ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισαν από σήμερα οι δειγματοληψίες σε σχολεία

«Μιλάμε για 20.000 τεστ παγκύπρια. Θα καλύψουν Δημοτική, Μέση, Τεχνική, Μέση Γενική και ιδιωτική Εκπαίδευση», είπε ο κ. Γιασουμής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Άρχισαν από σήμερα και θα επεκταθούν από αύριο παγκύπρια, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε σχολεία.

Στο πλαίσιο της απόφασης για διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων για τον Covid-19 σε σχολεία, η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα από το Λύκειο Κύκκου Β`, στην Έγκωμη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφορικά με τη σημερινή δειγματοληψία στο Λύκειο Κύκκου Β΄, ο Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης Νικόλας Γιασουμής είπε ότι είχαν κάνει τις ενέργειες τους χθες μετά από την επιλογή του σχολείου και συγκεκριμένα από το εργαστήρι που ανέλαβε την δειγματοληψία.

«Είναι και για εμάς ένας πρώτος έλεγχος των διαδικασιών πώς εξελίσσονται, έτσι ώστε από αύριο να επεκταθούμε παγκύπρια πλέον, με βάση το πρόγραμμα που θα καθορίσουν τα εργαστήρια, τα οποία θα διεξάγουν την δειγματοληψία. Όπως γνωρίζετε, μιλάμε για 20.000 τεστ παγκύπρια. Θα καλύψουν Δημοτική, Μέση, Τεχνική, Μέση Γενική και ιδιωτική Εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιασουμή διευκρίνισε ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση θα περάσουν από την δειγματοληψία μόνο η Ε΄ και η Στ΄ του Δημοτικού.

Σε ερώτηση πόσες δειγματοληψίες έγιναν σήμερα, ο κ. Γιασουμή είπε ότι έγιναν γύρω στα 80 τεστ, με μια απόλυτη τάξη και συντονισμό.

«Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας. Οι μαθητές στέκονταν υπομονετικά, όσους καλούσαμε μικρές – μικρές ομάδες των 5 ατόμων και προχωρούσαν να γίνει η δειγματοληψία. Ήταν το συνεργείο το κινητό από το εργαστήριο με τις στολές τους, με όλες τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ευχή μας τα δείγματα να είναι όλα αρνητικά , έτσι ώστε να μην έχει καμία ανησυχία ο κόσμος», σημείωσε.

Ερωτηθείς πως γίνεται η επιλογή για την δειγματοληψία, ο κ. Γιασουμή είπε ότι είναι τυχαίο το δείγμα και η επιλογή των σχολείων και η επιλογή των μαθητών.

«Έχουμε στα χέρια μας συγκαταθέσεις από τους γονείς ότι δίνουν την γονική συναίνεση για να συμμετάσχει το παιδί τους», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, τα μόνα άτομα που είναι υποχρεωτικό να κάνουν το τεστ είναι για τα σχολεία που επιλέγονται η διευθυντική ομάδα, το προσωπικό της γραμματείας, το προσωπικό καθαριότητας και ο κλητήρας του σχολείου.

«Για τα υπόλοιπα άτομα όπως και για τους καθηγητές γίνεται τυχαία δειγματοληψία με κάποιες επιλογές ηλικιακά και αν ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, η οποία έρχεται στη σχολείο, δηλαδή δεν είναι από αυτές που απαλλάσσονται και δεν έρχονται σχολείο όπως καθορίζουν τα διατάγματα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση μέχρι πότε θα διαρκέσει η δειγματοληψία, ο κ. Γιασουμή είπε ότι θα διαρκέσει η δειγματοληψία από σήμερα που ξεκίνησε, αύριο με την επέκταση της μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ίσως και την δεύτερη αν συνεχιστεί.

«Το πρόγραμμα θα καθορίσουν τα εργαστήρια με βάση το δυναμικό τους, με βάση τη σύμβαση που έχουν υπογράψει και θα προχωρούμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση πως θα γίνεται η ενημέρωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Γιασουμή είπε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στα άτομα, τα οποία έχουν δώσει τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ερωτηθείς αν θα παρακολουθούν την πορεία της δειγματοληψίας στα σχολεία, ο κ. Γιασουμής είπε ότι «θα ενημερωνόμαστε όλοι και εμείς και το Υπουργείο Υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Θα υπάρχει σύνδεση με χώρους της πανεπιστημιούπολης συμπεριλαμβανομένων των εργαστήριων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X