ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομοφοβικό βίντεο υπαξιωματικού - Στέλνει επιστολές σε ΥΠΑΜ και Αστυνομία η Λοττίδη

Ο ρόλος ο δικός μας είναι να παρεμβαίνουμε με τοποθέτηση και να προχωρούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε η Επίτροπος

ΚΥΠΕ

Η Εθνική Φρουρά με οδηγίες του ΥΠΑΜ ξεκίνησε διερεύνηση περιστατικού με υπαξιωματικό, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Αντρέας Στυλιανού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Χθες, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, με τοποθέτησή της είχε αναφερθεί σε «βίντεο με ομοφοβικό παραλήρημα προσώπου, φερόμενου ως υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς το οποίο είναι αναρτημένο σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης».

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες από χθες όταν πήραν τις καταγγελίες.

«Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Έδωσε οδηγίες ο Υπουργός και ο Αρχηγός για να διερευνηθεί το περιστατικό. Η θέση του Υπουργείου ήταν ξεκάθαρη. Είναι καταδικαστέο το συγκεκριμένο περιστατικό. Αποδεχόμαστε τον καθένα και την κάθε μια όπως είναι. Δεν υπάρχει διάκριση για κανένα και να είστε σίγουροι ότι θα διερευνηθεί και θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν ξεκίνησαν τη διερεύνηση μετά την παρέμβαση της Επιτρόπου, ο κ. Στυλιανού είπε ότι ξεκίνησαν τη διερεύνηση πριν την παρέμβαση της Επιτρόπου, όταν είχαν φθάσει κοντά τους οι καταγγελίες και από ιδιώτες και από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

«Κατευθείαν ο Υπουργός μόλις έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα έδωσε οδηγία για άμεση διερεύνηση και μετά ακολούθησε και η παρέμβαση της Επιτρόπου», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανού είπε ότι σε περίπτωση που προκύψει ποινικό αδίκημα κατά την εξέταση της υπόθεσης, αυτεπάγγελτα η Αστυνομία μπορεί να επέμβει.

Επιστολές αποστέλλει η Επίτροπος για διερεύνηση του περιστατικού

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ είπε ότι άρχισε η διερεύνηση του θέματος από το Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι «εμείς ετοιμάζουμε επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ως προς τη διερεύνηση για την πιθανότητα διάπραξης ποινικού αδικήματος».

Ερωτηθείσα σχετικά, η Επίτροπος είπε ότι «ο ρόλος ο δικός μας είναι να παρεμβαίνουμε με τοποθέτηση και να προχωρούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Αρμόδιες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή είναι το Υπουργείο Άμυνας και ο Αρχηγός Αστυνομίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την χθεσινή της παρέμβαση, η Επίτροπος είπε πως η χθεσινή η τοποθέτηση της ήταν προς το Υπουργείο Άμυνας για να το εξετάσει, αλλά θα γίνει επίσημα σήμερα και στους δύο με αποστολή επιστολών, στις οποίες θα ζητούν ενημέρωση στην εξέλιξη της υπόθεσης.

«Ζητούμε τη διερεύνηση, στα πλαίσια των εσωτερικών κανονισμών που υπάρχουν στο στρατό και στην Αστυνομία τυχόν διάπραξης ποινικού αδικήματος, διότι υπάρχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μπορούν να διερευνήσουν και να διατυπώσουν κατά πόσο υπάρχει ποινικό αδίκημα ή όχι», κατέληξε.

Εξάλλου, στην χθεσινή της παρέμβαση σχετικά με το περιστατικό η Επίτροπος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι αυτό αποτελεί γεγονός που ξεδιπλώνει «συναισθήματα αποτροπιασμού και έντονης καταδίκης του ακραίου αυτού ρατσιστικού λόγου, ο οποίος, εξευτελίζει και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά ρητορική, η οποία στα πλαίσια αντιγραφής και μιμητισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα πρόσωπα, μέσα από μια διαδοχική αλληλουχία παρόμοιων συμπεριφορών στη δημιουργία μιας δυναμικής για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Σύμφωνα με την Επίτροπο, το επίμαχο βίντεο επιβεβαιώνει ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα σε νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πράξη, μέλη κοινότητας, παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές και βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση