ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παγκύπριες διακοπές ρεύματος λόγω του καθεστώτος των ΑΠΕ

«Δεν μπορεί κανένας να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια ένα σύννεφο που θα σκεπάσει μέσα σε μερικά λεπτά την Κύπρο», λέει η ΣΕΠΑΗΚ για τις διακοπές του Σαββάτου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με θέματα που δημιουργούνται από τη χρησιμοποίηση ευρύτερα των ΑΠΕ, και ειδικά των φωτοβολταϊκών που έχουν την πλειοψηφία, συνδέονται προβλήματα όπως η 15λεπτη διακοπή ρεύματος ανά το παγκύπριο το Σάββατο, δήλωσε ο πρόεδρος της Συνετεχνίας Επιστημονικού Πορσωπιού ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ), Σώτος Σάββα.

«Το ένα θέμα είναι αυτό που συνέβη το Σαββάτο το πρωί, αλλά είχε συμβεί και στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή με την απότομη μείωση στην προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ λόγω μεγάλης αστοχίας στην πρόβλεψη παραγωγής ΑΠΕ», είπε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι «το δεύτερο θέμα είναι αυτό της ανάγκης που προκύπτει για περικοπή της παραγωγής από ΑΠΕ, λόγω του ότι έχουμε ένα πολύ μικρό ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο χρειάζεται να χρησιμοποιεί ένα ποσοστό που είναι γύρω στα 200 – 215 μεγαβάτ (MW) από συμβατικές μονάδες παραγωγής. Δηλαδή δεν μπορεί το σύστημα να λειτουργήσει με ευστάθεια έχοντας 100% παραγωγή από ΑΠΕ. Πρέπει να υπάρχει συνεισφορά γύρω στα 200 MW από συμβατικές μονάδες, για να μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς του συστήματος, είτε αυτοί είναι προς τα πάνω είτε προς τα κάτω».

Δεν γίνονται υπολογισμοί;

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνονται υπολογισμοί για την ποσότητα ρεύματος που χρειάζονται ανά πάσα στιγμή από τη συμβατική παραγωγή, λαβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες, ο κ. Σάββα είπε ότι «δεν μπορεί κανένας να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια ένα σύννεφο που θα σκεπάσει μέσα σε μερικά λεπτά την Κύπρο, που έχει μικρό γεωγραφικά εμβαδόν και που μπορεί ένα σύννεφο να την επηρεάσει και να υπάρξει μία μείωση της τάξης των 120 MW. «Το Σάββατο, σε ένα σύστημα που η ζήτηση είναι 500 MW είχαμε μία μείωση στην παραγωγή από ΑΠΕ της τάξης των 120 MW, που είναι σχεδόν το 25% της παραγωγής μας. Δεν ήταν εύκολο να το καλύψουμε από εφεδρείες. Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου στην ανακοίνωσή του το Σάββατο αιτιολόγησε την απότομη μείωση στην προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ, στη μεγάλη αστοχία στην πρόβλεψη παραγωγής ΑΠΕ, κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δεχτούμε, διότι είμαστε μικρό σύστημα», συμπλήρωσε.

Η αποθήκευση μια λύση

«Η αποθήκευση είναι μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΑΗΚ έχει προτάσεις όσον αφορά την αποθήκευση, αλλά για να έρθω και στο θέμα της Μονάδας στη Δεκέλεια, εκείνο που υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ΑΗΚ είναι το εξής: Οι γεννήτριες πρέπει να αντικατασταθούν, να μπουν πιο μικρές και ευέλικτες μονάδες. Υπάρχει πρόσβαση από την ΑΗΚ και είναι εδώ που τάχιστα, κατά την άποψή μας, πρέπει η Πολιτεία, το Υπουργεί και η ΡΑΕΚ, να δώσουν την εντολή στην ΑΗΚ, για να προχωρήσει με αυτές τις μονάδες, που είναι ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και αποθήκευση ενέργειας», είπε επίσης ο κ. Σάββα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση