ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Π. Καραγιάννης: Ανησυχία από τον συνωστισμό στις καφετέριες και στα εστιατόρια

«Αν υπάρχει κάποιο κρούσμα και μεταδώσει πώς θα ξέρουμε από ποιον κόλλησαν ενώ η ιχνηλάτηση θα είναι πιο δύσκολη», είπε ο καθηγητής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι επαναπατρισθέντες πρέπει να τηρούν από τώρα και στο εξής μια σοβαρή στάση απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί και να αυτοαπομονώνονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, δεδομένου ότι από σήμερα καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ο έλεγχος COVID-19 είναι αρνητικός.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει μέχρι τώρα «σταθερή» όσον αφορά τα κρούσματα. Ερωτηθείς για τα επτά κρούσματα επαναπατρισθέντων που είχαμε χθες, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι ήταν «εισαγόμενα, δεν είναι εγχώρια μετάδοση». Επιπλέον σημείωσε ότι «τα σχολεία μπήκαν ήδη σε μια ρουτίνα».

Σε σχέση με το πότε θα έχουμε επιδημιολογική εικόνα από τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι θα πρέπει να δώσουμε δεκαπέντε ημέρες σταθεροποίησης και να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν.

Κληθείς να πει αν είναι επικίνδυνο τώρα που οι επαναπατρισθέντες δεν θα τίθενται σε καραντίνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είπε ότι δεν βλέπει οποιοδήποτε πρόβλημα.

«Θα γίνεται το τεστ σε όλους τους επαναπατρισθέντες και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα αν και εφόσον τηρήσουν τον αυστηρό αυτοπεριορισμό στον οποίο θα πρέπει να μείνουν για δεκαπέντε ημέρες, τώρα που η καραντίνα έχει εκλείψει. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους ή αν δεν μπορούν εκεί να πηγαίνουν στο κέντρο στην Τερσεφάνου με την άδεια της κυβέρνησης», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, με την άφιξη των επαναπατρισθέντων θα τους παίρνεται δείγμα και θα μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. «Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό θα μένουν σε αυτοπεριορισμό. Εκείνοι που είναι θετικοί θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους σε αυστηρό αυτοπεριορισμό και να κρατούν αποστάσεις από τους οικείους τους. Εάν δεν έχουν την δυνατότητα να είναι με τους οικείους τους να ζητούν, όπως μείνουν στο κέντρο στην Τερσεφάνου», υπέδειξε.

Το σημαντικό, τόνισε, είναι οι επαναπατρισθέντες να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, να ακολουθούν τις οδηγίες και να αυτοπεριορίζονται με υπεύθυνο τρόπο.

Ανέφερε, ότι με το άνοιγμα των αεροδρομίων, θα υπάρχουν τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία, ειδικά αν νοσήσει κάποιος τουρίστας για να μένουν εκεί σε καραντίνα.

«Θα δούμε με το άνοιγμα των ξενοδοχείων τι θα γίνει. Πιστεύω ότι τα ξενοδοχεία θα είναι έτοιμα και ειδικά προετοιμασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες. Έχουν αρκετούς εξωτερικούς χώρους τα ξενοδοχεία, δεν βλέπω να υπάρχει συνωστισμός», πρόσθεσε.

Όλα καλά με τον εκκλησιασμό

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα των εκκλησιών αναφέροντας ότι όλα κύλησαν ομαλά.

«Τα πάντα πήγαν πολύ καλά. Και οι ιερείς γνώριζαν ακριβώς τι να κάνουν και ο κόσμος ήξερε. Υπήρχε τάξη. Δεν είδα τίποτα το ανησυχητικό», σημείωσε.

Αυτό που ανησυχεί την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα, υπέδειξε, είναι ο συνωστισμός στις καφετέριες και στα εστιατόρια, όπου δεν κρατούνται τα μέτρα προστασίας και κυριότερο οι αποστάσεις.

«Είναι ανησυχητικό από την άποψη ότι όταν είναι με άτομα που δεν τα γνωρίζουν, τότε αν υπάρχει κάποιο κρούσμα και μεταδώσει πώς θα ξέρουμε από ποιον κόλλησαν ενώ η ιχνηλάτηση θα είναι πιο δύσκολη», είπε ο καθηγητής.

Με το βλέμμα στις παραλίες

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το βλέμμα στρέφεται στις παραλίες για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος γενικά.

Σημείωσε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών «δεν μπορέσαμε να δούμε πώς θα λειτουργούσαν οι πλαζ και πρέπει να περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν ο κόσμος τηρεί τις αποστάσεις, αν γίνεται σωστή απολύμανση των ξαπλώστρων».

Είπε πως αυτό που τον ανησυχεί είναι αν η απολύμανση των ξαπλώστρων γίνεται καθώς πρέπει. «Έστω κι αν χρησιμοποιούν νεφελοποιητές, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όταν φυσά αέρας δεν παίρνει μακριά τον ψεκασμό ή να τον στεγνώνει γρήγορα και να μην έχει χρόνο να ενεργήσει. Είναι κάτι που θα πρέπει να χειριστούν καλά οι δήμοι», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Θα υπάρχει σύνδεση με χώρους της πανεπιστημιούπολης συμπεριλαμβανομένων των εργαστήριων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X