ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόντρα Χριστοφίδη - Φιλοσοφικής Σχολής ΠΚ: Καταγγελία για εκδίωξη καθηγητή λόγω πεποιθήσεων

Η αντίδραση της Σχολής στις καταγγελίες για δίωξη καθηγητή λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και η απάντηση Χριστοφίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανυπόστατες και προσβλητικές χαρακτηρίζει η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου τις καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, για επαναλαμβανόμενη δίωξη καθηγητή λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σχολής, «τέτοιες αστήρικτες και ανυπόστατες κατηγορίες  αμαυρώνουν το ακαδημαϊκό ήθος και την ηθική ακεραιότητα των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού και απαξιώνουν τους/τις χιλιάδες αποφοίτους της Σχολής». Την ίδια ώρα καλεί τον κ. Χριστοφίδη εάν έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του, να τα καταθέσει αμέσως στις πρυτανικές αρχές.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, απαντώντας στην ανακοίνωση της Σχολής, αναφέρει ότι σε ολόκληρη την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν υπάρχει απάντηση για το γιατί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου «απέρριψε πανηγυρικά το, ατεκμηρίωτο προφανώς, αίτημα της πλειοψηφίας της Σχολής για να απολυθεί συγκεκριμένος καθηγητής». Ο κ. Χριστοφίδης προσθέτει ότι «δεν χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία να κατατεθούν στις πρυτανικές αρχές γιατί η ίδια η Σύγκλητος απάντησε στο ανυπόστατο αίτημα της πλειοψηφίας της Φιλοσοφικής. Είναι καιρός λοιπόν να γίνουν γνωστά και τα κίνητρα αυτής της ατεκμηρίωτης μεθόδευσης».

Η ανακοίνωση της φιλοσοφικής σχολής

Το Συμβούλιο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την τακτική του συνεδρία της 21ης Φεβρουαρίου 2024 πληροφορήθηκε με κατάπληξη τις πρόσφατες αναφορές (14 και 17 Φεβρουαρίου) του βουλευτή Λευκωσίας Χρίστου Χριστοφίδη, σε «επαναλαμβανόμενη δίωξη καθηγητή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων στη Φιλοσοφική Σχολή» και «ότι μπήκε στόχος αυτός ο άνθρωπος να εκδιωχθεί λόγω -κυρίως- των πολιτικών απόψεών του». Η πρώτη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και ακολούθησε ανάλογη δήλωση του βουλευτή στον Τύπο.

Το Συμβούλιο της Φιλοσοφικής Σχολής απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους πιο πάνω ισχυρισμούς ως εντελώς ανυπόστατους, προσβλητικούς και υπονομεύοντες τις διαδικασίες αξιολόγησης των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού, οι οποίες αποτελούν απαραβίαστα θέσμια για ένα δημόσιο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης με το κύρος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ταυτόχρονα, καλεί τον κ. Χριστοφίδη, έναν πολιτικό που έχει αποκτήσει δύο πτυχία και ένα μεταπτυχιακό τίτλο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δίνει το παρόν του όσο κανένας άλλος συνάδελφός του στην πανεπιστημιακή μας καθημερινότητα, εάν έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του, να τα καταθέσει αμέσως στις πρυτανικές αρχές. Τέτοιες αστήρικτες και ανυπόστατες κατηγορίες όχι μόνο αμαυρώνουν το ακαδημαϊκό ήθος και την ηθική ακεραιότητα των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής μας και της ίδιας της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά προσβάλλουν και απαξιώνουν και τους/τις χιλιάδες αποφοίτους μας, τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, για τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των οποίων μοχθούμε καθημερινά σε ένα άξενο περιβάλλον για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Η απάντηση Χριστοφίδη

Σε ολόκληρη την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία υποτίθεται απαντά στις καταγγελίες μου για πολιτική δίωξη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν υπάρχει απάντηση για το πλέον απλό και καθοριστικό ζήτημα : γιατί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου απέρριψε πανηγυρικά το, ατεκμηρίωτο προφανώς, αίτημα της πλειοψηφίας της Σχολής για να απολυθεί συγκεκριμένος καθηγητής. Δεν απαντά γιατί είναι η πολλοστή φορά που ο συγκεκριμένος άνθρωπος (ο οποίος είχε την τόλμη να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής με το ΑΚΕΛ και πρέπει τώρα να πληρώσει το τίμημα) παραπέμπεται με το αίτημα της απόλυσης και με τον ένα ή άλλο τρόπο αυτό το αίτημα απορρίπτεται. Μήπως επειδή είναι εμφανές ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο αίτημα αυτό; Και τι ακριβώς συνιστά αυτή η πραγματικότητα αν όχι πολιτική δίωξη; Να θυμίσουμε την περίπτωση του καθηγητή Παπαλεοντίου ο οποίος εκδιώχθηκε επίσης από την Φιλοσοφική και επανήλθε μετά την δικαίωση του από τη δικαιοσύνη, με το Πανεπιστήμιο να καταβάλλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση;

Δεν χρειάζονται λοιπόν επιπρόσθετα στοιχεία να κατατεθούν στις πρυτανικές αρχές γιατί η ίδια η Σύγκλητος απάντησε στο ανυπόστατο αίτημα της πλειοψηφίας της Φιλοσοφικής. Είναι καιρός λοιπόν να γίνουν γνωστά και τα κίνητρα αυτής της ατεκμηρίωτης μεθόδευσης.

Χωρίς μάλιστα, κανένας από όσους μεθόδευσαν, για ακόμη μια φορά, απαράδεχτες αποφάσεις που εκθέτουν την ίδια τη Σχολή, να έχει το θάρρος να επιδείξει την ανάλογη ευθιξία και να αναλάβει την ευθύνη.

Πολύ σωστά επισημαίνουν οι συγγραφείς της ανακοίνωσης ότι έχω μια δεκάχρονη παρουσία και τρία πτυχία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τους ενημερώνω επίσης ότι έχω κάνω ειδίκευση στη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ήμουν για χρόνια μέλος της Συγκλήτου και όντως είμαι συνεχώς δίπλα από το Πανεπιστήμιο όπως επισημαίνουν. Αν ήθελαν να είναι ακριβείς θα έλεγαν ότι ίσως στηρίζω διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο λίγοι συνάδελφοι μου και το ΑΚΕΛ στηρίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαχρονικά όσο κανένα άλλο κόμμα. Αυτή μου η εμπλοκή τόσα χρόνια μετατρέπεται και σε γνώση για ανθρώπους και καταστάσεις. Για νοοτροπίες και εμμονές που εκθέτουν τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο. Για ακρότητες που δεν μπορούν να είναι ανεκτές σε χώρους ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αυτά τα πράγματα είναι περίπου κοινό μυστικό στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στη Φιλοσοφική Σχολή ευτύχησα να γνωρίσω και να έχω φίλους μερικούς από τους κορυφαίους φιλόλογους του ελληνικού χώρου. Άλλους σπουδαίους ακαδημαϊκούς που κόσμησαν και κοσμούν τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε λίγους μικρόψυχους και εμμονικούς να αμαυρώνουν την Σχολή και το Πανεπιστήμιο.

Εμείς δεν μπορούμε πάντως να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε τέτοια νοσηρά φαινόμενα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση