ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

Η γενικότερη αναστάσωση επέφερε και την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σε ολική ρήξη οδηγούνται τα πράγματα στην Παιδεία μετά και τα όσα διημείφθησαν την Πέμπτη (19/09). Η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να κόψει κάθε είδους επαφή με τον Πρόεδρο των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκο Νικηφόρου, επισημοποίησε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το χάσμα που υπάρχει, τη στιγμή που οι απανωτές στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Λάβρος κατά συνδικαλιστών ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σύσσωμες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με την υποστήριξη των μαθητών ασκούν έντονη κριτική στον Υπουργό Παιδείας πως με τις πράξεις και τις πολιτικές του πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του δημόσιου σχολείου. Η καθυστερημένη στελέχωση των σχολείων, η εφαρμογή των τετραμήνων, η μη τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία, τα σχολεία-εργοτάξια, αποτελούν ζητήματα τα οποία παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.Ο διάλογος μεταξύ οργανώσεων και υπουργείου έχει περιπέσει σε δυσμένια, και σχεδόν μετά από δυο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, οι στάσεις εργασίας και το πολεμικό κλίμα αντικατέστησαν τις ευχές για καλή σχολική χρονιά.

Στο μικροσκόπιο του Προεδρικού

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους προέδρους των οργανωμένων γονέων μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης, καταδεικνύει πως η κρίση στην Παιδεία ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με το πέρας της συνάντησης να αναφέρει πως «η Κυβέρνηση και οι οργανωμένοι γονείς είμαστε σίγουρα στην ίδια πλευρά , προσπαθώντας όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αλλά και για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου». Μάλιστα ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως «αν κάποιοι πιστεύουν ότι αντί να υπάρχει αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει ισοπέδωση, τότε θα πρέπει να το προτείνουν και να ακουστεί στην κοινωνία».

«Δεν είναι οι συνδικαλιστές που κυβερνούν» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μάλιστα ερωτήθηκε κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Την Παρασκευή το πρωί μάλιστα οι οργανωμένοι γονείς θα πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Ο κ. Νικηφόρου με δηλώσεις του στην «Κ» ανέφερε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος των ίδιων των γονιών για να συζητήσουν «πρωτίστως τις εξελίξεις γύρω από τα τετράμηνα, αλλά και τα άλλα ζητήματα που προκύπτουν με τις τελευταίες εξελίξεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλιστα με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης στο περιθώριο συναυλίας για τον Μάριο Τόκα, στη Λεμεσό είπε ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι δεν είναι οι συνδικαλιστές που κυβερνούν, αλλά, με βάση το Σύνταγμα, εκείνος που ο λαός ορίζει για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Αναφερόμενος στη στάση εργασίας των καθηγητών για τα τετράμηνα ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «πέρσι με δική τους συγκατάθεση η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία έχει υιοθετήσει σχετικούς κανονισμούς, μου είναι αδιανόητο φέτος, ή μόλις ξεκινήσει η χρονιά, αντί να επικεντρωθούν στο τι είναι αυτό που θα ωφελήσει τα παιδιά μας, η προσπάθεια είναι να επιβάλουν όρους», καταλήγοντας πως «Δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ανάλογες συμπεριφορές.

Ούτε καλημέρα

Ενδεικτικό της ενόχλησης της ΟΕΛΜΕΚ προς το πρόσωπο του κ. Νικηφόρου αποτελεί και η επισημοποίηση της Οργάνωσης μέσω γραπτής δήλωσης την Πέμπτη (19/09) οτι θα απέχει από οποιαδήποτε συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ δεν στρέφεται εναντίον της Οργάνωσης αλλά αποκλειστικά προς τον πρόεδρο της.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη βάση του ότι «λόγω της προσβλητικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς του κ. Κυριάκου Νικηφόρου Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και των συνεχιζόμενων μηδενιστικών του τοποθετήσεων επί διαφόρων εκπαιδευτικών ζητημάτων».

Ερωτηθείς από την «Κ» ο κ. Νικηφόρου για την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, ανέφερε πως «για εμάς δεν αλλάζει κάτι», και πως «θα συνεχίσουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τη στάση της ΟΕΛΜΕΚ.

Που οδηγείται η κατάσταση

Με δεδομένη την ανωτέρω απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολο εως αδύνατο να προκύψει πεδίο συνεννόησης ή έστω και διαλόγου στο άμεσο μέλλον. Η απόφαση εξάλλου του Υπουργού να συναντήσει τους γονείς παρόντος του κ. Νικηφόρου, ερμηνεύεται από κύκλους της Οργάνωσης ως κίνηση που δείχνει και τις προθέσεις του Υπουργείου, οι θέσεις του οποίου συνταυτίζονται με τους οργανωμένους γονείς σε διάφορα ζητήματα, με κυριότερο την στήριξη στην εφαρμογή των τετραμήνων, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η μόνη διέξοδος που διαφαίνεται στο επίμαχο ζήτημα είναι η πρωτοβουλία που προτίθεται να αναλάβει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων ανά τετράμηνο Σπύρος Αντωνέλλος. Ο κ. Αντωνέλλος είναι διατεθειμένος να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους εμπλεκόμενους φορείς, για να συζητηθεί το περιβόητο θέμα της εγκυκλίου για τα τετράμηνα. Υπενθυμίζεται πως η μονόοωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΟΕΛΜΕΚ για τις 25 Σεπτεμβρίου εδράζεται στη λογική της περιβόητης εγκυκλίου της 2ας Σεπτεμβρίου,η οποία καθορίζει τα χρονοδιαγράμματα και τα πλαίσια ποσοτικής βαθμολόγησης των μαθητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Ελένη Αγαθοκλέους

Οι σατραπηδες συνδικαλιστες απειλουν τους γονεις και την παιδεια του

maria
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Θα υπάρχει σύνδεση με χώρους της πανεπιστημιούπολης συμπεριλαμβανομένων των εργαστήριων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X