ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομοφοβικό παραλήρημα από υπαξιωματικό - Ξεκίνησε έρευνα η Ε.Φ. (βίντεο)

Ο λογαριασμός στο Tik Tok δεν είναι πλέον προσβάσιμος

Της Ιωάννας Κυριάκου

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ομοφοβικό βίντεο στο Tik Tok από υπαξιωματικό της Εθνικής Φρουράς ο οποίος καταφέρθηκε με άκρως προσβλητική και χυδαία ορολογία εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «αν είχα έτσι γιο έπαιζα τον εχτές». Άμεσα έγινε καταγγελία από την ACCEPT Κύπρου, ενώ ο λογαριασμός δεν είναι πλέον προσβάσιμος.

Σε ερώτημα της «Κ» αν ο εν λόγω υπαξιωματικός είναι εν ενεργεία, ο Εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ είπε συγκεκριμένα «και αυτό διερευνάται αλλά απ’ ό,τι φαίνεται είναι».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Στυλιανού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς μετά από την καταγγελία της ΑCCEPT Kύπρου διέταξε έρευνα για το περιστατικό. Τα ευρήματα της έρευνας θα δοθούν στο Υπουργείο Άμυνας για τα περαιτέρω. Σε ερώτημα της «Κ» αν ο εν λόγω υπαξιωματικός είναι εν ενεργεία είπε συγκεκριμένα «και αυτό διερευνάται αλλά απ’ ό,τι φαίνεται είναι». 

Σημειώνεται ότι στην καταγγελία της η ACCEPT αναφέρει ότι τέτοια βίντεο δεν είναι ανεκτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 2023. Καλεί ταυτόχρονα την Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Άμυνας καθώς και την Επίτροπο Διοικήσεως να ενεργήσουν αναλόγως. «Ως οργάνωση είμαστε δίπλα στη κοινότητα μας και θα παραμείνουμε πρωτοστάτες στη προάσπιση των δικαιωμάτων μας».

Δείτε το βίντεο 

Ολόκληρη η καταγγελία της ACCEPT

Απίστευτο βίντεο όπου υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς προβαίνει σε οχετό ακραίου μίσους και εξευτελισμού της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, και φτάνει στα όρια του να αναφέρνει ότι αν είχε gay γιο θα τον πυροβολούσε χθες! Ο εν λόγω λειτουργός του στρατού έχει σωρεία ομοφοβικών βίντεο αναρτημένα στον λογαριασμό του στο tiktok.

Η οργάνωση μας θέλει να καταστήσει σαφές ότι τέτοια βίντεο δεν είναι ανεκτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 2023!

Ήδη κάποια μέλη μας προέβησαν σε καταγγελίες στο Υπουργείο Άμυνας. Καλούμε την Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργειο Άμυνας καθώς και την Επίτροπο Διοικήσεως να ενεργήσουν αναλόγως, ούτως ώστε να δοθεί το μήνυμα της μηδενικής ανοχής για τέτοιες ακραίες δημόσιες συμπεριφορές που πληγώνουν και στιγματίζουν ανεπανόρθωτα τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Το βίντεο αυτό αποτελεί τραντακτή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για μια πιο αποτελεσματική νομοθεσία για τη ρητορική μίσους αλλά και για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινωνίας στα ΛΟΑΤΚΙ θέματα, μέσω της Παιδείας.

Ως οργάνωση είμαστε δίπλα στη κοινότητα μας και θα παραμείνουμε πρωτοστάτες στη προάσπιση των δικαιωμάτων μας!

Το προηγούμενο ποστ αφαιρέθηκε από το Ινσταγκραμ γιατί παραβίαζε τους κανόνες της πλατφόρμας. Πόσο χυδαίο είναι αυτό; Ένα ποστ που εμείς αναρτήσαμε για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρήθηκε ακατάλληλο!».

Επίτροπος Διοικήσεως: Άμεσα και αποφασιστικά μέτρα 

Η Επίτροπος Διοικήσεως κα Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, κληθείσα να τοποθετηθεί για το περιστατικό, σε δήλωσή της στην «Κ» καλεί το υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει ενδελεχώς το περιστατικό, στη βάση του κινήτρου της προκατάληψης, και να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, αν όντως το εν λόγω πρόσωπο είναι στέλεχος της Εθνικής Φρουράς.

Η κα Λοττίδη επίσης τονίζει πως παρόμοια ρητορική, στο πλαίσιο αντιγραφής και μιμητισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα πρόσωπα, μέσα από μια διαδοχική αλληλουχία παρόμοιων συμπεριφορών στη δημιουργία μιας δυναμικής για την διάπραξη βίαιων πράξεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Επιτρόπου

Έχει δημοσιοποιηθεί σήμερα βίντεο με ομοφοβικό παραλήρημα προσώπου, φερόμενου ως υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς, το οποίο είναι αναρτημένο σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ένα γεγονός που ξεδιπλώνει συναισθήματα αποτροπιασμού και έντονης καταδίκης του ακραίου αυτού ρατσιστικού λόγου, ο οποίος   εξευτελίζει και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά ρητορική η οποία στο πλαίσιο αντιγραφής και μιμητισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα πρόσωπα, μέσα από μια διαδοχική αλληλουχία παρόμοιων συμπεριφορών στη δημιουργία μιας δυναμικής για την διάπραξη βίαιων πράξεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το επίμαχο βίντεο επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τη διαχρονική μας θέση ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις έχουν υπάρξει σε νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στην πράξη μέλη κοινότητας, παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές και βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις.

Η αποφασιστικότητα για την πάταξη τέτοιων συμπεριφορών, αξιόποινων και μη, εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αντικατοπτρίζει και την ποιότητας της κοινωνίας μας και για αυτό τον λόγο καλώ το υπουργείο Άμυνας, εφόσον όντως το εν λόγω πρόσωπο είναι στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, να διερευνήσει ενδελεχώς το περιστατικό, στη βάση του κινήτρου της προκατάληψης, και να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα ώστε να αποφεύγονται συμπεριφορές που στιγματίζουν πρόσωπα και αναπαράγουν ομοφοβικά στερεότυπα και προκαταλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση