ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λευκωσία: Καταγγελία κατά διευθυντή λυκείου για ρατσιστικό περιστατικό

Καταδικάζει με γραπτή του ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδεία σημειώνοντας πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά το περιστατικό με τα καπνογόνα νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής (06/09) στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα ακόμα μια σοβαρή καταγγελία έρχεται να προστεθεί στην λίστα της πρώτης μέρας της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθυντής του συγκεκριμένου Λυκείου στη Λευκωσία έδιωξε από την τελετή αγιασμού μαθήτρια η οποία φορούσε μαντίλα.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η μαθήτρια η οποία έχει μεταναστευτικό προφίλ είναι μια εκ των αρίστων όχι μόνο στους βαθμούς αλλά και στην διαγωγή της, ενώ παράλληλα σέβεται την διαδικασία της πρωινής προσευχής στα σχολεία, αν και δεν είναι Χριστιανή. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές οργισμένοι ξέσπασαν αποκαλώντας τον Διευθυντή ρατσιστή.

Σε επικοινωνία του 24NEWS με τον κύριο Κυριάκο Νικηφόρου, Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, μας ενημέρωσε ότι το γεγονός αυτό είναι καταδικαστέο και καλεί τα σχολεία να τηρούν τους κανόνες όπως είναι και να μην πράττουν ανεξαρτήτως αυτών. Όπως δήλωσε, σύντομα θα προβούν σε ενέργειες για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Ακόμη καταδίκασε το περιστατικό με τα καπνογόνα νωρίτερα τονίζοντας ότι είναι παράνομο και εγκληματικό ενώ δεν αποτελεί καμία παράδοση.

Καταδικάζει το περιστατικό το Υπουργείο Παιδείας

Για το όλο περιστατικό τοποθετήθηκε το μεσημέρι και το Υπουργείο Παιδεία με γραπτή του ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει «καταδικάζει αυθαίρετες πολιτικές που εκπορεύονται από Διευθύνσεις Σχολείων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΠΑΝ, η οποία σέβεται την προσωπικότητα του κάθε μαθητή ανεξαρτήτως οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, ταυτότητας και πεποιθήσεων».

Την ίδια στιγμή, τονίζει πως «το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ελευθερία του λόγου καθώς και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης. Ήδη από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμβάντος, το ΥΠΠΑΝ διέταξε διερεύνησή του για να έχει ακριβέστερη εικόνα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε, στις ενδεδειγμένες ενέργειες που απορρέουν από τη νομοθεσία».

«Το ΥΠΠΑΝ, μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής, εφαρμόζει προγράμματα ανάπτυξης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του σχετικά με δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών καθώς και προγράμματα αντιρατσιστικής πολιτικής. Ιδιαίτερη δε προσοχή επιδεικνύει στην κατάρτιση των Διευθυντικών στελεχών των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης της σχολικής μονάδας και του ανθρώπινου δυναμικού της» σημειώνει.

Καταληκτικά, τονίζεται εμφαντικά ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές και το ΥΠΠΑΝ θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή.

Η απάντηση του διευθυντή

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο κύριος Λοΐζος Σέπος διευθυντής του λυκείου είπε, «Εγώ το μόνο που της είπα είναι να βγάλει οτιδήποτε έχει στο κεφάλι της. Δεν έχω κανένα πρόβλημα για το ποια είναι η θρησκεία της. Μίλησα με βάση τον νομό του υπουργείου σύμφωνα με τον οποίο οι μαθητές πρέπει να έχουν ακάλυπτο το κεφάλι τους. Στην συνέχεια ήρθε ο πατέρας της μαθήτριας και του είπα αν έχει οποιοδήποτε παράπονο να το αναφέρει στο υπουργείο. Εγώ τηρώ τους νομούς. Δεν έχω κάτι άλλο να πω».

Τι αναφέρουν οι μαθητές

Από την πλευρά τους οι μαθητές δίνουν μια διαφορετική εκδοχή για το περιστατικό αναφέροντας ότι, με το που μπήκε το πρωί η μαθήτρια στο σχολείο της είπε να βγει έξω γιατί στο σχολείο του δεν επιτρέπει να υπάρχουν μαθητές με μαντήλες στα κεφάλια. Μερίδα μαθητών δήλωσε δυσαρεστημένη με την γενικότερη συμπεριφορά του καινούργιου διευθυντή. Σύμφωνα με πληροφορίες η μαθήτρια με τον πατέρα της θα μεταβούν στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα προβούν σε επίσημη καταγγελία.

Πειθαρχική Έρευνα απαντά ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας

Πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε εναντίον Διευθυντή Λυκείου της Λευκωσίας που εκδίωξε σήμερα από το σχολείο μαθήτρια που φορούσε μαντήλα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούης.

«Έχω διατάξει άμεσα πειθαρχική έρευνα για να διερευνηθεί η εικόνα μέσα από την οποία έγινε το συμβάν. Στον βαθμό που αληθεύει το γεγονός ότι μίλησε με απρέπεια ενώπιον κι άλλων μαθητών προς τη μαθήτρια, θα δούμε ακριβώς μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ποιες είναι οι ευθύνες του συγκεκριμένου Διευθυντή», είπε ο κ. Λούης. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε, κατ΄ αρχήν διαχωρίζει τη θέση του από τη συμπεριφορά αυτή του συγκεκριμένου Διευθυντή, που δεν είναι εκπαιδευτική πολιτική αυτή που εφάρμοσε. « Ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια του συγκεκριμένου Διευθυντή», πρόσθεσε.

Ο κ. Λούης είπε ότι την εκπαιδευτική πολιτική την καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας και είναι συγκεκριμένη. «Το κύριο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας, η πολυπολιτισμιτικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην ανάπτυξη της ταυτότητας του κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση και καταγωγή ή ακόμη και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δεν είναι ο ενδυματολογικός κώδικας, ο οποίος καθορίζει αυτή τη στιγμή τη θέση του κάθε μαθητή στη σχολική μονάδα», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση