ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάσκα σε Δημοτικά και Γυμνάσια - Τι ισχύει με βάση το πρωτόκολλο

Τα πρωτόκολλα διαφέρουν σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Παιδείας τα υγειονομικά πρωτόκολλα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για τη νέα σχολική χρονιά. Σημειώνεται ότι τα πρωτόκολλα διαφέρουν σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσής. Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας αποφασίστηκαν τα εξής:

Για την Δημοτική Εκπαίδευση

Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω (πρακτικά αυτό εφαρμόζεται για παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση), για άτομα τα οποία διακινούνται εντός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας και για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Για την καλύτερη προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών και των εκπαιδευτικών, το σχολείο και οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν και να παροτρύνουν τα παιδιά, και ειδικότερα των Δ’-Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου να χρησιμοποιούν στο σχολείο προστατευτική μάσκα προσώπου.

Για την ορθή χρήση της μάσκας, συστήνεται όπως τα παιδιά τύχουν εκπαίδευσης από τον/την εκπαιδευτικό και από την οικογένεια.

Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Νοείται ότι κατά τις αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του σχολείου πρέπει να φορούν μάσκα καθόλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες και σε όλους τους χώρους του σχολείου (εσωτερικούς και εξωτερικούς), ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή αν κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής του θετικής διάγνωσης. Εναλλακτικά της χρήσης μάσκας, μπορεί μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες είναι αναγκαία η χειλανάγνωση (π.χ. άτομα με προβλήματα ακοής, κατά τη λογοθεραπεία) να χρησιμοποιηθεί από τους/τις εκπαιδευτικούς η προσωπίδα (face shield), δεδομένου ότι θα τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση των δύο (2) μέτρων από τον/την εκπαιδευτικό προς τους/τις μαθητές/μαθήτριες κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και με συνεχή αερισμό του χώρου.

Σύμφωνα με Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 16.09.2020:

1. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι εκπαιδευτικοί δύναται να αφαιρούν την προστατευτική μάσκα, προσωρινά, προκειμένου να γίνονται πιο κατανοητοί για τους/τις μαθητές/μαθήτριες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν την ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων από την πλησιέστερη σειρά των μαθητών/ριών. Υπογραμμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα συνιστά εξαίρεση σε μεμονωμένες περιπτώσεις και θα εναπόκειται στην κρίση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η γενική υποχρέωση των εκπαιδευτικών για τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας παραμένει σε ισχύ.

2. Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας από τους/τις εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιο-αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα σοβαρά νοσήματα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες, η εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης θα πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα κατά περίπτωση για κάθε ασθενή.

Ειδικότερα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, η λοίμωξη με COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από τη δυσφορία που δύναται να προκαλέσει η χρήση της μάσκας. Η αξιολόγηση για την εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας συστήνεται να πραγματοποιείται από τον Ειδικό ή Προσωπικό Ιατρό που παρακολουθεί τον/την εκπαιδευτικό για το χρόνιο του πρόβλημα, με γραπτή και τεκμηριωμένη άποψη. Τονίζεται ότι ο Ειδικός ή Προσωπικός Ιατρός θα ενημερώνει τον ασθενή για τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη χρήση της μάσκας και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει.

Για την Μέση Εκπαίδευση

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές/μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι/ες πρέπει να φορούν μάσκα καθόλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες και σε όλους τους χώρους του σχολείου (εσωτερικούς και εξωτερικούς), ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή αν κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής του θετικής διάγνωσης.

Εξαίρεση για μαθητές/μαθήτριες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπου η χρήση της μάσκας δεν συστήνεται λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή /και άλλων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, για μαθητές/μαθήτριες κάθε ηλικίας με αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες ή άλλες ειδικές ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από τη χρήση μάσκας, η χρήση μάσκας δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και θα πρέπει, εξατομικευμένα, να αξιολογείται από τον εκπαιδευτικό και/ή τον προσωπικό ιατρό/παιδίατρο του παιδιού.

Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Νοείται ότι κατά τις αθλητικές δραστηριότητές θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση