ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξετάσεις Τετραμήνων: Χωρίς εμπόδια θα περάσουν από τη Βουλή οι αλλαγές του ΥΠΑΝ

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ζητούν από την υπουργό νέα πρόταση αξιολόγησης μαθητών μέχρι τον Μάιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χωρίς κανένα πρόβλημα αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή τα βελτιωτικά μέτρα που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της εξέτασης του δεύτερου τετραμήνου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Παιδείας από πλευράς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ οι βουλευτές Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ και Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ, είπαν ότι κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση τα μέτρα της υπουργού, ώστε να κυλήσει ομαλά η τρέχουσα σχολική χρονιά και άφησαν να εννοηθεί ότι τα κόμματά τους δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ψήφισή τους στη Βουλή.

Αναφορικά με την μείωση της ύλης η Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα ανέρχεται στο 60% της διδαχθείσας

Όμως την ίδια ώρα τόνισαν ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι εντός Μαΐου να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών για την επόμενη σχολική χρονιά. Κάλεσαν την υπουργό Παιδείας να φέρει μέχρι τότε στη Βουλή νέα πρόταση για το καθεστώς αξιολόγησης μαθητών, αφού διαβουλευθεί προηγουμένως με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι δηλώσεις του Πρόδρομου Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ)

Οι δηλώσεις του Χρίστου Χριστοφίδη (ΑΚΕΛ)

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΑΝ αποφάσισε :

  • Τη μείωση της βαρύτητας της γραπτής εξέτασης του δεύτερου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς 2022-2023 από 40% σε 20%, με νομοθετική ρύθμιση
  • Τη μείωση της εξεταζόμενης ύλης στο 60% της διδαχθείσας.
  • Επιπρόσθετα, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός παρακολούθησης για την εποπτεία της θεματοθέτησης και του ελέγχου του βαθμού δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων, ώστε να αποφευχθεί πρόσθετο άγχος και επιβάρυνση των μαθητών/τριών στην ακαδημαϊκή τους πρόοδο.
  • Δόθηκαν επίσης οδηγίες για σωστή αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου.

Εγκρίθηκαν οι τροποποιητικοί κανονισμοί από το Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σε συνεδρία του σήμερα Τετάρτη τους τροποιητικούς κανονισμούς για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών στην Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και ως εκ τούτου κατατίθενται στη Βουλή για νομοθετική έγκριση, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι για την επόμενη χρονιά θα έχουμε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών και προς το παρόν σήμερα λάβαμε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στους τροποιητικούς κανονισμούς που έχουμε φέρει για την τρέχουσα σχολική χρονιά».

Πρόσθεσε ότι «όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει προχωρούμε κανονικά στις διαδικασίες που αφορούν στην εξυγίανση και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών στην Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

Όπως είπε η Υπουργός, με δεδομένα τα πάνω, «προχωρά κανονικά η ρύθμιση που έχουμε ήδη εξαγγείλει για την μείωση της βαρύτητας της τελικής εξέτασης του Μάη που αφορά για φέτος και την μείωση της ύλης και όλες τις άλλες ενέργειες παιδαγωγικής φύσης που γίνονται για να διευκολύνουν τους μαθητές».

Σημείωσε ότι «μετά την σημερινή έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου καταθέτουμε τη συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή έτσι ώστε και νομικά να είμαστε κατοχυρωμένοι για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που θα γίνουν για τη φετινή χρονιά, δηλαδή για το τετράμηνο που είναι σε εξέλιξη ήδη».

«θα αναμένουμε εντός του Μάη να έχουμε την πρόταση»

Για την επόμενη χρονιά, συνέχισε, η Υπουργός, «θα αναμένουμε εντός του Μάη να έχουμε την πρόταση μετά από την διαβούλευση με όλους τους εταίρους μας έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης των μαθητών το οποίο να μπορεί να ισχύσει σε βάθος χρόνου και το οποίο θα αξιολογούμε βεβαίως διαχρονικά».

Αναφορικά με την μείωση της ύλης η Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα ανέρχεται στο 60% της διδαχθείσας.

Εξήγησε ότι «για το 2ο τετράμηνο, το έχουμε ήδη ανακοινώσει και ήδη προχωρούμε εσωτερικά, σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, έχει οριστεί η ύλη και την άλλη εβδομάδα ανακοινώνεται ώστε τα παιδιά πριν από τις διακοπές του Πάσχα να έχουν στη διάθεσή τους πλήρη ενημέρωση για την εξέταση και την ύλη της εξέτασης».

Παράλληλα, είπε η κ. Μιχαηλίδου, «πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και για τη θεματοθέτηση και για την βαθμολόγηση των γραπτών έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που βιώσαμε στο προηγούμενο τετράμηνο».

Δήλωσε ότι «αυτό που γίνεται φέτος είναι μια έκτακτη ρύθμιση για να βελτιωθεί η αδικία ή τυχόν ταλαιπωρία έχουν υποστεί οι μαθητές μας και ξανά να τονίσουμε ότι γίνεται για να βοηθηθούν τα παιδιά να αποδώσουν καλύτερα στο 2ο εξάμηνο και πραγματικά να δώσουμε σημασία στα σημαντικά στην πυρηνική γνώση και όχι σε οτιδήποτε περιττό υπάρχει στα σχολεία μας».

«Αυτό μας δίνει και την ευχέρεια να δουλέψουμε πιο σωστά παιδαγωγικά για την επόμενη χρονιά που είναι και το κύριο στοίχημά μας», είπε τέλος η Υπουργός Παιδείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση