ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επόμενο βήμα η επαναλειτουργία των σχολείων

Το Σαββατοκύριακο τα μέλη της επιστημονικής ομάδας θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Υπουργικό

Του Γιάννου Λύτρα

Προς το τέλος οδεύει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το σίριαλ με την επαναλειτουργία των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση και των Δημοτικών σχολείων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καταγράφονται στην Εθνική Αναφορά, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, θα κρίνουν τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να παρακαθίσει σε σύσκεψη το Σαββατοκύριακο, ώστε, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση να έχει ενώπιόν της την πιο πρόσφατη εικόνα, εν όψει του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Στο τραπέζι δεν τεθούν, βεβαίως, μόνο τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία, αλλά και μερικοί άλλοι τομείς της οικονομίας για τα οποία ασκούνται έντονες πιέσεις, όπως είναι η εστίαση και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Πρόβλημα το καρναβάλι

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χαλαρώσεις που παραχωρήθηκαν την περίοδο του καρναβαλιού επηρέασαν ελαφρώς την επιδημιολογική εικόνα της Λεμεσού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, το πρωί της Τετάρτης, η αύξηση των νοσηλευομένων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες, οφείλεται, ως επί το πλείστον, στην περίοδο του καρναβαλιού, ενώ πρόκειται κυρίως για άτομα με καταγωγή την πόλη και επαρχία της συμπρωτεύουσας. Αυτό συνδέεται και με την αποκλιμάκωση που έγινε κατά την συγκεκριμένη περίοδο, αναφέρεται χαρακτηριστικά από πηγές στο Υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά στις εκδηλώσεις που έγιναν με εκατοντάδες Λεμεσιανούς στο Παλιό Λιμάνι της πόλης, μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι νωρίς για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρέπει να αναμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να σχηματίσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς, όπως είναι γνωστό, χρειάζονται γύρω στις 5-6 μέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα της COVID-19 κάποιος που μολύνθηκε και, περίπου, ακόμα μια βδομάδα για να φανεί αν θα νοσήσει σε βαθμό που θα χρήζει νοσηλείας.

Ανοίγουν τα σχολεία

Οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολείων φαίνεται πως θα διαμορφώσουν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση. Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, πλαισιωμένοι από τους ομολόγους τους της Δημοτικής Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα έξω από το Προεδρικό, ενώ μιλώντας στην «Κ» οι πρόεδροι των δύο Συνομοσπονδιών, προειδοποιούσαν με εντατικοποίηση των μέτρων διαμαρτυρίας, σε περίπτωση που τα σχολεία παραμείνουν κλειστά από τις 2 Απριλίου και εντεύθεν.

Από το Υπουργείο Υγείας τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των Γυμνασίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με την απόφαση να είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Αν παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών τις επόμενες μέρες, η χαλάρωση δεν αποκλείεται να μην παραχωρηθεί. Την τύχη των Γυμνασίων αναμένεται ότι θα έχουν και τα Δημοτικά Σχολεία της Λεμεσού, την ώρα που εκφράζονται διάφορες επιφυλάξεις, εξαιτίας των αλυσίδων μετάδοσης που αναπτύσσονται σε αυτά, εξαιτίας του ότι οι μαθητές δεν φορούν μάσκες, ούτε υποβάλλονται σε rapid test. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα τα οποία εξαγάγει το Υπουργείο Υγείας, το μέτρο του κλεισίματος των Δημοτικών Σχολείων στην Λεμεσό, έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί, με την συμπρωτεύουσα να «ρίχνει» το ποσοστό θετικότητας στους διαγνωστικούς ελέγχους, το τελευταίο διάστημα.

Εστίαση και SMS

Επί τάπητος βρίσκεται εκ νέου ο τομέας της εστίασης και τα SMS για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ειδικοί, και Τεχνική και Διυπουργική Επιτροπή, θα εξετάσουν τις επόμενες μέρες το ενδεχόμενο της επαναδραστηριοποίησης των εσωτερικών χώρων των κέντρων αναψυχής. Κατ’ επέκταση, θα εξεταστεί και η ενδεχόμενη αύξηση των SMS, ακόμα και η κατάργησή τους, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να μετατεθεί για το επόμενο διάστημα, προκειμένου η επιδημιολογική εικόνα να παραμείνει σε ελεγχόμενο επίπεδο, στον βαθμό του δυνατού. Εξάλλου, συνεχώς υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρεί μόνο προς την αποκλιμάκωση, χωρίς να αίρει περιοριστικά μέτρα και να αναγκάζεται να τα παίρνει πίσω, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Δουλειά το Σαββατοκύριακο

Την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας θα δώσει στην δημοσιότητα την επικαιροποιημένη Εθνική Αναφορά για την πανδημία. Τα στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνει θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των απόψεων των ειδικών, οι οποίοι αναμένεται να συσκεφθούν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για να αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα μέχρι το τέλος της βδομάδας.
Ακολούθως, οι απόψεις και οι εισηγήσεις τους θα μεταφερθούν στην Τεχνική Επιτροπή και στην συνέχεια στην Διυπουργική, την Δευτέρα και την Τρίτη. Το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα επικυρώσει τις αποφάσεις, αναμένεται ότι θα συνέλθει την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση