ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έμειναν στις ενστάσεις οι εκπαιδευτικοί για το Test to Stay

Σε εφαρμογή το υγειονομικό μέτρο στις σχολικές μονάδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ως μια παρτίδα πόκερ την οποία έχασαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, μπορεί να παρομοιαστεί ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει την περασμένη εβδομάδα γύρω από το Test to Stay και τις προειδοποιήσεις για δυναμικές αντιδράσεις εάν έμπαινε σε εφαρμογή. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων που πήγαν στη συνάντηση με τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας έχοντας το πράσινο φως για δυναμικές αντιδράσεις, φαίνεται πως αποδέχθηκαν την εφαρμογή του μέτρου εκφράζοντας μόνες τις ενστάσεις που είχαν για την αποτελεσματικότητα του, στην υγειονομική ασφάλεια των σχολείων. Αυτό σημαίνει πως τα όποια εμπόδια υπήρχαν και που καθυστέρησαν την εφαρμογή του Test to Stay δεν θα διαταράξουν την σχολική ηρεμία και αυτό που απομένει να αποφασισθεί είναι αν θα τεθεί σε ισχύει αυτή την εβδομάδα ή την ερχόμενη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα οι δυο Υπουργοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔ, της ΟΕΛΜ και των οργανωμένων Γονέων πως το Test to Stay θα εφαρμοσθεί την Πέμπτη ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Η εφαρμογή του μέτρου

Με βάση τα όσα είπαν στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και στους γονείς οι δυο Υπουργοί, τους υγειονομικούς ελέγχους για τους μαθητές που είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αναλάβουν κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας. Το Test to Stay θα εφαρμοσθεί σε πρώτη φάση μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, με συνεργεία του Υπουργείου Υγείας να πραγματοποιούν rapid test σε σχολεία, μαθητές των οποίων έχουν ανιχνευθεί ως επαφές. Οι υγειονομικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με τη συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών, προκειμένου να τους επιτραπεί να εισέλθουν στους σχολικούς χώρους. Για τους μαθητές που δεν θα δοθεί συγκατάθεση από γονείς ή κηδεμόνες, θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες του πρωτοκόλλου για στενές επαφές θετικών κρουσμάτων. Δηλαδή περιορισμός στην οικία του μαθητών. Για τους υπόλοιπους τα rapid test των οποίων θα είναι αρνητικά θα τους επιτρέπεται η είσοδος στους σχολικούς χώρους. Μετά το πέρας των μαθημάτων οι συγκεκριμένοι μαθητές θα πρέπει να επιστρέφουν σε περιβάλλον απομόνωσης στην οικία τους, χωρίς να τους επιτρέπεται άλλη δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε πως τα συνεργεία του Υπουργείου Υγείας δεν θα προμηθεύουν τους μαθητές με αρνητικό rapid test με αποδεικτικό στοιχείο, όπως γίνεται με τους συνήθεις ελέγχους, παρά μόνο θα ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί στις εισόδους των σχολείων που πραγματοποιούν τους ελέγχους. Επίσης τα θετικά τεστ δεν θα επηρεάζουν τα safe pass των μαθητών-επαφών.

Το Υπ. Παιδείας

Το στίγμα της σύσκεψης με τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων έδωσε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το μέτρο θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και θα αξιολογηθεί εκ νέου όταν θα τεθεί σε εφαρμογή. Όπως εξήγησε, το μέτρο λαμβάνεται προκειμένου ένας αριθμός μαθητών, όχι μεγάλος κατά τον ίδιο να μην στερηθεί της φοίτησης με φυσική παρουσία.

Οι αντιδράσεις

Στο μέτρο του Υπουργείου Υγείας για ελέγχους στους μαθητές επαφές οι μεγαλύτερες αντιδράσεις υπήρχαν από πλευράς των εκπαιδευτικών της ΠΟΕΔ. Προτού τη σύσκεψη της Δευτέρας, τα μέλη της οργάνωσης είχαν εξουσιοδοτήσει την ηγεσία της οργάνωσης να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα εάν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρούσε με το Test to Stay. Εκ του αποτελέσματος οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής εκπαίδευσης δεν έκαναν πράξη της προειδοποιήσεις για δυναμικές αντιδράσεις. Κατά τη σύσκεψη τόσο η ΟΕΛΜΕΚ όσο και οι ΠΟΕΔ περιορίστηκαν στις ενστάσεις που έχουν δίνοντας χρόνο για αξιολόγηση του Test to Stay στην πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση