ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Χαμπιαούρης: Μεγάλη ανταπόκριση για τη νέα ΟΑΠ

Ο Υπουργός ανέφερε πως ο μηχανισμός αντιμετώπισης της βίας θα λειτουργεί με ταχύτατες διαδικασίες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε ότι οι αλλαγές που αποφασίστηκαν και η αναδιάρθρωση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), που έγινε, δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα της παραβατικής συμπεριφοράς στους σχολικούς χώρους, αλλά θα τον περιορίσει, με στόχο την πορεία συνεχούς μείωσης.

Την Παρασκευή (23/08), ο Υπουργός Παιδείας και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου, παρουσίασαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη νέα πολιτική και τις αλλαγές, που αποφασίστηκαν και άρχισαν να εφαρμόζονται για πρόληψη και αντιμετώπιση της Βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία, που θα εφαρμοστεί με 43% αύξηση των σχετικών κονδυλίων.

Οι κύριες αλλαγές, που αποφασίστηκαν, αφορούν τη δομή, στην οποία εισέρχεται η αξιολόγηση και η παρακολούθηση καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είπε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι η νέα δομή περιορίζει τη γραφειοκρατία και αποκεντρώνει την ομάδα άμεσης παρέμβασης σε επαρχιακό επίπεδο, ενδυναμώνοντάς την, με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Υπουργός ανέφερε πως το κονδύλι που παρέχεται πλέον στην ΟΑΠ είναι κατά 43% αυξημένο

Τόνισε ότι οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η σύγχυση αίρονται, καθώς το οργανόγραμμα που έχει σχεδιαστεί δίνει ρόλο και λόγο στις σχετικές επιτροπές τις οποίες ενισχύει.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι από την 1η του Σεπτέμβρη αυξάνεται πολύ η συνεργασία της ΟΑΠ με την υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας και δίνεται έμφαση στα επαρχιακά γραφεία, ώστε να έχουν ρόλο οι επαρχιακοί εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, αξιοποιείται η στελέχωση των ΔΡΑΣΕ (Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης).Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε ένα περιστατικό βίας ενεργοποιείται άμεσα η επιτροπή υγείας και πρόληψης του σχολείου, που ενισχύεται με τη νέα δομή και θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ΟΑΠ, που θα ενεργεί πλέον εντός των θεσμών και των διαδικασιών του Υπουργείου.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, το Υπουργείο Παιδείας εδράζει την πολιτική του σε δύο δομές, αυτή την πρόληψης που συντονίζεται από το παιδαγωγικό ινστιτούτο και την ΟΑΠ που θα υπάγεται διοικητικά στα επαρχιακά γραφεία παιδείας.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι λήφθηκαν μέτρα στελέχωσης και εξήγησε ότι στην Πάφο δεν θα συνεχίσει το γραφείο της ΟΑΠ να είναι κλειστό κάποιες ημέρες αλλά θα είναι ανοικτό και τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Οι επιθεωρητές, οι διευθύνσεις των σχολείων θα είναι πια ενήμερες πού θα πρέπει να απευθυνθούν ώστε να λυθούν τα ζητήματα βίας και παραβατικότητας, είπε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας.

Επεσήμανε ακόμα πως μέχρι τώρα η συνεργασία της ΟΑΠ με εξωτερικούς συνεργάτες γινόταν στη βάση ελάχιστων κριτηρίων, καθορισμένων προσόντων και υπήρχαν προβλήματα με τη μισθοδοσία τους με συνέπεια να μην εξασφαλίζονται οι καλύτεροι συνεργάτες.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Παιδείας, ανέφερε πως η ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι μαθητές και όποιος άλλος επιθυμεί, θα εκφράζει απόψεις, και ο θεσμός θα αξιολογείται ανά τρίμηνο, εξάμηνο ή ετησίως από το κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας και αξιολόγησης.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως ο μηχανισμός αντιμετώπισης της βίας θα λειτουργεί με ταχύτατες διαδικασίες και θα υπάρχει έλεγχος στον κάθε τομέα.

Ακολούθως ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στα στελέχη της ομάδας άμεσης παρέμβασης που επέλεξαν την οδό της εξόδου, είπε πως αν κάποιοι θέλουν να επανέλθουν στην ομάδα είναι ευπρόσδεκτοι, δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε κανένα, πρόσθεσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης συνεχίζοντας σημείωσε πως η ομάδα έχει στελεχωθεί καθώς υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από άτομα με διδακτορικά και μεταπτυχιακά στον τομέα, άρχισαν οι επιμορφώσεις που θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που επέρχονται, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως μέχρι τώρα όταν συνέβαινε περιστατικό σε σχολείο συνόδευε τον λειτουργό της ομάδας άμεσης παρέμβασης εκπαιδευτικός ψυχολόγος χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία αντιμετώπισης του περιστατικού.

Ο εκπαιδευτικός ψυχολόγος του σχολείου, ο οποίος είναι 24 ώρες το 24ωρο στο σχολείο δεν συμμετείχε στη διαδικασία, αλλά συμμετείχε ο ψυχολόγος που ήταν αποσπασμένος ένα με δύο μέρες στην επαρχία του σχολείου, ο οποίος εκαλείτο να πάει στη συμβουλευτική, να ακούσει τα προβλήματα, να δώσει λύσεις και να κάνει πρόγραμμα στήριξης, ενώ ο ψυχολόγος του σχολείου ήταν απών.

Με τη νέα πολιτική και δομή ο εκπαιδευτικός ψυχολόγος του σχολείου θα υποστηρίζει την ομάδα άμεσης παρέμβασης, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η σχολική μονάδα διατηρεί την ανεξαρτησία της και ότι η ομάδα άμεσης παρέμβασης θα αναλαμβάνει αφού κληθεί.

Στο μικροσκόπιο της Βουλής η ΟΑΠ

Το επίμαχο αυτό ζήτημα της σχολικής βίας και παραβατικότητας, έχει προκαλέσει την προσοχή και της επιτροπής παιδείας της Βουλής. Την προσεχή Τετάρτη (28/08), τα μέλη της επιτροπής θα ασχοληθούν με το θέμα της ΟΑΠ, και στη συζήτηση έχει προσκληθεί και ο Υπουργός Παιδείας. Ο Κώστας Χ’’Σάββας εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, σημείωσε πως στη συνεδρία της επιτροπής έχουν προσκληθεί και οι ίδιοι, δηλώνοντας πως θα συμμετέχουν, ως επίσης και η ΠΟΕΔ δια στόματος του Προέδρου της Φίλιου Φυλακτού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν στο πεδίο της αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν την τουριστική ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X