ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πίσω στα θρανία στις 21 Μαΐου - Αναλυτικά το πλάνο

Στις διαβουλεύσεις πάντως στο Προεδρικό συζητήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας, με τους μαθητές να μην χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Newsroom K

Την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων την 21η Μαϊου για όλες τις άλλες τάξεις έλαβε η κυβέρνηση την οποία δημοσιοποίησε στους υπόλοιπους εταίρους. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Οι μισοί μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείου Πέμπτη, Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, και οι υπόλοιποι μισοί την υπόλοιπη βδομάδα. Πιο συγκεκριμένα θα χωριστούν σε δύο γκρουπ η πρώτη ομάδα θα πηγαίνει για πέντε μέρες συνεχόμενες και στη συνέχεια θα ξεκινά η δεύτερη ομάδα για πέντε μέρες συνεχόμενες που αναλογούν σε μέρες σχολείοου. Με δεδομένο οτι τα σχολεία ανοίγουν Πέμπτη, η πρώτη ομάδα θα πάει Πέμπτη μέχρι Τετάρτη και η δεύτερη ομάδα την επόμενη Πέμπτη με Τετάρτη.

Στις διαβουλεύσεις πάντως στο Προεδρικό συζητήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας, με τους μαθητές να μην χρειάζεται να φορούν μάσκες.  Απόφαση τελική είναι να μην διεξαχθούν εξετάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις πλην των τελειοφοίτων. Αυτό το είχε αποκαλύψει η «Κ» προ ημερών πως στόχος είναι η αυτόματη προαγωγή στην επόμενη τάξη.

Στόχος είναι την 21η Μαϊου να ανοίξουν όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα, ΚΙΕ και ιδιωτικά φροντιστήρια.

Δηλώσεις Υπουργού

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας χάριν στις προσπάθειες όλων και στις σωστές πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν δώσει έδαφος για τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

«Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση, η επαναδραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς και βεβαίως η σταδιακή επαναλειτουργία όλων των σχολείων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα στην πράξη, είναι πλέον μια κατάκτηση την οποία όχι μόνο θα κρατήσουμε στην εκπαίδευση, αλλά και θα αναπτύξουμε στη συνέχεια. Στο εξής το σχολείο θα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία. Ταυτόχρονα, όμως, και επειδή η εξ αποστάσεως δυνατότητα ουδόλως υποκαθιστά πλήρως τη φυσική φοίτηση, αξιοποιούμε το άλλο που έχουμε όλοι μαζί κερδίσει, δηλαδή τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων μπορούν να πάνε ξανά στο σχολείο, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, με προσεκτικό σχεδιασμό, επιστροφή με υγειονομικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα σχολεία το επόμενο διάστημα καλούνται να δώσουν και αυτό το μάθημα, της ατομικής ευθύνης και της υπεύθυνης κοινωνικής συνεύρεσης μέσα στον σχολικό χώρο.

«Με σύνεση και προσοχή, αλλά με αποφασιστικά βήματα, παρακολουθώντας πάντα τα ευρύτερα υγειονομικά δεδομένα, γιατί από την πρώτη στιγμή η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μπορεί να αναπροσαρμοστούν, αναλόγως με νέα δεδομένα στην κοινωνία μας. Οπωσδήποτε όμως προσεκτικά θα λειτουργήσουμε σταδιακά σχολεία, προκειμένου στο διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, μέχρι το τέλος Ιουνίου δηλαδή, να μπορέσουν τα παιδιά να βρεθούν ξανά στο γνώριμο σχολικό χώρο , να συναντήσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους, όπως βέβαια και τους εκπαιδευτικούς τους, να γίνει μια σύνοψη και από εκεί και πέρα να σχεδιάσουμε επαναλήψεις, εμπέδωση αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.

Θα έχει, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «το σχολείο τη δυνατότητα να μετριάσει τις όποιες απώλειες από την αναστολή της διδασκαλίας που είχαμε προηγουμένως, να μετριαστούν οι απώλειες και να επιδιώξουμε στο σχολείο τους στόχους μαθησιακής επάρκειας στο στίβο της γνώσης και στο πεδίο της καλλιέργειας και της μόρφωσης».

Συγκεκριμένα, είπε ο Υπουργός Παιδείας, είναι ήδη γνωστό ότι λειτουργούν ξανά η Γ΄ τάξη και οι Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για το τρίτο έτος.

«Ταυτόχρονα, έχουν βεβαίως τη δυνατότητα και τα αντίστοιχα ιδιωτικά σχολεία για τους τελειόφοιτους είτε στα εξατάξια είτε στα εφτατάξια, να λειτουργήσουν από τις 11 αυτού του μήνα, σε αίθουσες διδασκαλίας με μέγιστο τους 12 μαθητές και μαθήτριες. Αυτή είναι η σύσταση που μας δίνεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, η φοίτηση θα γίνει με ένα τρόπο που έχει σχεδιαστεί, ούτως ώστε να μπορεί το σχολείο να υποδεχτεί τα νέα τμήματα, τις νέες ομάδες διδασκαλίας των 12 παιδιών και θα γίνει περιοδολόγηση.

«Θα πηγαίνουν τα μισά παιδιά, οι πρώτες ομάδες, το μισό κάθε τμήματος, ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, στη συνέχεια το υπόλοιπο μισό Πέμπτη, Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζει αυτή η ομάδα που πήγε Πέμπτη, Παρασκευή με Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, για να διαδεχθεί η πρώτη ομάδα, τις δύο τελευταίες μέρες και να συνεχίσει με τις τρεις πρώτες της επόμενης εβδομάδας. Με αυτό το τρόπο θα έχουμε μια περιοδολόγηση πέντε σχολικών εργάσιμων ημερών για κάθε ομάδα, πέντε συνεχόμενων και εναλλαγής», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, θα πρέπει να ανακοινώσουμε ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά για τους τελειόφοιτους, θα ξεκινήσουν την Τρίτη, στις 9 Ιουνίου.

«Τις επόμενες μέρες θα δοθεί ο πλήρης προγραμματισμός, οι ημερομηνίες για το κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Και βέβαια, σε αυτό το διάστημα στα Λύκεια όπως έχουμε πει θα γίνουν επαναλήψεις, θα στηριχθούν οι μαθητές και μαθήτριες, αν έχουμε απορίες , αν θέλουν οποιεσδήποτε εργασίες εμπέδωσης σε συνεργασία με τους καθηγητές τους. Η ύλη που θα εξεταστεί στις Παγκύπριες έχει ήδη ανακοινωθεί, επομένως υπάρχει το συγκεκριμένο πεδίο για να εργαστούν και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος μέχρι τις εξετάσεις. Αποφύγαμε νωρίτερα να ξεκινήσουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις γιατί πρέπει να δοθεί ο χρόνος στα παιδιά αυτά τα οποία θα τελειώσουν φέτος τη φοίτηση τους στο Λύκειο ή τις Τεχνικές Σχολές για να προετοιμαστούν χωρίς αχρείαστο άγχος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις από την Κυβέρνηση και για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 21 Μαΐου θα λειτουργήσουν η προδημοτική εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία, η δημοτική εκπαίδευση, τα γυμνάσια αλλά και η Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείων.

«Η φοίτηση παντού θα είναι σε αίθουσες μέχρι 12 παιδιά. Επομένως, παντού τα τμήματα θα δημιουργήσουν δυο ομάδες διδασκαλίας, οι οποίες θα φοιτούν στο σχολείο με την περιοδολόγηση που έχουμε πει. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη η πρώτη ομάδα. Πέμπτη, Παρασκευή η δεύτερη ομάδα. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας η δεύτερη ομάδα θα συνεχίζει για την διαδεχθεί Πέμπτη, Παρασκευή η πρώτη ομάδα, η οποία και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζει Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη», σημείωσε.

Η λειτουργία όλων των σχολείων, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, θα γίνει στη βάση λεπτομερούς υγειονομικού πρωτοκόλλου και πρόσθεσε ότι θα ενημερωθούν τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες βεβαία από την πρώτη μέρα με ειδικά σεμινάρια για τους κανόνες που θα τηρηθούν στο σχολείο, κανόνες αποστάσεων, αντισηπτικό υλικό που θα υπάρχει στα σχολεία και περιοδολόγηση των διαλειμμάτων, ούτως ώστε να μην είναι όλα τα παιδιά στους εξωτερικούς χώρους.

«Τα σχολεία όλα θα απολυμανθούν πριν από την επαναλειτουργία τους τόσο τα λύκεια για τις 11 αυτού του μήνα όσο και τα υπόλοιπα σχολεία που θα τα διαδεχθούν στη λειτουργία και βέβαια οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τη διεύθυνση των σχολείων θα προετοιμάσουν την φοίτηση των παιδιών, την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία. Τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα θα κοινοποιηθούν και στους γονείς και την ίδια ώρα έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας, θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και θα μπορέσουμε να διεξάγουμε 20.000 διαγνωστικούς ελέγχους, τεστ, σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές και μαθήτριες. Οι εξετάσεις που θα γίνουν σε μαθητές και μαθήτριες, με τη συγκατάθεση εννοείται των γονέων, θα γίνουν από κινητές μονάδες των Υγειονομικών Υπηρεσιών, μετα την έναρξη λειτουργίας των σχολείων», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, είπε ο Υπουργός Παιδείας, θα ληφθούν φυσικά και τα μέτρα προφύλαξης που προνοούνται για τη μεταφορά όσων παιδιών μεταφέρονται στα σχολεία με λεωφορεία, ενώ γίνονται οι ρυθμίσεις με το Υπουργείο Μεταφορών για να εξασφαλιστεί προσαρμοσμένη λειτουργία των σχολικών λεωφορείων.

«Θα είναι ένα αρκετά περίπλοκο εγχείρημα, το οποίο όμως πρέπει να το προγραμματίσουμε και μπορούμε να το προγραμματίσουμε σωστά, με τη συνεργασία όλων μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά αυτό που οφείλει να τους δώσει το σχολείο, από τη στιγμή που μπορούμε ξανά να λειτουργήσουμε έστω περιορισμένα στα σχολεία μας», σημείωσε.

Όπως είπε, η διάρκεια του σχολικού έτους ως γνωστό είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, η φοίτηση σε όλες τις τάξεις εκτός του λυκείου θα είναι μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

«Κάποιες ειδικές διευθετήσεις μπορούν να γίνουν για την Α΄ και Β΄ τάξη του Λυκείου. Θα είναι γνωστό τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επαναλαμβάνω ότι είναι γνωστό ήδη ότι στα σχολεία θα επικεντρωθούμε σε επαναλήψεις, στο να αποκατασταθεί η ενότητα των σχολικών μονάδων και των σχολικών ομάδων. Θα αποκατασταθεί η αίσθηση των παιδιών ότι ανήκουν στο σχολείο και βεβαίως θα καταγραφεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε όλες τις τάξεις, το τι έχει φέτος διδαχθεί μέχρι τη διακοπή, την αναστολή στις 10 Μαρτίου και ανάλογα και με το τι θα μπορέσει να γίνει στο υπόλοιπο αυτό χρονικό διάστημα, του χρόνου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο, που θα ξεκινήσει όσο είναι δυνατόν νωρίτερα, θα οργανωθούν σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει μετάβαση από την μία βαθμίδα στην άλλη, θα οργανωθούν υποστηρικτικά μαθήματα», συμπλήρωσε.

Από την Πέμπτη 21 Μαΐου, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ανακοινώνεται επίσης ότι θα λειτουργήσουν εκτός των αντίστοιχων σχολείων του ιδιωτικού τομέα, εννοείται αυτό, είτε νηπιαγωγείων είτε δημοτικών σχολείων είτε γυμνασίων, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρώντας τα ανάλογα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους, τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, τα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα Τεχνικών Σχολών και το πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης».

«Μπορούν να λειτουργήσουν επίσης, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρώντας τα ανάλογα υγειονομικά πρωτόκολλα, που επίσης θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους, ιδιωτικά φροντιστήρια/εκπαιδευτήρια, τα Ωδεία και άλλα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα», κατέληξε.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Παιδείας με την ΟΕΛΜΕΚ αναβλήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση