ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Μεγάλη επιτυχία για το Εργαστήριο Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης του ΤΕΠΑΚ

Το Εργαστήριο Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης εξεσφάλισε γενναιόδωρη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κύπρου

Δελτίο Τύπου

Το Εργαστήριο Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου εγκαινίασε τον Μάρτιο μια ακόμα στρατηγική συνεργασία με ένα παγκοσμίου εμβελείας ηγέτη στον ακαδημαϊκό χώρο, ειδικότερα την υπολογιστική όραση δια μέσου ιεραρχικών στατιστικών μοντέλων. 

Ειδικότερα, το Εργαστήριο Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης, με Επιστημονικό Διευθυντή και Συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Σωτήρη Χατζή, εξεσφάλισε γενναιόδωρη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κύπρου που φέρνει μαζί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το πολυβραβευμένο Center for Computational Biomedicine Imaging and Modeling του Πανεπιστημίου Rutgers University, ΗΠΑ (https://www.cbim.rutgers.edu). Επιστημονικός Υπεύθυνος από την πλευρά του Rutgers University ειναι ο παγκοσμίου βεληνεκούς καταξίωσης Prof. Demetri Metaxas. 

Το ερευνητικό αυτό έργο με τον τίτλο “DeepSignNet: Video processing for Sign Language Recognition using Deep Bayesian Recurrent Neural Networks” (https://deepsignnet.cut.ac.cy) αποσκοπεί στην ανάπτυξη πρωτοπόρου πρωτογενούς ερεύνης στον χώρο της Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης, με στόχο την πιο αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος της Κατανόησης Νοηματικής Γλώσσας και της Αυτόματης Μεταγραφής της σε κείμενο. Το πρόβλημα αυτό, παρότι μελετάται για μια εικοσαετία από το Center for Computational Biomedicine Imaging and Modeling και άλλους ηγέτες του χώρου, παραμένει άλυτο καθώς τα τετριμμένα υποδείγματα Μηχανικής Μάθησης δεν μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς την ενδογενή τυχαιότητα των παρατηρήσεων, την πολυπλοκλότητα της δομής και των εξαρτήσεων στα δεδομένα, αλλά και την σχετική αντιπροσωπευτικότητα των παραδειγμάτων εκπαίδευσης. Σε αυτό το σημείο είναι που το Εργαστήριο Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης, ως ένας από τους λίγους πανευρωπαϊκά ειδικούς στον Πιθανοτικό Προγραμματισμό και τον Προσεγγιστικό Συμπερασμό, θα προσφέρει κρίσιμη τεχνογνωσία για την αποδοτικότερη επίλυση του προβλήματος. 

Το έργο DeepSignNet βαθμολογήθηκε το πρώτο επί συνόλου πάνω από εκατό αιτήσεων στην σχετική πρόσκληση υποβολής ερευνητικών προτάσεων και θα τρέξει για τα επόμενα δυο χρόνια. Συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα της αριστείας στο Εργαστήριο Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης και ευρύτερα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, της κορυφαίας επίδοσής τους στην πρωτογενή έρευνα, αλλά και την προσήλωση στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Συντονιστή του έργου Επίκουρο Καθηγητή Σωτήρη Χατζή (sotirios.chatzis@cut.ac.cy)

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X