ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχες σε όλα τα μέτωπα για την Παιδεία

Εμπάργκο σε Νικηφόρου βάζει η ΟΕΛΜΕΚ

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Μάχες σε όλα τα μέτωπα περιλαμβάνει η Πέμπτη (19/09) στον τομέα της Παιδείας, με τους μαθητές να απέχουν από τα μαθήματα για δυο ώρες, τους δασκάλους να προσέρχονται στις κάλπες για επικύρωση της στάσης εργασίας, και τους γονείς να μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συνάντησαν τον Νίκο Αναστασιάδη. Επικύρωση των πληροφοριών και για τους καθηγητές της Τεχνικής που κατέρχονται στις 26 Σεπτεμβρίου σε μονοωρη στάση εργασίας.

Με δίωρη αποχή από τα μαθήματα ξεκίνησε η μέρα για τα δημόσια σχολεία της Κύπρου μετά και τη σχετική απόφαση της ΠΣΕΜ να εκφράσει την έντονη της δυσαρέσκεια ως προς την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, θεωρώντας πως «τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας καθώς και η φιλοσοφία της εφαρμογής του νέου σχεδίου αξιολόγησης του μαθητή και των εξετάσεων ανά τετράμηνο, επιβεβαιώνουν όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσαμε. Η ύλη δεν έχει μειωθεί, ενώ ο διδακτικός χρόνος μειώνεται βάζοντας απίστευτη πίεση, τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές».

 Διάλογος μόνο με απόσυρση τετραμήνων

Με το πέρας της αποχής από τα μαθήματα η ΠΣΕΜ προέβη σε έκδοση ευχαριστίριας ανακοίνωσης πρός τους μαθητές, τους οποίους ευχαριστεί για τη μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα της οργάνωσης για συμμετοχή στην απεργία. «Το 90% των μαθητών Λυκείων και Τεχνικών σχολών, συμμετείχαν στην αποχή στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές δεν είναι διασπασμένοι όπως κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν, αλλά ενωμένοι ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τονίζουν παράλληλα πως είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας υπό την προϋπόθεση οτι θα προηγηθεί καθολική απόσυρση του νόμου περί τετραμήνων ξεκαθαρίζοντας πως « σε αντίθετη περίπτωση και αν το Υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, θα προχωρήσουμε στη συνέχεια σε ακόμα πιο δυναμικά μέτρα».

Οι μαθητές ταυτόχονα προβαίνουν σε ευχαριστίες πρός τους καθηγητές για την στήριξη και «εκφράζουν την αλληλεγγύη μας στο δικό τους αγώνα και στη μονόωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν στις 25 Σεπτεμβρίου. Μαθητές και καθηγητές ενωμένοι να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο πλευρό των μαθητών συντάσσονται και οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι με τη σειρά τους αντιτίθενται στην εγκύκλιο περί τετραμήνων που εξέδωσε το Υπουργείο στις 02 Σεπτεμβρίου, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν πως « τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η βεβιασμένη και πρόχειρη εφαρμογή του νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών/τριών, η οποία ξεκίνησε με τεράστια κενά, ασάφειες, όπως προκύπτουν και από τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ούτε τα στοιχειώδη από το ΥΠΠΑΝ για μια τέτοια αλλαγή».

Στάση εργασίας αποφάσισε και η ΟΛΤΕΚ

Μονόωρη στάση εργασίας αποφάσισε και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΤΕΚ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση της Γραμματείας της ΟΛΤΕΚ είναι όπως η στάση εργασίας πραγματοποιηθεί Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Η Οργάνωση των καθηγητών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) έχει αποφασίσει με συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στις 17/09 την μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου ως αντίδραση στις αποφάσεις του Υπουργείου, μιας και κατά τους καθηγητές «τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τετράμηνο είναι πιεστικά και ανεφάρμοστα και το μόνο που θα προκαλέσουν είναι σοβαρές διοικητικές και οργανωτικές δυσλειτουργίες στις σχολικές μονάδες». Την απόφαση των καθηγητών στηρίζουν και οι μαθητές δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα κοινό μέτωπο ως προς τις εξετάσεις τετραμήνων. Σε ανακοίνωση τους μάλιστα την Πέμπτη (19/09) σημειώνουν πως « Ο αγώνας ενάντια στις αποφάσεις που πλήττουν το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές είναι κοινός και σε αυτόν θα πορευτούμε μαζί σήμερα με τη διαμαρτυρία των μαθητών / τριών και την ερχόμενη Τετάρτη με τη στάση εργασίας των Καθηγητών / τριών».

«Κλείδωσε» η στάση εργασίας στα δημοτικά

Τη μονόωρη στάση εργασίας επικύρωσαν τα μέλη της ΠΟΕΔ μετά και από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το απόγευμα. Τα μέλη της Οργάνωσης των δασκάλων τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου για μονόωρη στάση εργασίας στις 23 Σεπτεμβρίου κατά την πρώτη διδακτική περίοδο.

Τα μέλη της Οργάνωσης τάχθηκαν με το εμφατικό 93,7% υπέρ της μονόωρης στάσης εργασίας και 95,7% για εξουσιοδότηση πρός το Διοικητικό Συμβούλιο για ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών. Όπως εξάλλου αναφέρει ο Πρέδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σε ανάρτηση του στο Facebook, «αυτό είναι το σημερινό ηχηρό ΝΑΙ των εκπαιδευτικών».

Συνάντησαν τον Πρόεδρο

Συνάντηση διάρκειας σχεδόν μιας ώρας είχαν οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 11:15 της Πέμπτης (19/09). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του προεδρικού.

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο Κυριάκος Νικηφόρου πρόεδρος των Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον τομέα της Παιδείας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να παρθούν επαφίονται στην κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα έχουν επίσης κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας αύριο το πρωί για θέματα αξιολόγησης. «Οι ώρες που περνά η Παιδεία είναι πραγματικά δύσκολες και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να βρεθεί λύση να μπορέσουν να δουλέψουν τα σχολεία σωστά, οι μαθητές σωστά, και να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» συνέχισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΟΛΤΕΚ για στάση εργασίας, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι «δεν συμφωνούμε με μετρά που έχουν να κάνουν με απεργίες και χάσιμο διδακτικού χρόνου όταν οι ίδιο οι εκπαιδευτικοί καθημερινά λένε ότι δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την ύλη λόγω έλλειψης χρόνου και να γίνεται η κατάσταση ακόμα χειρότερη. Όμως είναι καθαρά δικό τους δικαίωμα μέσα από τα συνδικαλιστικά να απεργήσουν και θα το πράξουν».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφή  εκ μέρους των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ερωτηθείς είπε ότι «δεν ασπαζόμαστε τη θέση της ΠΟΕΔ για στάση εργασίας», προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στους γονείς να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι για επιπρόσθετο 40λεπτο.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Δεν υπάρχει ζήτημα έντασης

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος δέχθηκε σε συνάντηση τους Προέδρους ων Συνομοσπονδιών Γονέων, άκουσε τις παρατηρήσεις τους, τις εισηγήσεις και θέσεις τους, τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια που κάνουν και υπογράμμισε ότι ο ίδιος, η Κυβέρνηση και οι οργανωμένοι γονείς είμαστε σίγουρα στην ίδια πλευρά, προσπαθώντας όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αλλά και για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου.

Ερωτηθείς είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα κλιμάκωσης ή ζήτημα έντασης, αλλά υπάρχει η εκπαιδευτική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση και δεν μπορεί να σχεδιάζεται ή να εφαρμόζεται από άλλους. Υπάρχει σεβασμός προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά ο καθένας θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

Καταλήγωντας ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «εάν υπάρχουν κάποιοι εναντίον της ιδέας ότι πρέπει να υπάρχει το ιδεώδες της αριστείας, της αποτελεσματικότητας, και να υπάρχει η αξιοκρατία μέσα στα σχολεία, αν κάποιοι πιστεύουν ότι αντί να υπάρχει αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει ισοπέδωση, τότε θα πρέπει να το προτείνουν και να ακουστεί στην κοινωνία».

Καταληκτικά σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου και των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Εμπάργκο σε Νικηφόρου βάζει η ΟΕΛΜΕΚ

Με γραπτή της δήλωση την Πέμπτη (19/09) η Οργάνωση των καθηγητών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) ανακοινώνει θα απέχει από οποιαδήποτε συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ δεν στρέφεται εναντίον της Οργάνωσης αλλά αποκλειστικά προς τον πρόεδρο της.

Η απόφαση αυτή παρόλα αυτά αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις ήδη τεταμένες σχέσεις, μετά και τις κατηγορίες του κ. Νικηφόρου προς τη ΟΕΛΜΕΚ για διπλοπροσωπία ως προς τις απεργίες που εξαγγέλθηκαν για τη μονόωρη στάση εργασίας για τα τετράμηνα στις 25 Σεπτεμβρίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

«Λόγω της προσβλητικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς του κ. Κυριάκου Νικηφόρου Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και των συνεχιζόμενων μηδενιστικών του τοποθετήσεων επί διαφόρων εκπαιδευτικών ζητημάτων, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κύρος του δημόσιου σχολείου, η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ σε σημερινή της συνεδρία αποφάσισε όπως μη συμμετέχει σε οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη συνάντηση, στην οποία θα βρίσκεται ο κ. Νικηφόρου.
Τονίζουμε ότι, η ΟΕΛΜΕΚ αναγνωρίζει τον πολύ σημαντικό ρόλο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με την οποία πάντοτε είχαμε και θα έχουμε αγαστή συνεργασία γιατί τη θεωρούμε σύμμαχο μας προς την επίλυση ζητημάτων, που αφορούν το δημόσιο σχολείο.

Συνάντηση διάρκειας σχεδόν μιας ώρας είχαν οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 11:15 της Πέμπτης (19/09). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του προεδρικού.

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο Κυριάκος Νικηφόρου πρόεδρος των Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον τομέα της Παιδείας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να παρθούν επαφίονται στην κυβέρνηση. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Υπάρχει νόμος της Πολιτείας

Διάσκεψη Τύπου μελών Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΣΥ Παιδεία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, όπου ο Προέδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη και το μέλους κ. Γιώργος Κάρουλλας τοποθετήθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από το θεσμό των τετραμήνων.

Ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε ότι, «με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει και πάλι κλίμα και αναστάτωση στον τομέα της εκπαίδευσης και μάλιστα σε θέματα που αφορούν τα τετράμηνα», για να συνεχίσει λέγοντας πως «έχει περάσει μια νομοθεσία η οποία με πλειοψηφία σήμερα είναι νόμος αυτής της πολιτείας. Καλούμαστε λοιπόν πάνω απ’ όλα οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουμε, πάντοτε σ’ ένα κλίμα και πνεύμα ενότητας, στην καλή λειτουργία του κράτους, να βοηθούμε και την εκτελεστική εξουσία με σκοπό τη σωστή εφαρμογή των τετραμήνων στην προκειμένη περίπτωση ή της ευρύτερης μεταρρύθμισης».

Από την πλευρά του ο κ. Κάρουλλας είπε ότι «έχουμε μπροστά μας μια βασική μεταρρύθμιση η οποία έχει ψηφιστεί και η οποία για πρώτη φορά θέτει την αξιολόγηση πάνω σ’ ένα θεσμικό πλαίσιο όπως υπαγορεύουν οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι. Αυτή την καινοτομία, που εισάγεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να τη διαφυλάξουμε στο τραπέζι του διαλόγου κι αυτή είναι η έκκλησή μας.

Ο ετσιθελισμός οδηγεί σε ρήξη

Για το γενικότερο κλίμα στην Παιδεία τοποθετήθηκε μέσω δήλωσης ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει πως η κρίση στην Παιδεία οφείλεται στον ετσιθελισμός, ο κακός προγραμματισμός και η ανικανότητα των κυβερνώντων, τονίζοντας πως «περάσαμε τα μέσα του Σεπτέμβρη και ακόμα υπάρχουν προβλήματα». «Ταυτόχρονα» συνεχίζει «ο ετσιθελισμός και η ανετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα των εξετάσεων ανά τετράμηνο σπρώχνει τα πράγματα σε ρήξη και αδιέξοδο», για να επισημάνει πως τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές αντιτίθενται στην εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού.

«Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο θα μετατρέψουν τα σχολεία σε εργοστάσια εξετάσεων, θα ενισχύσουν την παραπαιδεία και θα ενισχύσουν τον αποκλεισμό των πιο αδύνατων μαθητών. Θα μειώσουν αισθητά το διδακτικό χρόνο», αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης, κατηγορώντας παράλληλα το υπουργείο πως «δεν έχει προωθηθεί καμιά επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καμιά προεργασία, καμιά ουσιαστική ενημέρωση των μαθητών». Ο κ. Χριστοφίδης καταλήγει λέγοντας πως «θα έπρεπε τουλάχιστον να τους προβληματίσει το γεγονός ότι όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και η Παγκύπρια Συντονιστική Μαθητών (ΠΣΕΜ) καταγγέλλουν τα προβλήματα στα σχολεία και εκφράζουν τη διαφωνία τους με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο».

Ολοήμερο σχολείο για όλους

Την δική της εκτίμηση για τα γεγονότα στο χώρο της Παιδείας παρουσιάζει και η Συμμαχία Πολιτών μέσω δήλωσης από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ρένα Γιαβάση, κάνοντας λόγο για ανάγκη συνολικής αναδόμησης του δημόσιου σχολείου παρά σπασμωδικές και βεβιασμένες κινήσεις. Η πρότασή της Συμμαχίας κάνει λόγο για «ενιαίο και ολοήμερο, με την συμμετοχή όλων των παιδιών μέχρι και τις 5:00μμ, με την παροχή γεύματος σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σε κάθε σχολείο, την δυνατότητα παραμονής στο σχολείο μετά τις 5:00μμ και την παροχή δωρεάν μεταφορικού μέσου για όλα τα παιδιά.

«Στόχος» συνεχίζει η κα Γιαβάση είναι «είναι να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό του κάθε μαθητή. Αυτό θα γίνει με την δημιουργία του θεσμού του Ατομικού Προγράμματος Εκπαίδευσης για κάθε μαθητή, που σκοπό έχει την βελτίωση των γνώσεων και ικανοτήτων του κάθε μαθητή ξεχωριστά».

Οι απεργίες δε λύνουν τα προβλήματα

Για δυσάρεστες καταστάσεις κάνει λόγο με τη σειρά του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Σε ανακοίνωση του Κινήματος τονίζεται πως «δυστυχώς η στάση πολλών από τους εμπλεκομένους ενδεχομένως να λειτουργήσει εις βάρος των μαθητών, οι οποίοι πρέπει να ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση τους κι όχι για τις διαμάχες των κομμάτων».

»Η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους, ή η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών δεν αποτελούν λύσεις στα προβλήματα που αφορούν την παιδεία» συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ καλεί ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας «με σύνεση και σε πνεύμα κατανόησης των αναγκών των μαθητών να εγκαινιάσει ένα συνεχή διάλογο στο θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο και όχι να οδηγήσει για άλλη μια φορά την κατάσταση στα άκρα, όπως δυστυχώς έγινε για άλλα θέματα. Την ίδια στάση οφείλει να κρατήσει και απέναντι στα αιτήματα των εκπαιδευτικών» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση