ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:37
 

Νέα επιστολή εκπαιδευτικών στον Χαμπιαούρη

Παράλληλα σε μια προσπάθεια στήριξης των αιτημάτων τους ξεκινούν σειρά επαφών με τα κόμματα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νέα επιστολή αποστέλλουν προςτον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, επαναλαμβάνοντας την κοινή τους θέση όπως αυτή κατατέθηκε γραπτώς αργά το βράδυ της Παρασκευής, και για την οποία αναμένουν μέχρι αύριο Τετάρτη τις γραπτές απαντήσεις του Υπουργού . Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή κοινή συνεδρία των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Στην ίδια επιστολή, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επαναλαμβάνουν την κοινή τους θέση ότι δεν αποδέχονται τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 4 Ιουλίου, γι’ αυτό και απάντησαν με αντιπροτάσεις. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αφού λάβουν την γραπτή απαντητική επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας, θα την αξιολογήσουν και θα προχωρήσουν στις τελικές τους αποφάσεις.

Φυλακτού: Περιμένουμε απάντηση την Τετάρτη

Σε δηλώσεις του, εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν να αποστείλουν εκ νέου επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, στη βάση και της επιστολής που έχουν λάβει.

«Οι θέσεις μας, νομίζω, έχουν ήδη κατατεθεί. Εκείνο που έχει, όμως, πολύ μεγάλη σημασία είναι η απάντηση που θα πάρουμε από το Υπουργείο αύριο την Τετάρτη που, βεβαίως, θα επανεξετάσουμε με προσοχή για να δούμε πως προχωρούμε στη συνέχεια. Οφείλουμε να πούμε ότι ο διάλογος προχθές φάνηκε να οδηγείται σε ένα αδιέξοδο, αλλά αναμένουμε ότι η απάντηση που θα έχουμε από το Υπουργείο θα δώσει μια διέξοδο σε αυτό που έχει προδιαγραφεί», πρόσθεσε. Σε ερώτηση πότε θα αποσταλεί η επιστολή, ο κ. Φυλακτού είπε ότι θα την αποστείλουν σήμερα Τρίτη.

Ερωτηθείς αν θα έχουν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι αυτά είναι πράγματα που τα διαβάζουν και αυτοί από τα διάφορα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι «ένα νέο δεδομένο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι σήμερα που μιλάμε με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και με τα μέτρα και με το νέο σύστημα διορισμών υπάρχουν περίπου 300 εκπαιδευτικοί που δεν επαναδιορίστηκαν».

«Είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτά θεωρούμε ότι σε μια προσέγγιση που θα γίνει και στη βάση της απαντητικής επιστολής που θα έχουμε από το Υπουργείο Παιδείας , είναι προβλήματα τα οποία πρέπει, οπωσδήποτε να ξεπεραστούν», συμπλήρωσε.

Απαντούν γραπτώς και στα μέτρα του Υπουργικού

Απαντώντας σε ερώτηση αν στην επιστολή που θα αποστείλουν θα απαντούν γραπτώς και στα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι οπωσδήποτε θα περιλαμβάνεται και πρόσθεσε ότι και στην πρώτη απάντηση που έχουν στείλει στις 3 Αυγούστου περιλαμβανόταν η θέση τους σε αυτό το ζήτημα.

«Απλά θα επαναλάβουμε την επιστολή μας και θα περιμένουμε, όπως είπα, την απάντηση», σημείωσε.

Κληθείς να δώσει ένα χαρακτηρισμό στο πόσο απέχει η δική τους τοποθέτηση με αυτή του Υπουργού Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι με βάση την προχθεσινή συνάντηση που είχαν, υπάρχει μεγάλη απόσταση, «αλλά, νομίζω, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι τουλάχιστον τη δική μας διάθεση, αυτή η απόσταση επιβάλλεται να σμικρύνει και αναμένουμε ότι και η άλλη πλευρά την ίδια διάθεση θα έχει».

Σε ερώτηση αν έχει ο Υπουργός Παιδείας την ίδια διάθεση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ελπίζουν ότι θα έχει. «Σε διαφορετική περίπτωση, αντιλαμβάνεστε, ότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ σοβαρά», σημείωσε.

Σειρά επαφών με τα κόμματα

Ερωτηθείς αν θα έχουν επαφές με τα κόμματα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ξεκίνησαν ήδη και πρόσθεσε ότι έχουν συναντήσεις. «Νομίζω είναι κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να εξέλθουμε από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία και το σχολείο αυτή την στιγμή», ανέφερε.

Σε παρατήρηση αν δεν τους φοβίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτικοποίηση του όλου θέματος με την εμπλοκή των κομμάτων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτικοποίηση και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την πολιτεία και ο καθένας μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

«Κάτι το οποίο, για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύουμε ότι αν υπάρχει καλή θέση μπορεί να επιτευχθεί», κατέληξε.

Αυτούσια η επιστολή προς τον υπουργό

Έντιμε κύριε,

Σε απάντηση της επιστολής σας, ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2018 στην οποία περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στις 5 Αυγούστου 2018, επιθυμούμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

1. Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, έχουν αποστείλει στις 3 Αυγούστου 2018 τις θέσεις τους (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ), προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης εκπαιδευτικών με εκείνα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018. Μέτρα για τα οποία έχουμε εκφράσει, ήδη, τη διαφωνία μας τόσο ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και ως προς την ουσία, η οποία και μας οδήγησε στη λήψη μέτρων αντίδρασης. Οι εναλλακτικές μας εισηγήσεις, θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στην ομαλή έναρξη, από κάθε άποψη, της νέας σχολικής χρονιάς, όπως ήταν άλλωστε και ο στόχος της συνάντησης με τον ΠτΔ στο Προεδρικό στις 27 Ιουλίου 2018.
2. Σε ό,τι αφορά τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τα θέματα που άπτονται της διαχείρισης του εξωδιδακτικού χρόνου σε σχέση με άλλα καθήκοντα, δηλώνουμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια ότι είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε σε ουσιαστικό θεσμικό διάλογο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ. Απώτερος σκοπός θα είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της συνεπακόλουθης βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων των παιδιών μας, στη βάση εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών κριτηρίων.

3. Στην εν λόγω επιστολή με την οποία μας κοινοποιήσατε γραπτώς τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβάνεται μια ακόμη απαράδεκτη πρόνοια που καταστρατηγεί κατάφωρα τις δεσμευτικές συμφωνίες των δύο πλευρών, Εργοδοτικής Πλευράς και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, με την οποία καταργείται η μείωση του διδακτικού χρόνου στη βάση των ετών υπηρεσίας για τους νεοεισερχομένους. Κάτι, που σύμφωνα και με τη γνωμάτευση των νομικών μας συμβούλων Παναγιώτου & Πελεκάνος, την οποία και επισυνάπτουμε, η μονομερής αναίρεσή τους (σημεία α, β και δ της επιστολής σας) χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση και διαπραγμάτευσή τους, ακόμη και ενώπιον της ΜΕΠΕΥ, κρίνεται απαράδεκτη.
4. Θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα που έχει αποφασίσει μονομερώς το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018, επιδεινώνουν το πρόβλημα της αδιοριστίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν επί σειρά ετών τη Δημόσια Εκπαίδευση. Μετά και τους πρόσφατους διορισμούς που έγιναν ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους τριακόσιους, περίπου, εκπαιδευτικούς. Συνεπώς, επιβάλλεται να ληφθεί και αυτή η παράμετρος υπόψη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Αναμένουμε ότι αύριο, 8 Αυγούστου 2018, θα λάβουμε τις τελικές σας αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει προκύψει. Αποφάσεις τις οποίες θα παραπέμψουμε ενώπιον των συλλογικών μας σωμάτων για αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων.

Ευχαριστούμε και διατελούμε,
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ, (Υπ.) Γιάννος Σωκράτους Ο Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ, (Υπ.) Παναγιώτης Λυσάνδρου
Ο Πρόεδρος ΠΟΕΔ, (Υπ.) Φίλιος Φυλακτού

Κοινή συνεδρία

Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, η κοινή συνεδρία των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, στα γραφεία της ΠΟΕΔ, που προέβη σε αξιολόγηση των προφορικών απαντήσεων του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, στις εισηγήσεις που του είχαν αποστείλει γραπτώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την περασμένη Παρασκευή.

Πριν την κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις των συλλογικών σωμάτων των οργανώσεων. Στις 09:00 συνήλθε η Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ και στις 09:30, η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, ενώ στις 10:00 συνήλθε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της κοινής συνεδρίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων, σε ό,τι αφορά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου για κατάργηση θρησκευτικών αργιών, είπε ότι είναι μία πρόταση, η οποία θα περάσει μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.

«Υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που είχαν εγκριθεί πριν από 1,5 χρόνο το 2017, και είναι απορίας άξιο γιατί αυτή η εισήγηση δεν τέθηκε τότε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Συνεπώς, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για το συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι αφήνονται αιχμές όσον αφορά τη διαδικασία τήρησης των αργιών, ο κ. Σωκράτους είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι μέσα στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προβλέποντας συγκεκριμένα πράγματα για τους εκκλησιασμούς και εκκλησιασμοί γίνονται.

«Επομένως, δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το σχόλιο και επίσης, γιορτές γίνονται σε ό,τι αφορά την Ημέρα των Γραμμάτων, παραδείγματος χάριν όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού χρόνου αλλά εμείς και ως εκπαιδευτική οργάνωση κάναμε και σε απογευματινό χρόνο εκδηλώσεις με αφορμή και τις εθνικές επετείους αλλά και τις συγκεκριμένες γιορτές. Αυτό είναι καθιερωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προφανώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εισήγηση. Είναι κάτι το οποίο θα μελετηθεί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιανδήποτε ένσταση», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X