ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυσφορία για τις μάσκες και μη τήρηση πρωτοκόλλων την πρώτη των σχολείων

Θα αξιολογηθούν τα δεδομένα που θα συλλεγούν, ώστε να γίνουν ενδεχόμενες αλλαγές το αμέσως επόμενο διάστημα

Του Γιάννου Λύτρα

Παρά την αναστάτωση που είχε προκληθεί τις προηγούμενες μέρες όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται ότι η πρώτη μέρα κύλησε χωρίς μεγάλα προβλήματα, ωστόσο εκπαιδευτικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, αφού υπήρξαν πολλές περιπτώσεις μη τήρησης των πρωτοκόλλων από πλευράς μαθητών. Οι Σχολικές Εφορείες αναμένεται ότι θα λάβουν ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας αναφορικά με διάφορα θέματα, ωστόσο οι πρώτες εντυπώσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή των μέτρων δεν προκάλεσε αναστάτωση. Εντός της βδομάδας αναμένεται ότι θα προμηθευτούν με τις υφασμάτινες μάσκες τους οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην βάση των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας για πρωινή και απογευματινή φοίτηση σε κάποια σχολεία.

Μη εφαρμόσιμα πρωτόκολλα

Εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» έθιξαν τα δύο σοβαρότερα ζητήματα τα οποία προέκυψαν κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων. Οι κοινές διαπιστώσεις αφορούν στην μη τήρηση αποστάσεων εκ μέρους των μαθητών, κυρίως τα διαλείμματα όταν τα παιδιά συνωστίζονται σε διαδρόμους και στο κυλικείο.

Καθηγητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στην «Κ» για το πώς θα πρέπει να χειρίζονται αυτές τις συμπεριφορές μη τήρησης των μέτρων από μαθητές

Όσον αφορά στην χρήση μάσκας, υπήρξαν στιγμές δυσφορίας εκ μέρους τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών, με τους τελευταίους να την αφαιρούν σε διάφορες περιπτώσεις. Μάλιστα, δυσκολίες συνάντησαν και κατά την ομιλία τους στο πλαίσιο του μαθήματος, με περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ήταν ευδιάκριτα τα λεγόμενά τους. Οι εκπαιδευτικοί, όταν διαπίστωναν ότι κάποιοι μαθητές αφαιρούσαν την μάσκα, αναγκάζονταν να προβαίνουν σε παρατηρήσεις πολύ συχνά, για να συναντούν και την αντίδραση των μαθητών. Αναφορικά με το θέμα του συνωστισμού και της μη τήρησης των μέτρων, οι καθηγητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στην «Κ» για το πώς θα πρέπει να χειρίζονται αυτές τις συμπεριφορές.

Στα Δημοτικά

Κληθείς από την «Κ» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, να κάνει αναφορά στις πρώτες εντυπώσεις και διαπιστώσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών, είπε ότι επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες τους, εκ πρώτης όψεως. Συγκεκριμένα, σε ορισμένα σχολεία δεν μπορούν τηρηθούν οι αποστάσεις του ενός μέτρου, ενώ υπάρχει το ζήτημα που έθεσε ο ίδιος προ ημερών για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, εξαιτίας της μείωσης και της σμίκρυνσης των διαδρόμων εντός των τάξεων.

Σε σχέση με την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, ο κ. Χαραλάμπους είπε παρατηρείται δυσκολία στην εκπαιδευτική διαδικασία, εξαιτίας του γεγονότος ότι, σε σύγκριση με τον Μάιο, στα σχολεία επέστρεψαν όλοι οι μαθητές. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση που προκύπτει επειδή τα παιδιά πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους με την σειρά, τηρώντας τις αποστάσεις. Παράλληλα, τίθεται και θέμα με την επάρκεια των καθισμάτων στις αυλές των σχολείων, όσον αφορά την τήρηση των αποστάσεων, πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους. Τέλος, όσον αφορά στην χρήση της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι φάνηκε πως επηρεάζει την διδασκαλία, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αναμένουν την γραπτή απάντηση των αρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ως προς το αίτημά τους για χαλαρώσεις στην χρήση της.

Άφιξη, αναχώρηση

Συνωστισμός παρατηρήθηκε και κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των μαθητών στα και από τα σχολεία τους. Φωτογραφίες οι οποίες έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν μια κατάσταση συνωστισμού έξω από τα σχολεία κατά την ώρα άφιξης των μαθητών. Ανάλογες εικόνες φαίνεται ότι υπήρξαν και κατά την ώρα αναχώρησης των μαθητών το μεσημέρι της Δευτέρας. Πηγές που μίλησαν στην «Κ» αναφέρθηκαν σε κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε έξω από σχολεία, προκειμένου οι γονείς να μην αφήσουν τα παιδιά τους να μεταβούν στο σπίτι με λεωφορείο, ανησυχώντας για την υγεία τους. Έτσι, προτίμησαν να τα παραλάβουν οι ίδιοι από το σχολείο, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί συμφόρηση.

Χωρίς αναστάτωση

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, είπε ότι δεν έχουν αναφερθεί οποιαδήποτε προβλήματα στον ίδιο, κατά τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας των σχολείων. Ωστόσο, πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται ότι θα σχηματιστεί τις επόμενες ώρες, μετά το μεσημέρι κυρίως, όταν οι μαθητές θα σχολάσουν. Κατά την διάρκεια της ημέρας, θα γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ αναμένεται και η ανατροφοδότηση που θα δώσουν οι εκπαιδευτικοί. Η άποψη που θα μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί θα συμβάλει στην απόφαση που θα ληφθεί σχετικά με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το πλάνο για πρωινή και απογευματινή φοίτηση σε μερικά σχολεία, όπως δήλωνε ο Υπουργός Παιδείας τις προηγούμενες μέρες.
Ερωτηθείς ο κ. Έλληνας σε σχέση με το πότε οι Σχολικές Εφορείες θα προμηθευτούν τις μάσκες οι οποίες θα παραχωρηθούν δωρεάν στους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, απάντησε ότι μέχρι τα μέσα της βδομάδας, θα γίνει η διευθέτηση αυτή.

Θετικοί οι γονείς

Χωρίς να διαπιστώνει οτιδήποτε μεμπτό, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, είπε στην «Κ» ότι η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Ο ίδιος είδε πως υπήρχε οργάνωση κατά την προσέλευση των παιδιών στα Δημοτικά Σχολεία το πρωί της Δευτέρας, με τους μαθητές να καθοδηγούνται σωστά από τους δάσκαλούς τους ως προς την τήρηση των μέτρων. Ο κ. Χριστοφή είπε ότι δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα, ωστόσο το κοινό αίτημα για πλήρη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ικανοποιήθηκε. Πλέον, αν παρουσιαστούν προβλήματα, πρέπει να επιλύονται με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πρώτες αναφορές του προέδρου της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπου Διονυσίου. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Διονυσίου, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν υπήρχαν διαπιστώσεις ή αναφορές για προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε στην τήρηση των μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση