ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά στο ΠΚ ο Τρυφωνίδης και ζητά έρευνα από Οδυσσέα για 20ετή ολιγωρία

«Δεν θα ανεχθούμε οποιεσδήποτε ατασθαλίες ή ολιγωρίες, από όπου και αν προέρχονται», αναφέρει ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Δεν θα ανεχθούμε οποιεσδήποτε ατασθαλίες ή ολιγωρίες, από όπου και αν προέρχονται», αναφέρει ο Αλέκος Τρυφωνίδης, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σχετικά με τις καταγγελίες που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ στην χτεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «καλώ τον Γενικό Ελεγκτή, άμεσα να διενεργήσει έρευνα για την ολιγωρία των είκοσι χρόνων στην ανέγερση φοιτητικών εστιών, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί ιδιώτες να χτίζουν εκατοντάδες διαμερίσματα και να τα διαθέτουν στους φοιτητές σε πάρα πολύ ψηλές τιμές». Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάλεσε τον κ. Τρυφωνίδη να καταθέσει στην Αστυνομία Κύπρου τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του περί χρηματισμού ώστε να καθυστερήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τόνισε ότι «στην περίπτωση που προκύπτουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν υπόθεση, πειθαρχική είτε ποινική, το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρώτο απαιτεί άμεσα τη διάθεσή τους στην αρμόδια αρχή»

Αυτούσια η ανακοίνωση Τρυφωνίδη

Αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σχετικά με τις καταγγελίες που κατέθεσα στην χτεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της εξέτασης του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024, σχετικά με το θέμα των φοιτητικών εστιών, δηλώνω τα ακόλουθα.

Επαναλαμβάνω, την απεριόριστη εκτίμηση μου στο Συμβούλιο, στις Πρυτανικές Αρχές, στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό για το τεράστιο ακαδημαϊκό έργο που επιτελείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου την ψηλή θέση κατάταξης που κατέχει διεθνώς.

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι δεν θα ανεχθούμε οποιεσδήποτε ατασθαλίες ή ολιγωρίες, από όπου και αν προέρχονται. Οι χτεσινές μου καταγγελίες αφορούσαν πληροφορίες που είχα από πολλούς πολίτες, για την διαχρονικά τεράστια καθυστέρηση των αρχών του Πανεπιστημίου να ανεγείρουν την ‘Β φάση των φοιτητικών εστιών, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τους πολίτες και τους φοιτητές μας.

Σημειώνω, ότι οι πρώτες φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου αριθμούν τα 208 δωμάτια, άρχισαν το 1999 και παραδόθηκαν το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2021, είκοσι χρόνια μετά, και ενώ αυξάνονταν οι σχολές, ο αριθμός των φοιτητών και η εμβέλεια του Πανεπιστημίου, δεν έγινε καμία προσπάθεια να ανεγερθούν επιπρόσθετες φοιτητικές εστίες.

Οι αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, αντί να απαντήσουν τεκμηριωμένα για αυτή την εικοσάχρονη ολιγωρία, μας καλούν να καταθέσουμε στοιχεία για τον χρηματισμό κάποιων ιθυνόντων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο ρόλος του βουλευτή είναι να μεταφέρει στοιχεία, πληροφορίες και καταγγελίες των πολιτών στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου. Μετά την χτεσινή μου ενέργεια, καλώ τον Γενικό Ελεγκτή, άμεσα να διενεργήσει έρευνα για την ολιγωρία των είκοσι χρόνων στην ανέγερση φοιτητικών εστιών, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί ιδιώτες να χτίζουν εκατοντάδες διαμερίσματα και να τα διαθέτουν στους φοιτητές σε πάρα πολύ ψηλές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα, αλλά και να πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια. Για αυτό, ο Γενικός Ελεγκτής, του οποίου υπήρχε εκπρόσωπος στην εν λόγω συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, να διενεργήσει την έρευνα του.

Επίσης, καλώ και τις σημερινές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου να διενεργήσουν τη δική τους εσωτερική έρευνα και αφού διατείνονται και συμφωνούμε σε αυτό, ότι είναι υπέρ της διαφάνειας και της στενής συνεργασίας με την Βουλή και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, μετά την εσωτερική τους έρευνα να μας απαντήσουν τεκμηριωμένα γιατί για είκοσι χρόνια δεν έχτισαν φοιτητικές εστίες πέραν των προαναφερθέντων 208 του 2001. Σημειώνω επίσης, ότι το 2021 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση στη ‘Β φάση για ανέγερση πέραν των 700 εστιών και οι οποίες δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν για να είναι στη διάθεση των φοιτητών.

Επαναλαμβάνω, με απόλυτο σεβασμό στο Συμβούλιο και στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ότι θα ήταν πιο έντιμο και πιο αξιοπρεπές από μέρους τους, να διενεργήσουν άμεσα τη δική τους έρευνα και να καλέσουν τον Γενικό Ελεγκτή και άλλες αρμόδιες αρχές, Εισαγγελία και Αστυνομία, να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα για να δοθούν καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις τους πολίτες, παρά να επιδίδονται μόνο στην έκδοση ανακοινώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση