ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Οι Μουσικοτροπίες των παιδιών προσχολικής ηλικίας»

Δελτίο Τύπου

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Οι Μουσικοτροπίες των παιδιών προσχολικής ηλικίας» στα πλαίσια της σειράς Κοινωνία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός: Δημόσιες Διαλέξεις 2023-2024, του Κέντρου Αριστείας SoScieAtH του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη διαδικτυακή διάλεξη πρόσφεραν η Δρ Μαρία Παπαζαχαρίου-Χριστοφόρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Δρ Ελισσάβετ Περακάκη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Τη διάλεξη παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί πρώτης αγωγής και εκπαίδευσης, γονείς, μουσικοπαιδαγωγοί, φοιτητές και φοιτήτριες και ένα ευρύ κοινό πέραν των 200 ατόμων από Κύπρο, Ελλάδα και το εξωτερικό. Την πρωτοβουλία για τη δράση είχε η Ερευνητική Μονάδα Δια βίου Μουσικής Ενασχόλησης (LifeLong Music Engagement) του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα και Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SoScieAtH)

Στη διάλεξη συζητήθηκε η μουσική κουλτούρα των παιδιών προσχολικής ηλικίας και η έννοια της μουσικοτροπίας (musicking). Παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της μουσικής συμπεριφοράς των παιδιών προσχολικής ηλικίας ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, και συζητήθηκε η αξία της μουσικής εμπλοκής των παιδιών αυτής της ηλικίας για την ολιστική τους ανάπτυξη. Ο ρυθμός και η μελωδία είναι αλληλένδετα στοιχεία στην καθημερινή ζωή των παιδιών προσχολικής ηλικίας και εκδηλώνονται αυθόρμητα και πολυτροπικά με τη χρήση της φωνής, των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος τους. Η έννοια της μουσικοτροπίας (musicking) αναδεικνύει ότι η πράξη του μουσικείν αποτελεί ένα πανανθρώπινο φαινόμενο, μια κοινωνική δραστηριότητα όπου τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτήν δημιουργούν σχέσεις με τους ήχους και τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η μουσικοτροπία (musicking) αποτελεί μια δυναμική διαδικασία διάδρασης και συντονισμού με άτομα και αντικείμενα του περιβάλλοντός τους, και λειτουργεί ως εργαλείο για επικοινωνία συναισθημάτων και αφηγήσεων.

Μετά τη διάλεξη ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε, να υποστηρίξουμε, και διευρύνουμε τις μουσικοτροπίες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας στο ευρύτερο πλαίσιο της πρώτης αγωγής και εκπαίδευσης, σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να δώσουμε τις κατάλληλες εμπειρίες στα παιδιά αυτής της ηλικίας να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση