ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επέκταση περιόδου λειτουργίας Ολοήμερων και θερινών σχολείων

Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Βουλή

ΚΥΠΕ

Κανονισμοί που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Βουλή.  Σημαντικές πρόνοιες των κανονισμών είναι μεταξύ άλλων η επέκταση της λειτουργία των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων, η επέκταση της λειτουργίας του θερινού σχολείου και η δυνατότητα για συνοδό σε μαθητές με αναπηρίες τόσο στο ολοήμερο σχολείο όσο και κατά τη φοίτηση σε θερινό σχολείο. Επίσης προβλέπεται η απαγόρευση μεταφοράς και χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο από τους μαθητές.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι κανονισμοί φέρνουν κάποιες σημαντικές καινοτομίες που έκανε αποδεκτές το Υπουργείο Παιδείας μετά από εισήγηση και διεκδίκηση από τους βουλευτές και το ΑΚΕΛ. Είπε ότι περιλήφθηκε ότι τα Ολοήμερα Σχολεία ξεκινούν τη λειτουργία τους από την τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη και θα κλείνουν με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ανέφερε ακόμα ότι κατοχυρώθηκε η λειτουργία των θερινών σχολείων μέχρι τέλος Ιουλίου και κατοχυρώθηκε ότι όσα παιδιά με αναπηρία θέλουν να φοιτήσουν σε θερινό σχολείο θα έχουν το συνοδό τους. Όπως είπε, έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα στηρίξει παιδαγωγικά τα παιδιά μας και χιλιάδες οικογένειες.

Ζήτησε επίσης επίλυση και άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν η λειτουργία θερινών σχολείων και τον Αύγουστο ιδιαίτερα σε παράλιες πόλεις, η επέκταση των Ολοήμερων στα δημόσια νηπιαγωγεία και η επέκταση των Ολοήμερων γυμνάσιων καθώς και η ενιαιοποίηση του προγράμματος πρωινού και απογευματινού σχολείου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας να υλοποιήσουν αυτές τις αλλαγές. Προς αυτή την κατεύθυνση είπε, ήταν πολύ σημαντική η αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης των εκπαιδευτικών και η επέκταση στα Ολοήμερα σχολεία. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Υπουργός Παιδείας θα εγκρίνει με τη νέα σχολική χρονιά τα αιτήματα για δημιουργία νέων προαιρετικών Ολοήμερων σχολείων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτησε την πολιτική πρωτοβουλία Υπουργού και Κυβέρνησης για αλλαγή των κανονισμών ώστε να εκσυγχρονιστούν καθώς και τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ανέφερε ότι αλλαγές όπως η αναβάθμιση του Ολοήμερου και θερινού σχολείου θα δώσουν νέα πνοή και εκσυγχρονισμό στα σχολεία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης χαιρέτισε την επέκταση του προαιρετικού Ολοήμερου σχολείου και είπε ότι θα πρέπει να μπει στόχος το 2025 να ξεκινά με την έναρξη των μαθημάτων και να τελειώνει με τη λήξη. Ζήτησε επίσης να ικανοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού τα δεκάδες αιτήματα από νηπιαγωγεία και δημοτικά που επιθυμούν να γίνουν προαιρετικά Ολοήμερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Καρουλας είπε ότι η εργασία για τους κανονισμούς ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη συνεχούς ενδυνάμωσης του Ολοήμερου σχολείου με σύνδεση του πρωινού χρόνου με τον απογευματινό ώστε να καταστεί ενιαίο για ολόκληρη την Κύπρο. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για πρόνοιες που αφορούν την ενδοσχολική βία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση