ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όσα είδαμε σε περιπολία με την άκατο της Λιμενικής «Ευαγόρας»

Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Απόστολος Τομαράς ακολούθησε το σκάφος σε μια καθημερινή αποστολή μέχρι τον Κάτω Πύργο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με αφορμή το επεισόδιο μεταξύ Τουρκικής ακταιωρού και του ταχύπλοου σκάφους «Λάρα» της Λιμενικής της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγινε στα ανοιχτά του κόλπου της Μόρφου η «Κ» επαναφέρει το βίντεο με την περιπολία με την άκατο «Ευαγόρας».

Τον Νοέμβριο του 2019 η Καθημερινή βρέθηκε στο σκάφος της Λιμενικής δίνοντας ραντεβού με τους άνδρες της Λιμενικής στο Λατσί. Μια ημέρα με άριστες καιρικές συνθήκες για μια περιπολία στα νότια παράλια στης Κύπρου. Η άκατος «Ευαγόρας» ήταν πανέτοιμη για το μιας ώρας ταξίδι, μέχρι τον Κάτω Πύργο και την επιστροφή στο λιμανάκι στο Λατσί.

Ο καπετάνιος της ακάτου και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος, μας ανάμεναν στην προβλήτα όπου είναι δεμένα τα τρία σκάφη της Λιμενικής. Μετά από μια σύντομη προετοιμασία η περιπολία ξεκίνησε με την άκατο να αφήνει το λιμανάκι και να βγαίνει στα ανοιχτά νερά.

Στο κατάστρωμα της ακάτου ο καπετάνιος και τέσσερα μέλη της και στο θάλαμο ελέγχου ο μηχανικός τιυ σκάφους. Η άκατος «Ευαγόρας» πλέει σε κοντινή απόσταση από τα παράλια, ελέγχοντας τη θάλασσα και τη στεριά.

Κόκκινα

Στο θάλαμο ελέγχου του σκάφους από τον ασύρματο, ακούμε την αναγγελία του Ράδιο Κύπρος για τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, με τους τούρκους να απαντούν με κραυγές. Το ίδιο επαναλαμβάνεται στο ύψος του θύλακα των Κοκκίνων όπου την εμφάνισή του κάνει ένα πολεμικό πλοίο της Τουρκίας. Όπως μας εξηγεί ο μηχανικός της ακάτου, πρόκειται για ένα πλοίο υποστήριξης που κάνει καθημερινά το δρομολόγια προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Κάτω Πύργος

Η πορεία της ακάτου «Ευαγόρας» συνεχίζεται απρόσκοπτα έως τον κάτω Πύργο Τυλληρίας όπου κάνει στροφή. Εκεί όπου βρίσκεται μέσα στη θάλασσα ένας μεγάλος βράχος, σημείο που όπως μας λέει ο μηχανικός της ακάτου, ξεκινούν οι κατεχόμενες περιοχές. Σε κοντινή απόσταση από τα παράλια βλέπουμε καθαρά τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού. Μετά από μισή ώρα η άκατος μπαίνει και πάλι στο λιμανάκι στο Λατσί. Μια ακόμη περιπολία έχει ολοκληρωθεί. Η άκατος δένει και πάλι στο λιμάνι μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη έξοδο ή για κάποιο περιστατικό στο οποίο θα κληθεί να επέμβει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση