ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμμένουν στις θέσεις τους, παραμένουν τα προβλήματα στην παιδεία

Πρώτο μέτρο των εκπαιδευτικών η κινητοποίηση το πρωί της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Παιδείας

Ούτε βήμα δεν κάνουν από τις αρχικές τους θέσεις εκπαιδευτικές οργανώσεις και υπουργείο Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δύσκολα θα μπορέσουν να βρεθούν γέφυρες επικοινωνίας τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το επόμενο διάστημα.

Με την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο χώρο της Παιδείας να ακολουθεί την απογοήτευση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων εξετάσεων τα οποία απέδειξαν με τον πιο εμφαντικό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στην χώρα. Φαίνεται ότι ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι. Θέμα το οποίο ανέδειξε προ ημερών η «Καθημερινή της Κυριακής» παρουσιάζοντας την κατάσταση η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο και έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακριβά εδώ και χρόνια μια απροβίβαστη παιδεία.

Τα στοιχεία είχαν πηγή τη Eurostat και την χρονιαία έκθεση παρακολούθησης και κατάρτισης της ΕΕ, για όλες τις χώρες. Σημειώνεται μάλιστα ότι το τελευταίο εξάμηνο η έκθεση η οποία περιλαμβάνει τις προόδους ή τα προβλήματα κάθε χώρας μέλους της ΕΕ από δημοσιονομικά μέχρι της παιδείας, επιβεβαιώνει τα όσα η «Κ» είχε φέρει στο φως.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται να είναι γνωστά σε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης. Ωστόσο φαίνεται να αναβάλλουν τη λύση τους στα επόμενα χρόνια και αφού πρώτα προηγηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες προωθούνται σταδιακά. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι σε μια περίοδο που κανονικά θα έπρεπε όλοι από κοινού να εξεύρουν λύσεις για το θέμα, συνεχίζουν να διατηρούν ο καθένας τις δικές τους απόψεις χωρίς να είναι διαθετημένοι να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις προκειμένου μέσα από διάλογο, να εξευρεθεί λύση στα προβλήματα.

Ξεκινούν με κινητοποίηση 

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα επιστρέψουν στον τραπέζι του διαλόγου ξεκαθαρίζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οι οποίες στην προσπάθεια τους να ασκήσουν πίεση προχωρούν με κινητοποιήσεις το πρωί της Παρασκευής. Τονίζουν παράλληλα ότι σε καμιά περίπτωσή δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου εάν το υπουργικό συμβούλιο δεν αναιρέσει τις όποιες αποφάσεις έχει λάβει στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όπως τονίζεται αυτές δεν είναι προϊόν διαλόγου και έχουν ως στόχο ουσιαστικά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Επισημαίνουν δε ότι η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας θα είναι μόνο η αρχή, ενώ τονίζουν ότι αν δεν αποσυρθούν οι αποφάσεις του υπουργικού τα όποια μέτρα πάρουν δεν θα αφορούν μόνο την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά θα ισχύουν και για όλη την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «τον επόμενο χρόνο οι κυβερνώντες θα τους νιώσουν έντονα στο πετσί τους». Σε επικοινωνία μας με στελέχη των εκπαιδευτικών οργανώσεων μας λέχθηκε ότι στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας θα καταρριφθεί και ο «μύθος», όπως τον χαρακτηρίζουν, του υπουργείου Παιδείας ότι η αντίδραση στον εξορθολογισμό προέρχεται από τους συνδικαλιστές.

Εκτιμώντας ότι θα πρόκειται για μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, με τον αριθμό των συμμετοχών να φτάνουν σύμφωνα με τις ενδείξεις τις δύο χιλιάδες. Σημειώνεται ότι οι παρόντες στην διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας θα παρευρεθούν με φανέλες στις οποίες θα αναγράφεται το σύνθημα «όχι στην διάλυση του δημόσιου σχολείου». Της διαμαρτυρίας θα προηγηθεί πορεία από τα γραφεία της ΠΟΕΔ στο υπουργείο Παιδείας.

Πήραν την επιστολή 

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πήραν πρόσκληση από τον υπουργό Παιδείας για να προσέλθουν στο διάλογο για περαιτέρω εξορθολογισμό. Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας τους καλεί σε διάλογο την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 ώστε να συζητηθεί ο περαιτέρω όπως αναφέρεται εξορθολογισμός στο δημόσιο σχολείο. Μάλιστα όπως σημειώνει ο Κώστας Χαμπιαούρης πέραν των όποιων διαφορών έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες τους ενώνει όλους η κοινή έγνοια για τα παιδιά και η ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή το υπουργείο δηλώνει έτοιμο για αναθεώρηση αποφάσεων αν μέσα από το διάλογο προκύψει ανάγκη για αναθεώρηση τους, νοούμενου όπως αναφέρει ο υπουργός ότι αυτό δεν θα επηρεάζει την στελέχωση των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά. Καταληκτικά ο κύριος Χαμπιαούρης τονίζει ότι ένας επικοδομητικός διάλογος ανάμεσα σε εκπαιδευτικές οργανώσεις, γονείς ,μαθητές και υπουργείο θα αποβεί προς όφελος του δημόσιου σχολείου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τόνισαν κατά την σημερινή τους δημοσιογραφική διάσκεψη ότι δεν πρόκειται να επανέλθουν στο διάλογο εάν πρώτα δεν αποσυρθούν όλες οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τον εξορθολογισμό.

Πάει πίσω η κόντρα

Το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών ξεκίνησε δύο μήνες μετά την μέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου Υπουργού, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις είχε απευθυνθεί στους εκπαιδευτικούς δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας, δηλώνοντας «ένας από αυτούς» και ζητώντας παράλληλα την στήριξη τους. Η εικόνα στις σχέσεις Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων έχει αλλάξει άρδην μέσα σε δύο μήνες, με τον Κώστα Χαμπιαούρη να αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η προβληματική σχέση των δύο πλευρών, έχει τις ρίζες της στο τραγικό περιστατικό του θανάτου του 10χρονου μαθητή στο Αλεθρικό, με τις δηλώσεις που ακολούθησαν να είναι ενδεικτικές του τι θα ακολουθούσε και της τελικής ρήξης στις μεταξύ των σχέσεις. Μάλιστα μέσα σε εκείνο το διάστημα η ΠΟΕΔ είχε προχωρήσει και σε καταγγελία για τη στάση του υπουργού στην Πανευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια συντεχνία των δασκάλων.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ιδρύει Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ασφάλεια, την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο  και την Εθνική Ασφάλεια

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ιδρύει Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ασφάλεια, την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και την Εθνική Ασφάλεια

Το Ινστιτούτο προσφέρει διαθεματική επαγγελματική κατάρτιση σε σχετικούς τομείς, υπό το πρίσμα της «Συγκλίνουσας Ασφάλειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X