ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μαύρα» σύννεφα στην Παιδεία - Άλλα λέει το Υπουργείο και άλλα η ΟΕΛΜΕΚ

Καθοριστικής σημασίας η Πέμπτη για το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ΟΕΛΜΕΚ για το κατά πόσο λαμβάνονται αποφάσεις και δρομολογούνται λύσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το εκπαιδευτικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΛΜΕΚ απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Υπουργό, Αθηνά Μιχαηλίδου, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις για έξι σημαντικά ζητήματα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, αλλιώς θα εξετάσει τη λήψη δυναμικών μέτρων. Όπως ανέφερε σε χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, αυτούς τους δέκα μήνες διακυβέρνησης δεν έχει επιλυθεί κανένα ζήτημα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι οι ειδήμονες της Παιδείας πρέπει να αφουγκράζονται τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία πολλές φορές απαιτούν λύσεις που δεν αρέσκονται στον λαϊκισμό. Από την πλευρά της η κα Μιχαηλίδου ανέφερε σήμερα ότι την ξενίζει η στάση της εκπαιδευτικής οργάνωσης, υποστήριξε ότι για το κάθε ένα από τα ζητήματα που έθεσε η ΟΕΛΜΕΚ έχουν ήδη εξαγγελθεί μεθοδολογίες και τόνισε πως δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές αντιπαράθεσης του παρελθόντος. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην συνάντηση που προγραμματίστηκε για την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, κατά την οποία το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει την ΟΕΛΜΕΚ για όλα τα ζητήματα που έχει θέσει.  

Έχουμε απαντήσεις, λέει η Υπουργός

Μιλώντας στο «Τρίτο» η κα Μιχαηλίδου ανέφερε πως το Υπουργείο έχει αποδείξει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ότι βρίσκεται σε πολύ συχνή επικοινωνία με όλους τους συνεργάτες του, ειδικά με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Δεν έχω δει τοποθετήσεις της ΟΕΛΜΕΚ παρά μόνο του κυρίου Ταλιαδώρου. Είχαμε πάρα πολλές συναντήσεις μέχρι στιγμής, το κλίμα ήταν εξαιρετικό, είχαμε συζητήσει όλα αυτά τα θέματα τα οποία δεν είναι καινούργια. Εάν θεωρούμε ότι κάποιο από αυτά τα σημαντικά ζητήματα μπορούσε να λυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες τότε δεν είμαστε ρεαλιστές», είπε η Υπουργός.

Τόνισε ότι δεν θα παρασυρθεί σε παλαιότερου τύπου και μορφής συζητήσεις όπου γίνεται μια αντιπαράθεση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. «Υπάρχουν τα συνδικαλιστικά αιτήματα για τα οποία δεν απαιτείται απλά ένα “ναι” από την εργοδοτική πλευρά ή από το Υπουργείο, απαιτείται μια συνεννόηση με πολλούς φορείς. Για παράδειγμα το θέμα ΚΙΕ δεν απαιτεί μόνο τη δική μας απάντηση, δεν είναι τόσο απλό, βρισκόμαστε σε διαβούλευση με την Νομική Υπηρεσία για το καθεστώς εργασίας αυτών των ανθρώπων. Για το κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά έχουμε ήδη εξαγγείλει τη μεθοδολογία μας. Γι’ αυτό μας ξενίζει αυτή η προσέγγιση».

Η Υπουργός σημείωσε ότι ο χρόνος που είχε τεθεί ήταν ο Απρίλης και τότε θα δοθούν οι απαντήσεις. «Αν μπορούμε να το κάνουμε νωρίτερα θα το κάνουμε. Αυτός ο τρόπος και αυτές οι διαδικασίες του να προκαταλαμβάνουμε αποφάσεις δεν θα μας αγγίξει αυτή τη στιγμή. Για όλα τα ζητήματα που θέτει η ΟΕΛΜΕΚ έχουμε απαντήσεις και έχουμε τροχοδρομήσει τις λύσεις». Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση της Πέμπτης θα δοθούν όλες οι απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν τεθεί. 

Έτοιμη για κινητοποιήσεις η ΟΕΛΜΕΚ 

Στην επιστολή της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρεται ότι δεν είναι η οργάνωση που πιέζει αλλά τα ίδια τα θέματα, επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα μπαίνει και από τη λογική ότι ορισμένα πράγματα θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα και ότι επ΄ άπειρον να συνεχίζεται ο διάλογος άνευ αποτελέσματος δεν είναι η καλύτερη μέθοδος. Ερωτηθείς γιατί θεωρεί ότι καθυστερεί η λήψη αποφάσεων από πλευράς Υπουργείου, ο κ. Ταλιαδώρος είπε χθες στην «Κ» ότι κάποια ζητήματα είναι δύσκολα και για κάποια άλλα υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Ωστόσο, όπως είπε, η Παιδεία δεν μπορεί να λειτουργεί στην λογική των συμφερόντων.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν να λήξει το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και ανάλογα με το χειρισμό που θα κάνει η Υπουργός, με τις απαντήσεις που θα δώσει θα πρέπει να συνέλθει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα και τι θα περιλαμβάνουν, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι δεν αποκλείεται τίποτε, εξηγώντας ότι για αυτά τα θέματα υπάρχει απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, στις 21 Δεκεμβρίου 2023, που έχει εξουσιοδοτηθεί το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει και σε δυναμικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι τα έξι ζητήματα τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως παραμένουν αδιευκρίνιστα και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα είναι:

  • Το θέμα της μαθητικής παραβατικότητας και συγκεκριμένα της εγκατάστασης καμερών αλλά και του σχεδιασμού εναλλακτικων προγραμμάτων για παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας.
  • Το νομικό καθεστώς που διέπει τα ιδιωτικά σχολεία. Ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε ότι αυτό προβλέπει τρεις κατηγορίες ιδιωτικών σχολείων - του ιδίου τύπου, παρομοίου τύπου και διαφόρου τύπου - ενώ στην ουσία θα έπρεπε να είναι μόνο ιδίου και διαφόρου τύπου.
  • Η επαναφορά μέτρων που ανακόπηκαν από τους καθηγητές της μέσης γενικής και της μέσης τεχνικής την περίοδο της εκπαιδευτικής κρίσης, όπως ο μέντορας για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς.
  • Πώς θα προχωρήσει και πώς θα γίνει η στελέχωση στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Ήδη, είπε ο κ. Ταλιαδώρος, έπρεπε να είχαν δοθεί οδηγίες.
  • Η ετοιμασία και η τήρηση χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλιματιστικών.
  • Το θέμα της απόσπασης διοικητικών στελεχών από τα σχολεία στο Υπουργείο ή σε άλλες Υπηρεσίες. «Δεν περισσεύουν συνάδελφοι για να φεύγουν από τα σχολεία», τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της κας Μιχαηλίδου την Κυριακή, ότι για τέσσερα ζητήματα δόθηκαν απαντήσεις, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τόνισε πως δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση