ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορίτσια ηλικίας 9-12 πέρασαν μια συναρπαστική Μέρα STEM στο Πανεπιστήμιο Frederick

Τα εργαστήρια ήταν ειδικά σχεδιασμένα για αυτή τη μέρα από μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου

Δελτίο Τύπου

Περισσότερα από 60 κορίτσια πέρασαν μια Μέρα STEM στο Πανεπιστήμιο Frederick το Σάββατο 6 Απριλίου. Μέσα από εργαστήρια Ρομποτικής, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής, τα κορίτσια, ηλικίας 9-12 ετών, ήρθαν σε επαφή με τομείς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), στους οποίους οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Συμμετείχαν, ακόμη, σε ένα Εργαστήριο Ενδυνάμωσης, με σκοπό να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους.

Τα εργαστήρια ήταν ειδικά σχεδιασμένα για αυτή τη μέρα από μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick και τη Ρομποτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου. Στόχος ήταν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τομείς της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Κεντρική θεματική των φετινών εργαστηρίων ήταν το νερό. Στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη χρήση του νερού στους δύο αυτούς κλάδους, για τις υποδομές που σχετίζονται με το νερό, όπως τα φράγματα και οι γέφυρες, αλλά και για το νερό ως κύριο συστατικό του τσιμέντου. Στο Εργαστήριο Ρομποτικής, έμαθαν πώς να ρυθμίζουν τη δύναμη του νερού σε ένα ρομποτικό νερόμυλο, ενώ στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής ανακάλυψαν πως το νερό, εκτός από το να σβήνει φωτιές, κάποτε μπορεί να τις δημιουργήσει!

Παράλληλα με τις δράσεις για παιδιά, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο για τους τρόπους εμψύχωσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών τους. Το εργαστήριο πραγματοποίησε ο Δρ Μάριος Θεοδώρου, Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick. Προηγήθηκε παρουσίαση σχετικά με την παρουσία γυναικών στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής κατά την οποία η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, εξήγησε γιατί είναι σημαντική η αύξηση της εκπροσώπησής τους σε αυτούς τους τομείς. Στη Μέρα STEM συμμετέχουν μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, φοιτήτριες και απόφοιτες του Πανεπιστημίου.

Η Μέρα STEM πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, στο Πανεπιστήμιο Frederick σε Λευκωσία και Λεμεσό, και απευθύνεται σε κορίτσια 9-12 ετών με στόχο να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των τομέων STEM, που αναμένεται να καθορίσουν τις θέσεις εργασίας στη νέα εποχή. Τα κορίτσια και οι γυναίκες παραδοσιακά υποεκπροσωπούνται σε αυτούς τους τομείς, γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να εξερευνήσουν αυτούς τους τομείς. Συμμετέχοντας στη Μέρα STEM, έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από μόνες τους πόσο συναρπαστικοί είναι οι τομείς της Μηχανικής, της Τεχνολογίας και των Θετικών Επιστημών.

Τόσο η Μέρα STEM όσο και το STEM CAMP, μια σειρά εργαστηρίων για κορίτσια ηλικίας 13-16 που πραγματοποιείται για μία εβδομάδα τον Ιούλιο, περιλαμβάνονται στη μακρόχρονη εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick “To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology”, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρονται υποτροφίες 50% σε όλα τα κορίτσια που επιλέγουν να σπουδάσουν στα προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Με την εκστρατεία και με την πολυδιάστατη δράση του, το Πανεπιστήμιο Frederick συμβάλλει στον στόχο της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των στερεοτύπων φύλου ως μέλος του Δικτύου Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κας Τζόζης Χριστοδούλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση