ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιμέτωπη με νέες κινητοποιήσεις η Παιδεία

Το τελεσίγραφο ΟΕΛΜΕΚ, τα έξι φλέγοντα ζητήματα και η διαφωνία με το Υπουργείο

Αντιμέτωπη με νέες κινητοποιήσεις βρίσκεται η Παιδεία μετά την επιστολή που απέστειλε η ΟΕΛΜΕΚ στην αρμόδια Υπουργό, Αθηνά Μιχαηλίδου, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις για έξι σημαντικά ζητήματα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, αλλιώς θα εξεταστεί η λήψη δυναμικών μέτρων. Οι δύο πλευρές πάντως φαίνεται να διαφωνούν για το κατά πόσον δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα που κρίνονται ως επείγοντα και θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση. Μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, υποστήριξε ότι αυτούς τους δέκα μήνες διακυβέρνησης δεν έχει επιλυθεί κανένα ζήτημα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι οι ειδήμονες της Παιδείας πρέπει να αφουγκράζονται τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία πολλές φορές απαιτούν λύσεις που δεν αρέσκονται στον λαϊκισμό.

Τα έξι ζητήματα

Τα έξι ζητήματα τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως παραμένουν αδιευκρίνιστα και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα είναι:

- Το θέμα της μαθητικής παραβατικότητας και συγκεκριμένα της εγκατάστασης καμερών αλλά και του σχεδιασμού εναλλακτικων προγραμμάτων για παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας.

- Το νομικό καθεστώς που διέπει τα ιδιωτικά σχολεία. Ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε ότι αυτό προβλέπει τρεις κατηγορίες ιδιωτικών σχολείων - του ιδίου τύπου, παρομοίου τύπου και διαφόρου τύπου - ενώ στην ουσία θα έπρεπε να είναι μόνο ιδίου και διαφόρου τύπου.

- Η επαναφορά μέτρων που ανακόπηκαν από τους καθηγητές της μέσης γενικής και της μέσης τεχνικής την περίοδο της εκπαιδευτικής κρίσης, όπως ο μέντορας για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς.

- Πώς θα προχωρήσει και πώς θα γίνει η στελέχωση στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Ήδη, είπε ο κ. Ταλιαδώρος, έπρεπε να είχαν δοθεί οδηγίες.

- Η ετοιμασία και η τήρηση χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλιματιστικών.

- Το θέμα της απόσπασης διοικητικών στελεχών από τα σχολεία στο Υπουργείο ή σε άλλες Υπηρεσίες. «Δεν περισσεύουν συνάδελφοι για να φεύγουν από τα σχολεία», τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Πού κολλάει η εξεύρεση λύσεων

Στην επιστολή της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρεται ότι δεν είναι η οργάνωση που πιέζει αλλά τα ίδια τα θέματα, επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα μπαίνει και από τη λογική ότι ορισμένα πράγματα θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα και ότι επ΄ άπειρον να συνεχίζεται ο διάλογος άνευ αποτελέσματος δεν είναι η καλύτερη μέθοδος. Ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η λήψη αποφάσεων από πλευράς Υπουργείου, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι κάποια ζητήματα είναι δύσκολα και για κάποια άλλα υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Ωστόσο, όπως είπε, η Παιδεία δεν μπορεί να λειτουργεί στην λογική των συμφερόντων.

Δεν αποκλείεται κανένα μέτρο

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε ότι θα αναμένουν να λήξει το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και ανάλογα με το χειρισμό που θα κάνει η Υπουργός, με τις απαντήσεις που θα δώσει θα πρέπει να συνέλθει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα και τι θα περιλαμβάνουν, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι δεν αποκλείεται τίποτε, εξηγώντας ότι για αυτά τα θέματα υπάρχει απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, στις 21 Δεκεμβρίου 2023, που έχει εξουσιοδοτηθεί το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει και σε δυναμικά μέτρα.

Η Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις της μετά το πέρας του Εθνικού Μνημόσυνου του Ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Γεώργιου Παπαβερκίου στον Ιερό Ναό Αγίου Καλανδίωνα, στις Πάνω Αρόδες στην Πάφο, χθες, επεσήμανε πως η αναφορά του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ για λήψη μέτρων «δεν μας αφορά αυτήν την στιγμή και ακόμη δεν τους έχουμε ενημερώσει για να κρίνουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία μας με την οργάνωση», συνεπώς πρόσθεσε, «δεν βλέπουμε και κανέναν λόγο να κάνουμε τέτοιου είδους αναφορές πριν ακόμα έχουμε τη συνάντηση».

Διαφωνούν οι δυο πλευρές

Ερωτηθείσα η Δρ Μιχαηλίδου εάν έχει κάποιες λύσεις το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα που θέτει η ΟΕΛΜΕΚ, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «δεν είναι εκκρεμή ζητήματα αλλά ζητήματα υπάρχουν στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό και ότι το Υπουργείο έδωσε ήδη απαντήσεις για τέσσερα ζητήματα ενώ για τα υπόλοιπα θα ενημερωθούν στην επικείμενη συνάντηση. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της κας Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τόνισε πως δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση