ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμες νομοθεσίες για τίτλους σπουδών κυπριακών-βρετανικών πανεπιστημίων

Tου Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων και το δεύτερο στη νομοθεσία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ετοίμασε τα κείμενα των τροποποιήσεων που επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου να καταστούν νόμιμες οι συμφωνίες μεταξύ κυπριακών και βρετανικών πανεπιστημίων, καθώς θα καταστούν έκνομες στην περίπτωση Brexit.

Πρόκειται για δύο τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία, του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων και το δεύτερο στη νομοθεσία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, υπό το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη επεξεργάστηκε τα δύο κείμενα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, μετά την τελική συζήτηση των κειμένων την Τετάρτη, τα δύο νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Βουλής και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να αποφασίσουν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση αν και πότε θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση καθώς συνεχίζει να είναι ρευστό το τοπίο αναφορικά με το ενδεχόμενο Brexit και τη μορφή του.

Ο κ. Χατζηγιάννης διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Παιδείας με εντατικές και έκτακτες συνεδρίες ολοκλήρωσε το έργο της και είναι πανέτοιμη ώστε αν κριθεί σκόπιμο να ψηφιστούν στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ερωτηθείς αν οι προωθούμενες νομοθεσίες θα πρέπει να ψηφιστούν είτε υπάρξει είτε όχι Brexit, ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως η Βουλή μπορεί να ψηφίσει τους σχετικούς νόμους και να αφεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η εξουσία να τον υπογράψει και δημοσιεύσει ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit.

Είπε επίσης πως υπάρχει η προσέγγιση να αποφασιστεί έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ημέρα που η Βρετανία θα χάσει την ιδιότητα του κράτους – μέλους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Παιδείας, δεν θα επηρεαστούν τα υφιστάμενα δάνεια των Κυπρίων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παραμένει άγνωστο τι θα γίνει για τους μελλοντικούς φοιτητές.

Πρόσθεσε πως όσοι ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό, έχουν ελεύθερη επιλογή και μπορούν σε αυτό το πλαίσιο να εξετάσουν ενδεχόμενα να σπουδάσουν σε άλλα κράτη – μέλη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ακόμα τα προγράμματα που τρέχουν στο πλαίσιο του Erasmus ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων παιδείας και εκπαίδευσης δεν θα επηρεαστούν ώστε να διακοπούν.

Περαιτέρω ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως είναι άγνωστο πώς θα επηρεαστούν τα σχολεία της παροικίας καθώς η Βρετανία χρηματοδοτεί σχολεία μειονοτήτων. Ταυτόχρονα παρατήρησε πως τα δικαιώματα των μειονοτήτων διασφαλίζονται και μέσα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις στους οποίους η Βρετανία μετέχει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ακόμα πως αν η τελική απόφαση του ΗΒ είναι Brexit , τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας θα κληθούν να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα δεδομένα της ειδικής σχέσης της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέλη της Κοινοπολιτείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X