. Παρά τον μεγάλο αριθμό μελών της Δύναμης, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της Eurostat, λοιπόν, ουκ ολίγες φορές στον δημόσιο διάλογο επανέρχεται η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισής της, αφού γίνονται αναφορές για ολιγωρία, και ανεπαρκή αντιμετώπιση περιστατικών. 

Από το Cybercrime στο ΤΑΕ Λεμεσού και στο «έχουμε τζιαι άλλες δουλειές...»

Έρεισμα για τις επικρίσεις αποτέλεσαν καταγγελίες που δεν βρήκαν ανταπόκριση, με πρόσφατο τραγικό παράδειγμα τη γυναικοκτονία της Πάφου και προσφάτως η δημόσια καταγγελία πολίτη, που επιχείρησε να προβεί σε καταγγελία στο Cybercrime. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα το Cybercrime τον παρέπεμψε στο ΤΑΕ Λεμεσού, λέγοντάς του χαρακτηριστικά, «έχουμε τζιαι άλλες δουλειές...», όπως ισχυρίζεται ο καταγγέλλων.

Συγκεκριμένα, όπως ο πολίτης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης «όταν έφτασα στα γραφεία του ΤΑΕ, η αστυνομικός μου είπε να της δείξω το υλικό για να κρίνει η ίδια αν αξίζει τον κόπο να ερευνηθεί, επειδή, όπως χαρακτηριστικά μου είπε, “έχουμε τζαι άλλες δουλειές και δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα.” Τότε προσπάθησα να της εξηγήσω πως το περιστατικό για εμένα είναι σοβαρό και πως με ενόχλησε και πως όφειλε να δεχτεί την καταγγελία. Ευτυχώς, ο επί καθήκοντι λοχίας με μετέφερε άμεσα σε κάποιο συνάδελφο για να μου πάρει κατάθεση.»

Αναπάντητες κλήσεις στην Πάφο

Εκτεθειμένη αφήνουν την Αστυνομία οι αναπάντητες κλήσεις πολίτη προς τις Αρχές για βοήθεια, λίγο πριν από τη δολοφονία της Petya Krateva, 41 ετών, που σημειώθηκε στις 10:15 το πρωί της Παρασκευής στην επαρχία Πάφου. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία που έφερε στο φως της δημοσιότητας, ο «Alpha» με το ιστορικό κλήσεων του γείτονα προς τον Αστυνομικό Σταθμό Πάφου, όταν προσπάθησε τέσσερις φορές να επικοινωνήσει με τις Αρχές τη στιγμή που ακούγονταν φωνές στο διαμέρισμα όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. Μετά από σχετικές οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας διατάχθηκε έρευνα για να διαφανεί αν υπήρξε ολιγωρία με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο μέλη της Αστυνομίας, ενώ να ερευνώνται πειθαρχικά συνολικά επτά ακόμη μέλη της Δύναμης.

Ξυλοδαρμός εγκυμονούσας στον Στρόβολο

Ακόμη ένα περιστατικό, που διαδραματίστηκε και φάνηκε η αδυναμία της Αστυνομία, σύμφωνα με πολίτες, είναι ο ξυλοδαρμός εγκυμονούσας στον Στρόβολο. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, πολίτες που κατήγγειλαν περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού εγκυμονούσας γυναίκας από τον σύντροφό της, ήρθαν αντιμέτωποι με απαξιωτική αντιμετώπιση του επί καθήκοντι αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να γελούσε, όταν έλαβε την κλήση, με αποτέλεσμα να μην ανταποκριθεί κάποιος στο περιστατικό.
Η απάντηση της Αστυνομίας, ήταν ότι το μέλος της δύναμης, που βρισκόταν εκτός καθήκοντος και τυγχάνει να είναι γείτονας της παραπονούμενης, ενημερώθηκε για το περιστατικό και άμεσα την οδήγησε στο ΤΑΕ Λευκωσίας. Παράλληλα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου στη «Διασπορά Ειδήσεων», ερωτηθείς αν εστάλη περιπολικό στη σκηνή την ημέρα της καταγγελίας, ο κ. Ανδρέου απάντησε θετικά, αναφέροντας ωστόσο ότι αντί να μεταβεί στη διεύθυνση που δόθηκε η οποία ήταν στον Στρόβολο, πήγε στην ίδια διεύθυνση στη Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Έκτορα Γεωργίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση