ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκπαιδευτικές Οργανώσεις: Ανησυχία για τις ενέργειες του Υπουργείου

Ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα της επαναφοράς των Συντάξεων

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Για τα μείζοντα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς αναφέρθηκαν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη οι τρείς εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ), ενώ παρούσες ήταν και οι οργανώσεις των μαθητών (ΠΣΕΜ) και φοιτητών (ΠΟΦΕΝ). Γύρω από τρείς άξονες κινήθηκαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, συντάσσονται μαζί τους για τις εξετάσεις GCE μαθητές και φοιτητές.

Για αυθαίρετες ενέργειες των δυο δημοσίων πανεπιστημίων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χ’’Σάββας όσον αφορά την πλήρωση αδιάθετων θέσεων με επιτυχόντες διεθνών εξετάσεων σε προπτυχιακά προγράμματα. Τοποθετούμενος εκ μέρους όλων των παρευρισκόμενων, ο κ. Χ’Σάββας επικαλέστηκε τον Νόμο περί Παγκυπρίων Εξετάσεων ως επίσης και την θέσπιση Κανονισμών που ρυθμίζουν ρητά τις διαδικασίες εισδοχής φοιτητών.

Κατά τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η απόφαση των δημόσιων πανεπιστημίων υποσκάπτει ευθέως το δημόσιο σχολείο, και προάγει την ιδιωτική εκπαίδευση, κάνοντας μάλιστα έκκληση και στα δυο ιδρύματα να σεβαστούν τους μαθητές των δημοσίων σχολείων. Σημείο αδιαφάνειας εξάλλου αποτελεί η άρνηση και των δυο ιδρυμάτων να δώσουν στη δημοσιότητα τόσο τα τμήματα που θα δεχτούν τέτοιους φοιτητές, όσο και τον αριθμό των θέσεων, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, αλλά και την αυτεπάγγελτη επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Χ’’Σάββας αναρωτήθηκε μάλιστα για ποιο λόγο κάποια ιδιωτικά σχολεία αρνούνται να ακολουθήσουν τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσο βλέπουν συμφέροντα πίσω από την απόφαση αυτή. «Η ιστορία αυτή ξεκίνησε από το 2009» σημείωσε χαρακτηριστικά. Την στήριξη τους στις εκπαιδευτικές οργανώσεις παρείχαν επίσης η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ οι οποίες συμμετείχαν στην διάσκεψη. Το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει την επιτροπή παιδείας της βουλής η οποία συνέρχεται την προσεχή Τετάρτη.

Σχολική Παραβατικότητα

Τον έντονο προβληματισμό και τις ανησυχίες τους εξέφρασαν παράλληλα και για το επίμαχο ζήτημα του τρόπου λειτουργίας και στελέχωσης της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ). Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού επικαλέστηκε την επιστολή του Μαρτίου του 2018 που απέστειλαν στο Υπουργείο και αφορούσε τη διαχείριση και αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών. «Διαφάνηκε πως μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα, έχει ξηλωθεί μια ολόκληρη ομάδα που χρειαζόταν ενίσχυση τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και οικονομική» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επιπρόσθετα πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία και τη δράση της νέας ομάδας, μη κρύβοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία τους. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε πως ο σκοπός λειτουργίας της ΟΑΠ ήταν εξ’αρχης η αντιμετώπιση των ακραίων παραβατικών συμπεριφορών και ως προς αυτό ήταν πλήρως επιτυχημένη η δράση της ομάδας, αναρωτώμενος παράλληλα γιατί καθυστερεί η πρόσληψη των εκπαιδευτικών ψυχολόγων που τοποθετείται πλέον χρονικά για τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, τη στιγμή που θα έπρεπε ήδη να στελέχωναν την ΟΑΠ.

«Παρανομία» περί Μεταθέσεων

Τη στιγμή που ήδη οι εκπαιδευτικοί πήγαν στα σχολεία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέχρι και την Κυριακή το βράδυ γινόντουσαν μεταθέσεις, τη στιγμή που έπρεπε αυτές να είχαν ολοκληρωθεί πριν από δυο μήνες. Συγκεκριμένα βάσει νομοθεσίας, μέχρι τις 15 Ιουλίου έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί. Όπως ανέφερε ο κ. Φυλακτού «δεν είναι οι τελευταίες. Η συγκεκριμένη κατάσταση σχετίζεται πάλι όμως με μια παρανομία. Αφορά νομοθεσία στην οποία σημειώνεται ότι μέχρι το αργότερο τέλος Ιουλίου πρέπει να ανακοινωθούν οι τοποθετήσεις-μετακινήσεις».

Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, ο κ. Φυλακτού ανέφερε «η νομοθεσία λέει ότι τέλος του Μάρτη θα πρέπει να ανακοινώνονται και ανακοινώθηκαν στις 10 Αυγούστου. Αυτά δεν είναι απλές παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, εφόσον όμως υπάρχουν οι νομοθεσίες, συνιστούν παρανομίες και αναμένουμε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να θέσει το θέμα επί τάπητος και επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες».

Θέλουν συνάντηση με ΥΠ. Οικονομικών

Για τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας και δη του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Η αλλαγή του πλαισίου συνταξιοδότησης το 2011 αποτελεί πάγιο ζήτημα και των πέντε οργανώσεων  των δημοσίων υπαλλήλων (Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Αστυνομικοί, ΠΑΣΥΔΥ), οι οποίες ζητούν επαναφορά του παλιού Σχεδίου. Εξήγγειλαν παράλληλα σειρά συναντήσεων με τα κόμματα, ενώ ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ανοικτό εξάλλου παραμένει το ζήτημα των πρόωρων αφυπηρετήσεων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση