ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζει πίεση η αποχή των μαθητών

Για περιττή ενέργεια κάνει λόγο το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προβαίνει εκ νέου σε κάλεσμα για διάλογο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μαζική η αποχή των μαθητών από τις τάξεις τους την Πέμπτη (28/11) κατά την 3η, 4η, 5η και 6η περίοδο, όπως εξαγγέλθηκε από το μαθητικό κίνημα της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) σε αντίδραση τους για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπίθιος, είπε ότι οι μαθητές απέχουν μαζικά από τις τάξεις τους στέλλοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας ότι κατ΄ αρχή δεν φοβούνται "την οποιαδήποτε απειλή, τον οποιονδήποτε εκφοβισμό, την οποιαδήποτε τρομοκρατία που προσπάθησε να περάσει το Υπουργείο Παιδείας στους μαθητές" αλλά επίσης ότι δεν συμβιβάζονται με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και θα αγωνιστούν ενάντια "σε αυτό το αντιμαθητικό μέτρο".«Το Υπουργείο Παιδείας χθες έστειλε εγκυκλίους και μηνύματα σε γονείς και Διευθύνσεις ότι οι μαθητές, οι οποίοι δεν θα μπουν μέσα στις τάξεις εκτός από τις απουσίες που θα πάρουν, θα βαθμολογούνται με μονάδα όσοι δεν παρακάθονται σε διαγωνίσματα κάτι που είμαστε εντελώς σίγουροι ότι δεν υπάρχει τέτοιος κανονισμός για να εκφοβίσει καθαρά τους μαθητές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα και θα συμμετέχουν και οι μαθητές, ο Γιάννης Λαπήθιος είπε ότι εμείς ελπίζουμε να εισακουστούμε επιτέλους και να καθίσουμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για ένα σωστό τύπο αξιολόγησης του μαθητή.

«Περιττή η αποχή» λέει το Υπουργείο 

Περιττή θεωρεί την αποχή των μαθητών από τα μαθήματα τους για ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις εξετάσεις τετραμήνων, το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Σπύρο Αντωνέλλο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αντωνέλλος είπε πως «το Υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι αυτή η αναστάτωση που έχει προκληθεί μάλλον είναι περιττή, τα παιδιά θα έπρεπε καλύτερα να έχουν σκεφτεί ότι ήδη βρισκόμαστε πριν το τέλος του τετραμήνου, έχουν ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από τις 6 Σεπτεμβρίου που η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εξετάσεις».

Εξήγησε ότι «ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δεν είναι δυνατό να αναιρέσει την κατάσταση με τις εξετάσεις διότι εφαρμόζουμε την νομοθεσία, όπως αυτή μας έχει δοθεί από την Βουλή. Μέσα στον νόμο αυτό που έχει ψηφιστεί, συμπεριλαμβάνονται στο κλείσιμο του τετραμήνου οι κεντρικές εξετάσεις».

Θεωρώ, σημείωσε ο κ. Αντωνέλλος, ότι δεν θα έπρεπε αυτή την συγκεκριμένη στιγμή που είναι και η τελευταία εβδομάδα και των μαθημάτων αλλά και των όποιων γραπτών οι μαθητές έχουν να γράψουν, να έπρεπε να προβούν σε τέτοιου είδους κινήσεις.Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «οι μαθητές κακώς μιλούν για εκφοβισμό» αναφέροντας ότι «το Υπουργείο Παιδείας πολλές φορές έμπρακτα και ο ίδιος ο Υπουργός έχει αποδείξει τον σεβασμό του απέναντι στην ΠΣΕΜ και την προσφορά της αλλά από την στιγμή που καλούμαστε να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να υπακούμε».

Σε σχέση με την πραγματοποίηση σύσκεψης τις προσεχείς ημέρες στο Υπουργείο για το επίμαχο θέμα, ο κ. Αντωνέλλος σημείωσε πως «ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του τετραμήνου να έλθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι μαθητές και οι γονείς και οι καθηγητές να καταθέσουν τις απόψεις τους για το πώς είδαν την διαδικασία όλη αυτή έμπρακτα πια να τηρείται στα σχολεία ούτως ώστε στο δεύτερο τετράμηνο, στην περίπτωση που ο Υπουργός Παιδείας κρίνει σκόπιμο, να προβούμε σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις, μικρο-αλλαγές γιατί ο νόμος είναι νόμος μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπει η νομοθεσία».

Ανέφερε ακόμη, ότι έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση των θεματοθετών. «Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που δήλωσαν ενδιαφέρον για να έρθουν και να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε επίσης μια διήμερη ολική ενημέρωση των Διευθυντών/Διευθυντριών για τα διαδικαστικά τα οποία πρέπει να ακολουθούν στα σχολεία και ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι εντάξει.

Επίσης, συμπλήρωσε, το Υπουργείο Παιδείας έχει προβεί σε δύο δοκιμαστικές ως τώρα αποστολές των θεμάτων για να δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα και θα γίνει και μια τρίτη εντός των επόμενων ημερών.

Υπομονή συστήνουν οι Γονείς

Υπομονή για τις εξετάσεις τετραμήνων συστήνουν οι οργανωμένοι γονείς προς τους μαθητές, αφού όπως αναφέρουν θα υπάρξει σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα τις προσεχείς ημέρες με στόχο την επίλυση του.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου είπε ότι «εμείς θέλουμε κατ΄ αρχήν να κάνουμε μια παράκληση προς όλους να αποφύγουμε κινήσεις, οι οποίες θα δυναμιτίσουν το κλίμα, να πάμε όλοι σε αυτή την σύσκεψη που θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να δούμε πώς διορθώνουμε αυτό τον θεσμό για να δουλέψει προς όφελος των παιδιών, που είναι και το βασικό ζήτημα».


Τα παιδιά, ανέφερε, θα ήταν καλό να κάνουν λίγη υπομονή να δούμε πώς καταλήγουμε με το θέμα της αξιολόγησης και μετά. «Θέλω να παρακαλέσω όλους να αποφύγουν κινήσεις που θα δυναμιτίσουν το κλίμα αυτή την στιγμή που είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε», σημείωσε.

«Χθες είχαμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Πήραμε τις δικές μας εισηγήσεις, όπως τις καταγράψαμε. Ο Υπουργός είπε ότι εντός των ημερών θα καλέσει σύσκεψη. Αναμένω αν δεν είναι την Παρασκευή τουλάχιστον το αργότερο μέχρι την Δευτέρα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Αυτό που μας ενημέρωσε χθες ο Υπουργός είναι ότι σε αυτή την σύσκεψη θα κληθούν όλοι οι φορείς οπότε θα είναι και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, συνέχισε ο κ. Νικηφόρου, ότι ζητούμε κάποιες αλλαγές στην αξιολόγηση για να βοηθήσουμε τα παιδιά με τα διαγωνίσματα και τις 20λεπτες ασκήσεις που όλα πραγματοποιήθηκαν μέσα στην περίοδο του Νοεμβρίου. «Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι για μεταφορά αυτών των διαγωνισμάτων μετά το τέλος του τετραμήνου τον Ιανουάριο», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X