ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κοινωνικές-πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης Ασάνζ

Η Κυπριακή Πρωτοβουλία για τον Ασάνζ και η Ένωση Συντακτών Κύπρου συζητεί τη σημασία της υπόθεσης του εκδότη της Wikileaks

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις της υπόθεσης του Julian Assange, συζητά τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, ώρα 7 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία. Την εκδήλωση διοργανώνει η Κυπριακή Πρωτοβουλία για τον Ασάνζ και η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν, ο Πολιτικός Επιστήμονας Σταύρος Τομπάζος, η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νικολέττα Χαραλαμπίδου και ο κοινωνιολόγος Ανδρέας Παναγιώτου.

Την εκδήλωση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Σούλα Χατζήκυριακου.

Τόσο η Κυπριακή Πρωτοβουλία για τον Ασάνζ όσο και άλλες οργανώσεις στην Ευρώπη ζητούν από την βρετανική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Και αυτό όχι τυχαία καθώς κρίνεται πως η τύχη του εξαρτάται πλέον από μια «πολιτική απόφαση» που θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη.

Τον περασμένο Απρίλιο η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε πράσινο φως για την παράδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές, που θέλουν να τον δικάσουν για κατασκοπεία, εξαιτίας της δημοσιοποίησης χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων κυρίως για την αμερικανική δραστηριότητα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σε περίπτωση καταδίκης του για κατασκοπεία, ο κ. Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών. Παραμένει φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση