ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

4ος Διεθνής Σχολικός Διαγωνισμός «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα»

Τον διαγωνισμό υλοποιεί το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Frederick

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοινώνει την προκήρυξη του Διεθνούς Σχολικού Διαγωνισμού «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα» που υλοποιεί για 4η συνεχόμενη χρονιά το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, μέλος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Frederick.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες που αποτελούνται από ένα/μία εκπαιδευτικό και τέσσερεις μαθητές και μαθήτριες από χώρες στις οποίες εδρεύουν τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Δίκτυο EU-CONEXUS: Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λιθουανία και Κροατία. Στόχος του Διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τη βιωσιμότητα και ειδικά τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων ζωνών. Ο διαγωνισμός στοχεύει, επίσης, στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας, της ομαδικής εργασίας και της εφευρετικότητας των παιδιών.

Ο φετινός διαγωνισμός εστιάζει στην κυκλική οικονομία και καλεί μαθητές/τριες ηλικίας 12-15 ετών και 15-18 ετών να προσεγγίσουν δημιουργικά τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα πράσινα και τεχνολογικά έξυπνα περιβάλλοντα. O διαγωνισμός έχει στοιχεία παιχνιδιού αφού βασίζεται στη συγκέντρωση βαθμών που η κάθε ομάδα κερδίζει ολοκληρώνοντας συγκεκριμένα στάδια, όπως είναι η δημιουργία ενός αντικειμένου από ανακυκλώσιμα υλικά και η παρουσίασή του (ηλικίες 12-15) ή η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου και μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με την κυκλική οικονομία (ηλικίες 15-18). Οι νικητές/τριες του εθνικού διαγωνισμού θα λάβουν βραβείο αξίας €200 και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε διεθνή επιτροπή, ενώ οι τρεις πρώτες ομάδες της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού θα κερδίσουν βραβεία αξίας από €500 μέχρι €1000.

Σημειώνεται πως ομάδες από σχολεία της Κύπρου συμμετείχαν σε προηγούμενες διοργανώσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα: το 2022, η ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Green Team, κατέκτησε την τρίτη θέση στον διεθνή τελικό του διαγωνισμού της ηλικιακής κατηγορίας 14-16, ενώ το 2023 η ομάδα ‘The Shellhive’ του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων αναδείχτηκε 2η νικήτρια στον διεθνή τελικό του διαγωνισμού. «Η εμπλοκή μαθητών και μαθητριών σε διαγωνισμούς όπως αυτός του EU-CONEXUS είναι μια υπέροχη ευκαιρία ώστε να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες και να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής του εθνικού σκέλους της 3ης έκδοσης του διαγωνισμού.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 27η Οκτωβρίου 2023 και η προθεσμία υποβολής έργου είναι η 26η Ιανουαρίου 2024. Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.eu-conexus.eu/en/think-smart-create-green/ όπου είναι αναρτημένοι οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού και οι δηλώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν με το Πανεπιστήμιο Frederick, συντονιστή του εθνικού σκέλους του διαγωνισμού, στα τηλ: 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός).

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν το La Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία), το University of Zadar (Κροατία), το South East Technological University (Ιρλανδία), το University of Rostock (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση