ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:58
 

«Βραχυκυκλώνουν» σχολεία με τη νέα αξιολόγηση των μαθητών

Εκδικητικές συμπεριφορές από αντιφρονούντες εκπαιδευτικούς βλέπουν οι Γονείς, για στοχευμένη επίθεση κάνει λόγο η ΟΕΛΜΕΚ

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σημεία στρέβλωσης συνοδευόμενα από πλειάδα παραπόνων παρατηρούνται με την εφαρμογή της νέας αξιολόγησης των μαθητών στις Α’Τάξεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών προτού ακόμη ολοκληρωθούν δυο μήνες από την έναρξη των μαθημάτων. Κατηγορίες από την Ομοσπονδία Γονέων για «εκδικητικά» μέτρα από αντιφρονούντες εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που το Υπουργείο εκφράζει έντονη ανησυχία υπό το φως των αποκαλύψεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα η λήψη δραστικών μέτρων.

Η νέα μορφή αξιολόγησης του μαθητή περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεθόδους προφορικής αξιολόγησης οι οποίες στο τέλος του κάθε τετραμήνου θα αποτελούν το 60% της συνολικής βαθμολογίας των μαθητών. Μια από τις πρόνοιες αφορά τη διεξαγωγή 20λεπτου γραπτού διαγωνίσματος το οποίο πρέπει να είναι στο μάθημα της προηγούμενης ημέρας, για το οποίο όπως καταγγέλλουν οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης αποτελεί κατάχρηση εκ μέρους καθηγητών, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τόσο τους μαθητές όσο και το σύστημα.

«Σαμποτάζ» βλέπουν οι Γονείς

Τα παράπονα που εκφράζονται σε σχέση με την υπερφόρτωση των μαθητών πέρα από τον προβλεπόμενο όγκο εργασιών οδήγησαν την Ομοσπονδία των Γονέων να εκδώσουν καυστική ανακοίνωση, δακτυλοδείχνοντας εκδικητικές συμπεριφορές εκ μέρους μερίδας εκπαιδευτικών. «Έχουμε διαπιστώσει ότι μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών δεν εφαρμόζουν τη Νομοθεσία όπως εμείς την έχουμε καταλάβει. Φορτώνουν καθημερινά τα παιδιά με 20λεπτα διαγωνίσματα σε όλη την διδαχθείσα ύλη, ενώ πρέπει να είναι στο μάθημα της ημέρας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών δεν εφαρμόζουν τη Νομοθεσία» κατηγορούν οι Γονείς

Επιπρόσθετα οι Γονείς καλούν το Υπουργείο να επέμβει άμεσα για αποκατάσταση των στρεβλώσεων, προσθέτοντας ακολούθως ότι «φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν άλλο μονοπάτι για να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για καλύτερη παιδεία. Και χρησιμοποιούν τα παιδιά μας, τους δικούς τους μαθητές/ήτριες, θυματοποιώντας τα επίτηδες, για να ανατρέψουν την εφαρμογή της Νομοθεσίας».

Αποφασισμένο για μέτρα το Υπουργείο

Πλήρως ενήμερο για τις καταγγελίες αλλά και αποφασισμένο να παρέμβει εκ νέου εμφανίζεται το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τετραμήνων Σπύρο Αντωνέλλο. Ο κ. Αντωνέλλος με δηλώσεις του στην «Κ» ανέφερε πως «το Υπουργείο έχει γίνει λήπτης πολλών παραπόνων από το πρωί για αυτό το θέμα των υπερβολικών διαγωνισμάτων στα σχολεία, και για την ταλαιπωρία που υφίστανται γονείς και μαθητές». Σημείωσε μάλιστα πως « ως Υπουργείο αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει αυτή η παρανόηση, και θα αναρτήσουμε εντός της ημέρας εγκύκλιο σαφέστατη και κατατοπιστικότατη γύρω από το τι πρέπει να γίνεται».

Ερωτηθείς για το τι προνοείται συγκεκριμένα όσον αφορά τις προειδοποιημένες γραπτές δοκιμασίες ο κ. Αντωνέλλος ανέφερε ότι « κάθε μέρα τα παιδιά δικαιούνται να γράφουν μέχρι δυο το πολύ 20λεπτες βαθμολογητέες ασκήσεις ή μια 45λεπτη άσκηση. Εξαίρεση παρατηρείται για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα για την οποία η άσκηση θα είναι μέχρι 90 λεπτά».

Aναφορικά με το ότι οι πρόνοιες της αξιολόγησης είναι γνωστές στα σχολεία ήδη από τον Σεπτέμβριο ο κ. Αντωνέλλος υποστήριξε ότι « από τις 2 μέχρι τις 5 του Σεπτέμβρη έχουν γίνει απανωτές ενημερώσεις, ενώ ακόμη και σήμερα ενημερώνονται τα σχολεία για τα λάθη τα οποία συμβαίνουν». Σημείωσε παράλληλα πως το υπουργείο έχει εκδώσει και σήμερα νέα εγκύκλιο, με όλα τα σημεία ένα προς ένα «με βάση τις καταγγελίες που έχουμε ενώπιον μας τόσο από γονείς όσο και μαθητές» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Σήμερα μάλιστα οι επιθεωρητές βρίσκονται στα σχολεία ανα το παγκύπριο για να δουν τι γίνεται, και να συστήσουν στους καθηγητές τις οδηγίες του Υπουργείου.

Ο κ. Αντωνέλλος παρουσιάστηκε μάλιστα ιδιαίτερα καυστικός, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αρκετοί παραβιάζουν τις συγκεκριμένες πρόνοιες». Ξεκαθάρισε παράλληλα πως «σε περίπτωση που το υπουργείο διαπιστώσει ότι κάτι αντιπαρέρχεται της εγκυκλίου, σίγουρα θα λειτουργήσει τιμωριτηκά για εκείνους που τις παραβιάζουν».

Στοχευμένη επίθεση βλέπει η ΟΕΛΜΕΚ

Το γάντι στις εναντίον της κατηγορίες σήκωσε η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία βλέπει στοχευμένη επίθεση εναντίον των καθηγητών για ένα ζήτημα στο οποίο εδώ και καιρό έθεσε επισήμως τις ενστάσεις της. Κάνει μάλιστα λόγο για «υβριστική και προκλητική ανακοίνωση» εκ μέρους των Γονιών, αφήνοντας αιχμές πρός τον πρόεδρο των Οργανωμένων Γονέων Κυριάκο Νικηφόρου, χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένα ως «ενθουσιώδη υπέρμαχο» της νέας μορφής αξιολόγησης.

«Η Οργάνωσή μας, από την αρχή είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προέκυπταν, τα οποία έθεσε και στη συνάντηση που έγινε με τον ΥΠΠΑΝ με βάση την απόφαση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2019» σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, για να καταλήξει με το ότι «δε θα ανεχτούμε τη μετατόπιση ευθυνών από αυτούς που έχουν την πραγματική ευθύνη για τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη νέα μορφή Αξιολόγησης του Μαθητή, στους εκπαιδευτικούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X